Ziua Logo
  Nr. 3719 de luni, 4 septembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-09-04

Comentarii: 32, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

fufu
2006-09-04 00:38:57

Normal

Era normal ca Securitatea sa-l apere pe Noica. Daca recititi "La apa Vavilonului" (vol. 2) publicat de Monica Lovinescu, va veti reaminti ca, prin aceiasi ani, Noica mergea in Occident si desfasura ample campanii de imagine in favoarea lui Ceausescu, ii soma pe exilati sa nu mai atace comunismul romanesc, intrucit ei de-acolo nu-l cunosc, nu sint in stare sa-i aprecieze uriasele evolutii etc. etc.

In plus, daca cititi "Adevarul literar si artistic" de acum vreo luna, veti gasi acolo notele informative ale lui Noica, date Securitatii la intoarcerea din strainatate, sfaturi privind alti agenti de influenta care trebuie trimisi pentru "captarea" lui Mircea Eliade (de pilda Adrian Paunescu sau Zoe Dumitrescu-Busulenga) etc.

Un singur lucru nu inteleg eu: pina in 1989 pe Noica l-a aparat Securitatea. Dupa 1989 il apara Plesu, Liiceanu, Dan C. Mihailescu etc. Spuneti-mi dv., domnule Tudoran. E o evolutie? E o involutie?

Anticomie
2006-09-04 01:32:12

Re: Normal

Tony
2006-09-04 01:40:30

O tigara la gardian = o zi de demnitate. Mare atentie d-le Tudoran...

Am certitudinea ca gardianul (poate sa-l cheme Liiceanu) vegheaza si metafora (de doi bani) "Muscand din silueta unui mort" e inca frageda...
Aveti mare grija pana unde intindeti coarda...

Cele bune

xray
2006-09-04 05:41:01

Odioasa treaba

Chiar daca povestea cu Noica e doar un exemplu ilustrativ/ajutator/cu greutate pentru demonstratia pe care DT intentioneaza, se pare, sa o faca in doi sau mai multi pasi, cum ca politia politica nu inseamna doar binomul securist-turnator (demonstratie superflua, de altfel), o discutie despre Noica si felul in care a inteles el sa se plece in fata istoriei, suportind-o (mai degraba decit razvratindu-se) ar fi incomparabil mai interesanta, fiindca aici e vorba de motivele pentru care Noica a ramas pe loc (influentat de Hegel, sau Kant, nu mai tin minte, Cioran explica pe undeva... nu gasesc acum) desi putea sa plece, iar apoi de motivele pentru care Cioran, Ionesco, Eliade au plecat.

E interesant ca nici Cioran si nici Eliade nu l-au suspectat nici o clipa pe Noica de complicitate cu comunistii (asa cum i s-a intimplat tinarului DT in 1982), desi s-au intilnit la Paris si au discutat pe indelete prin anii 70. Fara sa ma las tentat de comparatii rizibile e, totusi, de spus ca ei il cunosteau pe Dinu Noica de ceva mai multa vreme si mult mai bine decit junele poet.

Perceptia mea a fost ca Cioran (un tip slab de felul sau) l-a invidiat pentru curajul de a infrunta fiara (persecutii, puscarie, tot tacimul) si pentru determinarea cu care urmarea salvarea prin cultura a Romaniei, prin reinnodarea relatiei cu ceea ce a insemnat cultura antebelica, ignorind vremurile nenorocite si gindindu-se doar la destinul national.

Sigur, despre valoarea (absoluta) a lui Noica poti sa vorbesti (conform nu mai stiu carui dicton) privindu-i discipolii. Iar aici e... jale...

D’aia zic : odioasa treaba.

Giculica zbanghiul-turbat
2006-09-04 08:15:17

Lasa bre Tudorane nu mai plinge ca trecura si vremurilii alea grele,da' iaca ca calaii tot stapini ramasesera pa Rumania

Nu-i asa baiete?!

Forumul de la Neptun
2006-09-04 08:15:23

" Fiara din mine "..., Brasov, 22 septembrie 2006

Stimate Domnule Tudoran,
Ati reusit sa treziti "fiara din mine" si pe forumurile articolelor dvs.din Ziua...
Faceam recent o analiza a post-determinarii realitatii ( adecvarea cu vremurile, si in tarile aflate inca in modernism - istorie...). Plecand de la ideea Contrapunerii NECESITATII in fata LIBERTATII ( o voi folosi ca reper in plan managerial in corelatie cu Piramida lui Maslow...)... Intelectualii romani interbelici, striviti de " necesitati " create artificial prin inginerii sociale, aveau varianta EXILULUI EXTERN...De unde si evolutiile cunoscute... Ulterior, celelalte " necesitati " create artificial, de Stanga de data aceasta ( primele erau de "Dreapta "...desi e greu de categorisit politic Maglavitul...), au determinat varianta EXILULUI INTERN. Dar, numai dupa ce , intr-o perioada de blocaj cristalin ( debusee zero...), s-a sedimentat motivatia unui intelectual de talia lui NOICA , care a facut posibil EXILUL INTERN, spargand barierele comunicarii dintre om si societatea sa... Din pacate, tot EXIL reprezenta, iar "ancora " in viitor a lui Noica ( eu i-as fi spus "vector de tractiune"...), celebra lui idee, "inchiderea pentru a te deschide"..., abia acum poate fi fructificata ( dupa '90 am incercat deschiderea direct....).
Legat de perioada "blocajului cristalin ( debusee zero ) ", e de mentionat ID Sarbu ca imagine simbolica a sa, cu o idee ce se poate vizualiza fidel acum, in plina perioada a deconspirarilor...: " Odata cu indemonirea lumii , vremea pactului cu diavolul - pe baza unui contract cinstit, targuit, conform cererii si ofertei, a trecut, fiindca sistemul politic coercitiv a impus trairea practica a raului. Emblema institutionala a universului demonizat este mistica unitate a Securitatii. Ea este vecina, la extreme, atat cu Diavolul, cat si cu bunul Dumnezeu...". Vad creata astfel o punte de sudura intre Lucian Blaga ( ID Sarbu a fost discipol al sau ) si Noica...Mai departe ... ?
Ati scris odata un editorial emotionant despre Adrian Marino. Intr-una din cartile sale a redat o scrisoare a lui Noica catre Cioran prin care primul condamna EXILUL EXTERN pentru ca nu intelegea ca ceea ce facem noi in ROMANIA, e tot in folosul Vestului...In 1984, s-a pierdut ocazia ( posibilitatea responsabilizarii Romaniei inca de atunci...in cazul altui verdict in procesul Goma - Pordea ) ..., ocazie fructificata insa artificial in anii '90. Abia acum se poate fructifica profund acea viziune a lui Noica . Vizualizand directiva Bolkestein si viitoarea integrare in UE a "noilor democratii", integrare pe care nu o vad posibila fara o integrare a "modelelor de dezvoltare" ( american, asiatic, european...etc...). Fara o asemenea " ancora / vector de tractiune ", nu va exista motivatie suficienta pentru continuarea proiectului european...Ajungem in final la ceea ce credea J.P. Sartre despre terorism si "virtutile" sale...
In acea scrisoare catre Cioran, Noica relata un episod al executiei unui neamt, pe campul de razboi ( mai nou se spune "teatru" de razboi...cata franchete...) , de catre aliati. Acesta ar fi spus la sfarsit : " Sunteti inconstienti, noi si pentru voi am luptat ! ". Probabil se gandea la faptul ca propaganda germana prezenta fascismul ca o solutie la bolsevizarea societatilor democratice ( nu se readuce aminte in memoria societatii globale ca si Germania a avut Republici sovietice in sec. XIX...).... NOICA DOAR A INTORS / ECHILIBRAT, ACEA TERIBILA DISTORSIONARE ISTORICA...
"Raportul asupra incidentei Raportului Comisiei de Condamnare a Comunismului " va fi prezentat pe 22 septembrie 2006 la Brasov. As fi incantat daca in acea perioada ati fii in Romania pentru a participa. Voi continua cu detalii despre evenimentul proiectat, pe adresa privata.
Cu bine,
Dezideriu Dudas

moroianu
2006-09-04 08:44:57

Amicului "fufu"!

motanul incaltat
2006-09-04 09:16:15

Re: Normal. Bai fufule....

moroianu
2006-09-04 10:07:54

Foarte interesant ceea ce scrieti despre Noica si prietenii lui; dar de ce "odioasa"?

fufu
2006-09-04 11:25:40

Re: Amicului "fufu"!

moroianu
2006-09-04 14:35:50

Re: Ca sa putem povesti mai departe!

arthur
2006-09-04 14:42:12

Re: Amicului "fufu"!

fufu
2006-09-04 14:58:41

Ce-are sulita cu prefectura?

Cred c-a aparut o confuzie. Discutia nu era despre mine, ci despre colaborationismul securist al lui Noica.

Indiferent ca eu am luat Premiul Nobel sau am facut doar 4 clase elementare, situatia din realitate nu se schimba.

In rest - nici o suparare. Doar o inadecvare la tema conversatiei. Dar nu din partea mea.

moroianu
2006-09-04 15:25:55

Post-determinarea realitatii, "vectorul de tractiune", indemonirea lumii si mistica unitate a Securitatii

lucid
2006-09-04 15:49:56

poate ne spunetzi cum il privitzi acum pe Noica, domnule DT

L-am ascultat de doua ori conferentziind in fatza fizicienilor despre o viziune foarte originala a sa care sa inlocuiasca banala explicatzie a tuturor lucrurilor prin tandemul cauza-efect. Era fascinant cum vorbea liber trecand prin toata istoria filosofiei urmand firul roshu al posibilitatilor de cunoastere a adevarului. Faptul ca Noica, recunoscand franc ca pe generatzia lui istoria a facut pipi, a ramas in tzara dupa anii de inchisoare si a construit - atat cat a putut - prin cartzi, conferintze si formare de discipoli, eu cred ca il plaseaza inaintea lui Cioran dpdv al sintagmei patria (adica cei din tzara atunci si azi si mereu)recunoscatoare. Noica a abjurat de la credintzele tineretzii? In nici un caz nu vocal ca Cioran cu acel interviu in care se lepada de "hatmanul ucrainian" in anii 50 ca sa poata fi publicat in Frantza. E drept ca Cioran s-a mantuit (fatza de tineretzea sa) pana la urma prin acel text uluitor Mon Pays, publicat de Liiceanu (iata si o bila alba pentru versatul - chiar verosul zic unii - editor) O SINGURA DATA, niciodata reeditat,e suficient sa-l citesti ca sa intzelegi de ce - cu atat mai de pretzuit curajul Humanitas-ului. Ca Noica a ramas si in anii 70 anti-"plutocrat", vazand in consumism si globalism o primejdie la fel de mare ca cele gemene ideologice ale anilor 30 e adevarat, dar de aici a-l face ceausist e cale lunga. Dreapta in sensul natzionalist-crestin in care a crezut Noica - chiar daca uneori, mai ales in massmedia, in "subterana", - exista si e viguroasa nu numai in Romania dar cam peste tot in Europa, in ciuda zgomotului propagandistic globalist care o acopera. Asa ca ramane sa mai vedem peste vreo douazeci de ani daca pana la urma Noica nu a avut dreptate, chiar asa cu viziunea sa deformata de anii 70 ai ceausismului.

bobo_ro
2006-09-04 16:03:14

Din punctul meu de vedere

Cel mai trist pt. mine este ca oamenii care sustineau regimul au fost ceea ce noi numim "oameni de cultura" romani. Oamenii nostri de cultura nu numai ca nu au incercat sa rastoarne regimul, dar nici macar o fata umana nu au incercat sa-i dea. Sa ne fie rusine ... Chiar nici un grup de oameni nu a incercat sa creeze un anumit curent de umanizare, de modernizare a comunismului nationalist roman? Parca si disidenta era egoista , precum regimul. Parca si in disidenta fiecare pt. el ... Pacat, s-au pierdut decenii din cauza asta ...

moroianu
2006-09-04 16:09:55

Re: "Ce-are sulita cu prefectura?" Bine, dar nu mata te pretindeai doctor in litere?

DORIN TUDORAN
2006-09-04 16:14:47

PENTRU ARTHUR

Arthur,

1. Nu ma dau pe mine insumi "de exemplu". De unde ati scos povestea asta? Nu fac decat sa-mi amintesc, cu o amaraciune, cred eu, suficient de bine controlata, o intamplare prin care se poate citi "epoca de aur". Nu reprosez nimanui nimic. Nu acuz pe nimeni de nimic

2. Aveti dreptate in legatura cu aruncatul pietrei. Ce nu inteleg este de ce echivalati ce incerc sa fac eu cu aruncatul pietrei.

3. Continuand sa ocolim orice discutie in legatura cu "situatii ingrate", ne putem trezi deveniti un popor de struti, tot timpul cu capul in nisip. Spunand ce spun si semnand ce semnez nu inseamna ca sunt de partea "poporului de procurori" in care tindem sa devenim. Daca macar unele din lucrurile ce explodeaza azi ar fi fost discutate -- si asumate! -- la "timpul potrivit", adica acum vreo 16 ani, sau de-a lungul acestor ani lungi si atinsi de "uitucenie", multe din zvarcolirile hidoase ale acestor "dosariade" ar fi putut fi evitate.

4. Daca aveti cumva sentimentul ca sunteti un mai mare admirator decat mine a ce ramane important din opera si viata lui Constantin Noica, e de datoria mea sa va spun ca va inselati.

Cele bune,

Dorin Tudoran

Forumul de la Neptun
2006-09-04 16:26:24

D-lui Moroianu

Stimate Domnule Moroianu,
Va rog sa-mi transmiteti cateva date suplimentare despre proiectul d-lui Marius Dobrica ( Barcelona, Spania ! ). Posibil si pe adresa de email : forumuldelaneptun@yahoo.com. O sa caut si eu pe google...
Cu multumiri,
Dezideriu Dudas

DORIN TUDORAN
2006-09-04 17:33:35

PENTRU LUCID

1. Nu cred ca e nevoie de inca 20 de ani pentru a vedea in ce privinta/e si in ce masura a avut dreptate Noica. E destul de evident chiar si in acest moment. Dar,...evident, alti 20 de ani ne vor ajuta sa avem o perspectiva si mai exacta. Chiar si asupra lucrurilor in care Noica s-a inselat.

2. In general -- nu doar in cazul lui Noica -- sunt sceptic in privinta delimitarilor atat de transante precum acel facut pipi pe propria-mi generatie. E ceva bun in fiecare generatie, ceva ce se poate implini sau, vai!, poate ramane la jumatatea drumului.

3. Orice as fi avut sa-i reprosez lui Noica, am facut-o de pe pozitia unui respect desavarsit pentru un carturar de talia sa. Nu l-am numit vreodata "ceausist". Ce m-a tulburat la un moment dat (si nu am fost singurul ce a resimtit acel soc) a fost aparitia unor elemente ce puteau face posibila o asociere intre "ceausism" si un anumit fel de a aborda anumite subiecte detectabil in anumite pagini ale lui Noica. Imbecilul national-comunism al lui Ceausescu si al ciracilor sai ar fi trebuit sa ne faca pe toi (implicit pe un carturar ca Noica) sa stam la o distanta foarte precauta de focarele cu care am fi putut fi asimilati; cu sau fara motive reale.

Cele bune,

DT

Roxana
2006-09-04 17:41:00

fufu
2006-09-04 17:42:17

Alt punct de vedere

Iata si o alta "conferinta" de-a lui Noica, pro-ceausista, desfasurata in Occident si povestita de Monica Lovinescu ("La apa Vavilonului, vol. 2, p. 185-188).

"Intrarea lui Noica ar fi putut destinde atmosfera. Dimpotriva, a solemnizat-o. O scurta imbratisare mai curind schitata, si apoi direct la catedra. Eram cu totii oameni maturi, dar ne-am purtat imediat ca la scoala. Ne-a invitat sa ne asezam. Am facut-o. Ne-a rugat sa-i acordam o jumatate de ora, sa ne spuna ce are de spus, apoi fiecare vom dispune de 5 minute pentru a ne exprima rezervele pe care e bine sa le notam pe carnet ca sa fim siguri ca raminem la obiect. Ne-am scos carnetele si pregatit stilourile. (...) A urmat o argumentare pe care am auzit-o apoi la fiecare venire a lui si pe care, rezumind-o intr-o fraza-doua, o voi schematiza inevitabil. Nu credea in alta rezistenta decit prin cultura. (...) Imi amintesc doar ca Virgil sau eu, sau amindoi, am replicat fireste ca nu sintem de acord, ca unicul drum nu trece decit prin rezistenta, dar pe tonul aproape dezinvolt al unei convorbiri mondene. La alte calatorii ale lui Noica in Occident, argumentele s-au agravat, dar si reactiile noastre si-au schimbat tonalitatea; la tipetele lui am ajuns si eu sa tip mai tare. M-a si insultat cu suprema lui injurie, tratindu-ma drept "anglo-saxona". (...) De fapt, dupa prima calatorie, Noica a plecat refuzat de toata lumea. De Cusa cu violenta. De noi cu curtoazie (dar la limita). De Mircea Eliade cu tarie. De Cioran cu risul lui enorm cind dadea de ceva incredibil si exclama, trecindu-si mina prin par, "C'est pas possible!". Ba da, era posibil ca Noica sa-l atace pe Soljenitin si sa gaseasca in schimb ca N. Ceausescu reprezenta un rau necesar dar trecator, ca trebuie "colaborat" pentru salvarea culturii."

Adrian v.D.
2006-09-04 18:34:40

Ce tragedie....

Cine a citit Constantin Noica intr-o perioada de intuneric est- european,si s-a simtit <rapit> de Paltinis,claustrat cu autorul unei lucrari <dupa o carte a lui Hegel>,"Povestiri despre om"(ce bine e cateodata sa cunosti lb.germana..),ramai cu un gust amar.Omul de pe strada care mai gandea,in acea perioada a <epocii de aur>(de fapt epoca de chirpici a unui timp dat inapoi )intuia dezastrul,cenzura absurda,limba de lemn,incat,vorba lui Patavievici(sau Cartarescu?)care spunea ca tot ce s-a tradus in perioada comunista din literatura universala contemporana,a facut parte din pleiada de scriitori ai socialismului-liberal mondial.Unii s-au multumit cu putin,altii,mai curiosi,citeau franturile din revista <Selolul 20>,iar cei mai putini citeau in germana sau franceza.

Daca securitatea devenea omniprezenta,daca cenzura ajunsese pe culmi nebanuite de o minte libera,prin acea a u t o c e n z u r a paralizanta,mai puteai evada intr-o sala de teatru(pentru bucuresteni)sau cu domnul Noica prin Paltinis,departe de o lume dezlantuita....O gura de aer curat.Dar incet-incet devine mai limpede ca eroii nostri ne-au tradat increderea.Aceasta tradare este o tragedie a unei generatii care incetase sa mai viseze.Ne sprijineam doar pe ei,pe intelectualii care-si facusera un nume,un renume.Stiam ca exista si ca sunt curati...Iar azi?
Ce tragedie....


Adrian D.

DORIN TUDORAN
2006-09-04 19:11:01

PENTRU ROXANA

Roxana,

1. Unde spun eu ca Noica a fost "omul Securitatii"?

2. Ar trebui sa accepti ce au acceptat si altii: ca puteai fi "agent de influenta" cu sau fara stire. Puteai fi, deci, "omul Securitatii" sau puteai sa oferi Securitatii sansa de a se folosi de ce crezi si spui CA SI CUM erai omul ei. In orice caz, admiratori ori nu ai lui Noica, e bine sa fim pregatiti sa facem fata oricareai din aceste situatii.

3. Nu stiu ce legatura are relatia mea cu dl Tismaneanu cu subiectul discutat. Nu prea inteleg, cu ce drept imi cer sa declar cu cine si ce fel de relatii am? Sau poate ma insel ceri asta altui forumist -- ce am la indemana in acest moment e un PDA, cu ecran foarte mic...

DT

Aladin
2006-09-04 19:29:57

Cand cultura "partinica " da nastere unor monstri de talia lui Paunescu sau E.Barbu.

Ceilalti facatori de valuri intra in umbra.
Despre acesti doi ? Unul a murit de batranete facandu-si toate mendrele, celalalt inca bantuie " in capul satului " si continua sa sfideze pe ceilalti mestecatori de vorbe. Problema e talentul ,sau pt ce il folosesti ?! O groaza de machiavelli se tot ascund dupa deget in "literatura Romana" de dupa 1948 .

Raquel
2006-09-04 19:37:49

Precum papagalul inchis in frigider, si tu ai fi strigat "Traiasca Ceausescu !" daca ai fi stat macar o zi inchisa,

si nu ani de zile cat a stat Noica. Cu ce drept judeci tu un mort ?!

calator
2006-09-04 19:47:01

Raquel
2006-09-04 19:54:10

Domnule Tudoran, va rog sa-mi premiteti sa fac o mica remarca :

chiar daca ati scrie un articol despre starea vremii, tot s-ar gasi o multime de forumisti care sa va contrazica si sa incerce sa va demonstreze una-alta, doar asa, de dragul de a se da mari.
Stiu ca nu-i luati cu adevarat in serios, sunteti mult prea destept ca sa faceti asta, dar uneori mi se pare ca ati cheltuit prea multa energie in raspunsuri - nu merita ! Ironia va prinde mai bine.

moroianu
2006-09-04 19:56:15

Re: Ce tragedie....

Roxana
2006-09-04 20:11:03

Re: PENTRU ROXANA

moroianu
2006-09-04 20:25:15

D-lui Dorin Tudoran

moroianu
2006-09-04 22:36:31

Re: D-lui Moroianu


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Politia dictatorului (12224 afisari)
 Revolutie pe sosele (7253 afisari)
 Castrarea serviciilor secrete (3246 afisari)
 Dan Puric, respectat in lume, batjocorit in Romania (2262 afisari)
 Capitala Culturala a Escrocarii Europei Sibiu 2007 (2085 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00812 sec.