Ziua Logo
  Nr. 3750 de marti, 10 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2006-10-10
Inima-Rea (, IP: 82.76.32...)
2006-10-10 12:38
De treci codri de arama, de departe vezi albina...

..cind ea e aspida toata ziua.
Eu nu stiu ce-l mina, pe Dorin Tudoran, in lupta. Chiar nevoia de parale de-ar fi, tot ar face - si si-ar face - mai bine sa practice alt fel de gazetarie - detasata, de la inaltimea virstei si din perspectiva transoceanica. De ce m-ar interesa interpretarea personala chiar si a lui Dorin Tudoran, a unor evenimente dezbatute si paradezbatute in presa noastra, presa pe marginea careia gloseaza si Dorin Tudoran? A, daca ne-ar spune cum se vede din America toata povestea, ar fi altceva.
Asa, pentru informarea d-lui - ca ne e tare departe! - numirea lui Saftoiu, sau a nevesti-si, la cirma SIE n-ar fi presupus vreo problema. In Romania asta, de aici, draga d-le Tudoran, SIE este al presedintelui. Doar A. Nastase a avut aroganta de a-si impune un om in conducerea acestui fief prezidential, om care s-a dovedit apoi providential in criza ostaticilor - generalul Marcel Alexandru.
Tot p'aci - pe la Romanica, spun mistocarii mei megiesi - problema problemelor nu este din ce partid provine directorul SRI, ci faptul ca, avind un monstru intelligence ca SRI, prin tara tot mai fosgaie multime de monstrisori intelligence, de parca am fi placa turnanta a spionajului planetar. Restructurarea Serviciilor este vorba-n vint, cita vreme nu-ti ajung degetele ambelor miini pentru a le numara, numai pe cele oficiale. Basca politiile de toate felurile - toate "politice", fiindca toate isi schimba conducerea la fiecare ciclu electoral. Iar toate aceste servicii si politii toaca bani degeaba. Pe de o parte, fiindca se calca pe picioare - in materie de antiterorism, de urmarire a fraudei financiare, a traficului de persoane, stupefiante, arme, explozibili si munitii, a contrabandei si traficului de ifluenta etc. Toate aceste activitati figureaza in nomenclatorul SRI dar mai sint si servicii independente, "specializate" - "pe problema", deh! Si toate produc aceleasi rapoarte zilnice, aceleasi bilanturi anuale si aceleasi rezultate extraordinare: criminalitatea nu da cu un deget inapoi, din oricite parti ar fi atacata.
Dar nu este atacata pentru ca, in Romania, nu exista salarii destul de mari pentru a-i feri pe justitiarii Serviciilor de omeneasca ispita a coruptiei. 2-4000 RON pot valora imens in ochii celor care formeaza grosul "salariului mediu pe economie" dar, la pretentiile "profesionistilor", sint un fel de ajtutor social, ori un bacsis mai generos, asa. Ei au alt sistem de referinta - partenerii externi, nu neaparat occidentali, fiindca si ai bulgarilor sint mai bine platiti ca ai nostri, si nu de azi, de ieri.
Asa ca, sen-sei Tudorane, mai bine ai propune - de-acolo, din imensitatea democratica in care huzuresti - reunirea monstrisorilor in doua-trei pravalii, platiti la nivel judecatoresc, sa spunem, ca nu sint nici ei mai multi decit magistratii, dar judecati dupa suprafata - fie ea exprimata si in centimetri patrati - eliberata an de an, de sub dominatia crimei organizate, de sub amenintarea terorismului, de sub suspiciunea coruptiei.
Pentru ca important este sa aiba tot romanul incredere in Servicii, nu doar presedintele romanilor.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Sfidare mondiala (3209 afisari)
 Miruna MUNTEANU: Schimbarea la fata a Presedintelui (3021 afisari)
 Omul nascut in pozitie de drepti (2522 afisari)
 Asasinarea ziaristei Anna Politkovskaia i-a scos pe rusi in strada (2108 afisari)
 Iulia POPOVICI: Ce inseamna sa fii roman? (1821 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00707 sec.