Ziua Logo
  Nr. 3721 de miercuri, 6 septembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-09-06
Bobinius din Cluj (...@yahoo.com, IP: 81.180.175...)
2006-09-06 00:05
Ce informatii poate da spovedania

Trebuie sa remarcam ca printre oamenii bisericii de la noi bantuie un vant al ezoterismului. Nu numai la Ciachir, inclusiv la fetele care mai dau interviuri pe la televizor.

"In vechiul regim erau rari intelectualii cu pretentii care se spovedeau; de aici si ignoranta lor in materie."

De parca ca sa intelegi in ce consta aceasta grozava "taina" iti trebuie un creier de geniu. E suficient unul de batrana cu 4 clase. Problema insa este daca aceasta taina ramanea ca atare.

Argumentul prin care se incearca sa ni se prezinte concluzia ca spovedania oricum nu furniza informatii prea importante, si ca ele nu puteau fi divulgate de preoti se bazeaza pe doua premise:

1. Spovedania nu ofera informatii specifice care ar putea duce la afectarea personala a celui vizat de ele.

2. Preotii nu puteau sa incalce taina spovedaniei.

Premisa 1 e falsa. Aceeasi premisa e folosita de toti care au fost deconspirati. Ei au dat informatii "fara valoare", "despre nimicuri care nu puteau face rau nimanui". Problema este ca aceste informatii nu trebuie sa fie periculoase pt cel vizat prin continutul lor, ele pot fi folosite ca instrument al terorii indiferent de valoarea continutului.

Securistii te puteau teroriza nu numai daca stiau totul despre tine, ci si daca iti dadeau impresia ca stiu totul despre tine. Pacatele tale sunt lucruri intime, personale in cel mai substantial sens. Nu conteaza ca nu sunt precizate exact (asta e esenta apararii lui Ciachir). Ajunge sa afle un securist ca ai avut o relatie extraconjugala si sa-ti spuna asa, de sub palarie: "Noi stim ce faci si cu cine umbli. Stim ca ai o relatie extraconjugala".
Restul e usor. Ajungi sa le dai chiar tu informatii despre tine.

Cum a spus Liiceanu intr-un mod genial: "Dumneavoastra faceati posibila teroarea".

Informatiile oferite la spovedanie puteau fi folosite in scop represiv, indiferent de detaliile continutului, tocmai pt ca erau personale si adevarate.

Premisa 2 e falsa. Preotii nu sunt cu ceva mai divini decat restul oamenilor. Sunt la fel de susceptibili la greseala. Aceast infailibilitate a preotimii e doar in imaginatia lor. Am avut exemplele recente de arhiepiscopi sau gen Marchis, care ne-au demonstrat ca sunt foarte abili inclusiv in a juca teatru.

Problema lor e ca sunt un model de moralitate pt multi oameni. Sunt "pastori". Ma rog. Tocmai de aceea trebuie sa fie mai curati ca restul. Nu sa ne toace idei ca ar fi informat din patriotism samd.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Controversatul Mihai Ghezea l-a scos din tara pe Hayssam (4332 afisari)
 Misterul Ron Arad rascoleste din nou Israelul (3393 afisari)
 Acoperitii nedescoperiti (3348 afisari)
 Amenintarea Rodicai (2831 afisari)
 Lupu paznic la OIL (2688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00674 sec.