Ziua Logo
  Nr. 3701 de luni, 14 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Social

2006-08-14
morkov din Cehia (...@moucha.ro, IP: 85.186.235...)
2006-08-13 23:09
La ce se asteptau ?

Sa presupunem ca suntem o tara UE ca Spania. Sa presupunem ca avem o plantatie de meri si trebuie culeasa in cel mai scurt timp. Ce variante avem ?

1) Angajam spanioli. Au deja un domiciliu in zona, asadar nu trebuie sa ne facem grija cu cazarea. Cu legislatia nu sunt probleme pt ca sunt deja cetateni. Cu cat ii platim ? Pai cu cat se plateste un culegator respectabil in Spania, caci altfel nu va veni nimeni la munca. Trebuie totusi sa ne ingrijim si de pensiile noastre in viitor asa ca acesti oameni trebuie sa isi achite platile catre stat, la fel si noi ca firma. Daca se imbolnaveste vreunul, plateste statul toate cheltuielile.

2) Angajam chinezi sau indieni. Distanta pe care trebuie sa ii deplasam este insa enorma. Conditii nu prea trebuie sa le oferim pt ca oricum nu sunt obisnuiti cu ele. Chinezii insa au gastile lor si nu se stie niciodata pe cine aduci. Sunt insa mana de lucru ieftina. Fireste ca trebuie sa fim corecti si sa platim impozite. Dar daca unul se va imbolnavi, fie il vor casapi ai lui, fie va trebui sa fie internat tot pe banii spanioli pt ca de trimis acasa nici nu se pune problema.

3) Exista oare o tara ? Ar fi bine sa priceapa limba cat de cat. Ar fi bine sa fie pasnici si nu mafioti. Ar fi bine sa fie mana de lucru ieftina. Si mai bine ar fi daca desi ar plati toate impozitele, la cel mai mic semn de ineficienta la munca sa fie trimisi acasa (sa se ingrijeasca statul lor si noi aici doar sa ii incasam de bani pe impozite si asigurari). Si ar fi excelent daca ar fi oameni cinstiti. Ar fi chiar perfect daca nu am avea nici probleme legislative si totul sa fie facut legal. Exista o astfel de tara ?

O firma in economia de piata urmareste doar 2 scopuri: minimizarea pierderii si maximizarea profitului. Din pacate noi inca ne imaginam ca firmele care doresc sa fie eficiente vor face protectie sociala. In economia de piata daca vrei sa o duci bine trebuie sa aplici o regula simpla: sa te vinzi cat mai scump. Caci daca te vei vinde ieftin te vei alege cel mult cu multumiri si cu o strangere cordiala de mana.

Firmele cehesti in Romania: pt ca am avut de-a face cu ele va spun sincer - au impresia nu numai ca trebuie sa muncesti gratis pt ele, ci si ca trebuie sa le multumesti ca ti-au oferit ceva de munca. Cu catva timp in urma am lucrat pe cineva de la Ambasada Ceha la Bucuresti. Era o treaba personala, in afara orelor de program: mai precis sa upgradez ieftin un calculator si sa il fac sa mearga. Cand am terminat treaba, persoana mi-a spus ca a ramas mirata ca am cerut bani, caci credea ca o fac din prietenie =)).

marin2 (...@yahoo.com, IP: 84.77.63...)
2006-08-14 20:14
Re: La ce se asteptau ?

Poate ca ai dreptate dar sigur nu esti informat in tot, Spania este un stat care da asistenta sanitara gratuita si la ilegali,(deci fac chiar si operatii macar ca nu au cotizat niciodata ) exista chiar si un fenomen "emigratia sanitara" emigranti tineri care muncesc in spania isi aduc parintii batrani in spania la tratament pentru ca in majoritatea tarilor sarace nu exista tratament gratuit ma refer la america latina unele tari din asia si toata africa. Si daca sistemul sanitar din romania are multe bube imaginati-va in africa , probabil ca este ineficient la toate capitolele.
Asa ca nu mai aruncati cu pietre in tarile occidentale si sa ne uitam la romania unde dupa ce o viata intreaga 40 ani de munca un muncitor este jupuit si lasat sa moara de cei care au trait si platit studiile din cotizatia lui.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Efectul pervers al Securitatii (3194 afisari)
 Tartorii politici (2943 afisari)
 Dan PAVEL: Analiza "testului" Mona Musca (2781 afisari)
 Iobagi in Spania (2328 afisari)
 Castro: Cubanezi, pregatiti-va de vesti rele (2319 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00725 sec.