Ziua Logo
  Nr. 3699 de vineri, 11 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2006-08-11
alwis46 (, IP: 86.121.162...)
2006-08-11 11:12
Contacte cu strainii........

A avut cineva dintre voi inainte de 1989 contacte cu specialisti straini ? A fost cineva dintre dumneavoastra la sedinte de lucru in cadrul unor proiecte in care erau implicati si specialisti straini ? Cine dintre dumneavoastra a fost inainte de 1989 la diverse prezentari de oferte de echipamente si proiecte facute de specialisti straini ? Spun straini pentru ca aceaqsta sintagma cuprinde si specialisti din tarile lagurului socialist cat si pe cei din lumea occidentala.
Daca da, ati luat parte la asemenea manifestari, va aduceti aminte ce note informative trebuia sa prezentati conducerii institutului raportand aproape la cuvant tot ceea ce s-a discutat acolo si de asemenea fiind obligati sa raportati si despre orice obiect primit si care trebuia predat fie el chiar si un pix cu pasta ?
Ne repezim in haita sa condamnam unele aspecte ale unei situatii care nu era sub controlul nostru si sa-i dam o dimensiune mult peste ceea ce era de fapt.
Credeti ca specialisti straini care veneau in contact cu noi nu era si ei obligati sa raporteze toate aspectele unei intalniri tehnice sau de afaceri indiferent daca erau socialisti sau capitalisti ? Adica astazi acest principiu nu mai este valabil ? Ma faceti sa zambesc doamnelor si domnilor. Sunt angajate persoane specializate care sa ananlizeze toate aspectele unei asemenea intalniri de la simpla oferta pana la limbajul comportamental trupesc si care pot extrage date extrem de valoroase numai din asemena evaluari.
Interventia mea nu scuza pe nimeni, doar vreau sa arat ca uneori sarcinile de serviciu s-au intersectat cu anumite practici securiste iar delimitarea unora de celelalte este la fel de fragila ca o pojghita de gheata aflata deaupra unui foc vesel.
Cine poate face cu toata obiectivitatea aceasta delimitare ?
Adica eu eram securist daca raportam convorbirea mea cu specialistii rusi, cehi sau vest-germani care faceau oferta de tevi de otel inalt aliat pentru conductele de inalta presiune si temperatura necesare sistemului cazan-turbina dintr-o centrala termoelectrica ? Pai era sarcina de serviciu mentionata in fisa postului care trebuia semnata de luare la cunostinta.
Va mai aduceti aminte de fisa postului si de clauzele continute in ea ?
Doar nu vreti sa declarati aici ca ati refuzat semnarea fisei postului, pentru ca un asemenea gest nu se putea intampla, iar ca sa lamurim chestiunea definitiv, fisa postului nu cuprindea in nici un rand vreo clauza ca trebuia sa raportezi la Secu ceva ci numai conducerii intreprinderii sau institutului unde erai angajat. Secu avea om in delegatie, mascat sub figura unui inginer sau tehnician destul de bine pregatit in domeniul respectiv, chiar coleg cu tine, si riscai al naibii de mult sa ascunzi ceva din discutii sau din cadourile primite. Sa nu uitam translatorul, care evident facea si el nu un rezumat ci o relatare fidela a celor discutate si traduse pentru ambele parti contractante.
Buuun, si in acest caz ce facem ? Taxam la gramada drept securist care a facut politie politica pe oricine care a avut sansa sau nesansa de a face parte dintr-o delegatie romana aflata in contact cu specialisti straini ?
Sa nu mai vorbim de rapoartele de serviciu pe care le intocmeai chiar si cand te intorceai dintr-o delegatie la o intreprindere din tara sau de pe santierul unde ti se derula proiectul, fiind obligat sa relatezi absolut tota discutia, metodele de rezolvare a punctelor in suspensie precum si masurile luate, termenele de finalizare, persoanele responsabile cu aceste termene, toate astea pe langa procesul-verbal care se incheia cu aceasta ocazie si care era semnat de toti participantii la discutie.
Cam multe sarcini de serviciu, nu ? Din pacate, fisa postului te obliga sa le respecti, altfel iti atrageai ura si dispretul clasei muncitoare si pedeapsa aspra a legii (socialiste).

Hai sa fim sanatosi !

P.S. Spre norocul meu, am participat doar o singura data la o discutie cu specialistii straini, o delegatie sovietica, atunci cand am negociat o partida de butelii pentru stocarea hidrogenului sub presiune. Chiar am fost anchetat pentru solutia de import fiind acuzat ca nu folosesc buteliile romanesti.
Pai cum naiba sa iei d-alea romanesti care aveau presiunea de proba abia la 140 kgf/cm2 cand in mod uzual presiune de stocare era de 150 kgf/cm2 iar cele sovietice aveau presiunea de proba de 195 kgf/cm2. Da, am fost amenintat sa schimb solutia, si atunci am cerut ca schimbarea solutiei sa fie dublata in scris de organul respectiv de partid. Urmarea ? A ramas asa cum am stabilit eu. Amintirea exploziei de la Combinatul chimic de la Tarnaveni era prea apropiata si acolo schimbarea calitatii materialului unei tevi de la compresoare care lucrau la minus 40 grd.C se facuse tot pe vorbe de partid.
Din pacate, cei care au intrat in puscarie au fost cei care semnasera proiectul, cei care intocmisera "Dispozitia de santier" precum si conducerea combinatului, dar nu si persoana de rang politic foarte inalt care daduse ordinul, acea persoana nu semnase nimic.

vibrator din Bruxelles (...@home.ro, IP: 194.88.134...)
2006-08-11 14:15


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ploaia de stele (5020 afisari)
 Soc la "Europa Libera" (3331 afisari)
 Iliescu pregateste revansa (2243 afisari)
 Elicea lui Cosma (2097 afisari)
 Matrioska KGB si "Vanatoarea de vrajitoare" (2070 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00681 sec.