Ziua Logo
  Nr. 3799 de miercuri, 6 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-12-06
Ghita Bizonu' (...@yahoo.com, IP: 86.107.234...)
2006-12-06 12:42
Care elita?

Avem o “mica” problema , si asta de la inceputul culturii noatre moderne. Care elita?
In gnl intlegem prin elita o anume parte a intelectualitatii umaniste – scriitori, filozofi, moralisti et caeteri ejusdem farinae. Suntem sub influenta junimismului . Si pe anga cei care chiar sunt elita mai se invart din aia care laudand elita se lustruiesc pre sine in acte de autolatrie nombrilista (ex citirea absurda a Luceafarului – generatii intregi sunt invatate ca ar fi vorba de o banala poezie de dragoste! sau drama geniului neinteles. Ca sa nu zic ca mai de curand in locul Luceafarului se propune Noapte de decembrie care este mai transparenta ptr intentiile autolatre). Iar in anii din urma … prapadul de pe lume, caci “elita” se ocupa de demolarea vechii elite, iar opera ei este demitizarea – si demitizandu-I pe cei mari se glorifica pre sine precum niste herostati culturnici. Iar capacitatea lor de a intelege lumea in care traiesc …. Citeam saptamana trecuta un articol al unui dramaturg la moda care a fost surprins ca in 1988 la Paris moda intelectuala era sa fii de stanga! Destept baiat, f informat si mai ales informati aia care azi aud asta ! (io fiind bizon stiam de prin 1970). Cam asta e elita noastra.
As mai zice ceva: nici naiba nu-I stie pe astia de se considera elita! Voi a zice odata iesiti din granitele tarii. As observa insa ca sunt domenii in care avem elita pe bune, dar exact unde nu se crede : matematica, medicina (va zice ceva Caius Iacob? Altceva decat PNTCD? Regretatul academician era binecunoscut intre pairii sai , era un mare matematician. ) Si oricum nu conteste ca mediat “elita” zice propaganda national-comunista!
Si mai am ceva de zis : nu exista elita. Exista elite. Noi am avea nevoie de o elita economica (inclus teoreticieni , dar Manoilescu este refuzat ptr corporatismul sau, IC Dragan – unul dintre marii specialisti in marketing din Europa { e drept si mai bun practician!} este condamnat ptr tracomania sa) si tehnica. Dar, aici avem o problema : nu-I percepem ca elita. Ca nu se ocupa de sexul ingerilor!!
Iar agravanta este prapastia dintre popor si pretinsa elita. Elita desprinsa de popor este o elita compradoare (gauchupines), elita doar prin functia ei de secundant al capitalului extern . Fiindca in ziua de azi cand puterea economica hotaraste destinele , elita economica nationala are aceiasi importanta precum o avea aristocratia de spada in feudalism (era elita militara).


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Rusii au descoperit Paradisul (3557 afisari)
 Ofsaid la PD (3267 afisari)
 Udrea, vedeta la ziua Ancai Boagiu (3262 afisari)
 Un print in cautare de "fetite" (3256 afisari)
 "Delfinul" face valuri in Armata (2275 afisari)
 Pentru Bucuresti, cu dragoste, abjectie si inca multe altele (395 afisari)
 Presedintele OMV a admis ca il cunoaste pe Stancev (300 afisari)
 Basescu a convocat comisia speciala pentru Codrut Seres si Zsolt Nagy (92 afisari)
 Eddie Murphy a parasit-o pe Mel B (73 afisari)
 Basescu a semnat decretul de numire a liberalului Dan Motreanu la Agricultura (43 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00791 sec.