Ziua Logo
  Nr. 3694 de sambata, 5 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Dosare Ultrasecrete

2006-08-05
+ (...@web.de, IP: 89.49.46...)
2006-08-06 09:59
Cand incep Statele Unite razboiul impotriva Iranului ??

Cand incep Statele Unite razboiul lor impotriva Iranului?
16 aprilie 2006

Comentariu de Piotr Romanov, publicat de RIA Novosti

Conflictul dintre Statele Unite si Iran devine din ce in ce mai acut. Si aproape nimeni nu mai poate crede acum, ca acesta poate fi solutionat in mod pasnic. Mai degraba ne punem in mod fatal intrebarea – cand?
Marsul spre razboi
Dupa toate aparentele, un razboi intre Statele Unite si Iran nu poate fi, din pacate, evitat. Comportamentul Statelor Unite si al Iranului nu poate fi catalogat altfel decat ca o pregatire psihologica in vederea razboiului.
Americanii fac declaratii tot mai agresive, in timp ce Iranul desfasoara exercitii pe strazile Hormuzului, pentru a-si etala puterea militara. De necontestat este si faptul ca partile se privesc reciproc ca fiind nucleul malefic al lumii si cea mai mare amenintare pentru propriile valori spirituale, ideologice si politice. Este adevarat ca, formal, toate apelurile la pace ale comunitatii internationale sunt ascultate. Insa, practic, ele sunt totusi ignorate. Acesta este un alt semn indirect al faptului ca cele doua tabere s-au decis deja daca se vor confrunta sau nu. Si, la drept vorbind, ambele parti au nevoie de un salt calitativ pentru a-si continua o existenta incununata de succes. Din pacate, nici Statele Unite si nici Iranul nu au in vedere un salt intelectual sau moral, ci unul violent.

Pretexte bune pentru a incepe un razboi

Pentru Statele Unite, care nu au obtinut in Afganistan decat o victorie formala (acesta fiind in continuare guvernat de legile sariate) si care s-au impotmolit in Irak, este extrem de important sa-si confirme rolul de superputere. Indoielile referitoare la acest statut devin tot mai mari. Statutul international al Statelor Unite este mai scazut ca niciodata, iar populatia americana insasi isi aminteste tot mai mult de Vietnam. La referendumul din Wisconsin, care nu are insa putere juridica, 61% dintre participanti s-au pronuntat in favoarea retragerii imediate a trupelor americane din Irak.
In plus, Casa Alba considera ca are un motiv sa efectueze un atac, care, cel putin Washigtonului, ii pare convingator. Daca pentru invadarea Irakului a fost suficienta minciuna potrivit careia aceasta tara ar fi dispus de arme de distrugere in masa, de ce nu ar ajunge si in cazul Iranului suspiciunea ca aceasta tara ar intentiona sa produca arme atomice? In plus, iranienii fac ei insisi declaratii provocatoare, printre care se numara de exemplu cunoscutele amenintari la adresa Israelului. Americanului i-au ajuns uneori si motive mai mici pentru a incepe operatiuni razboinice.

In plus, razboiul impotriva Iranului ar corespunde si doctrinei eradicarii tiraniei expuse de Bush la inceputul celui de-al doilea mandat al sau. Regimul ayatollahilor de la Teheran reprezinta pentru Washington un exemplu clasic al tiraniei. In acest context nu mai are importanta ce parere are poporul iranian insusi cu privire la aceasta chestiune.

Ambitii iraniene

Pe de alta parte, Statele Unite constituie pentru Iran un obstacol evident, care trebuie neaparat depasit. Pentru a deveni o tara moderna, Iranul are nevoie de energie atomica. In principiu, acest obiectiv poate fi atins si pe cai pasnice si legitime, insa ambitiile Iranului merg, dupa toate aparentele, mult mai departe. Pentru a obtine o suveranitate deplina si o influenta crescuta in lumea araba, Teheranul are nevoie de o bomba atomica. Pentru a intari pozitiile conducatorilor sai siiti in lumea islamica, este necesara crearea unui Iran invincibil, care s-ar afla in mod incotestabil in fruntea Orientului Apropiat. Abia atunci ar avea Iranul sansa – macar teoretica – de a fi urmat si de alte state islamice. In aceasta privinta, Statele Unite ii stau insa in drum.
Faptul ca o viitoare confruntare este inevitabila, poate fi sustinut si cu alte argumente, dar si cele deja expuse sunt suficiente. Pe acest fundal, incercarile ONU, ale Europei de Vest, ale AIEA si ale Rusiei de a impiedica o confruntare armata, ale carei efecte nu ar fi resimtite doar de protagonistii ei, nu par sa aiba influenta necesara.
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a declarat din nou cu ocazia ultimei sale vizite in Berlin: "Nu suntem de parere ca amenintarile si presiunile vor aduce in acest caz un rezultat pozitiv". Sansele ca sfaturile sale sa fie receptate in mod adecvat la Casa Alba, sunt insa deosebit de reduse. De aceea se ridica in mod fatal intrebarea – cand?
Razboi in toamna

Dupa parerea mea, termenul poate fi calculat, chiar daca rezultatul va fi aproximativ. In primul rand: cel mai probabil este ca razboiul sa inceapa deja din acest an sau, cel tarziu, la sfarsitul anului. Acest termen poate fi dedus din calendarul electoral al Statelor Unite si din perspectivele viitoare ale republicanilor. Dar nici Bush jr. insusi nu doreste sa fie privit in istorie ca o persoana care nu si-a tinut promisiunile. Republicanii nu au nevoie doar de un razboi, ci si de succese vizibile, mai ales pe fundalul esecurilor inregistrate in Irak. Si pentru toate acestea este nevoie de timp.
Ceilalti factori care determina termenul sunt cei militari si politici cu caracter extern.
Din punct de vedere militar, orice profan stie ca un razboi trebuie pregatit din timp. In plus, Statele Unite trebuie sa asigure, cu ajutorul aliatilor sai, o anumita stabilitate in Afganistan si Irak.
In privinta politicii externe, se poate presupune ca Washingtonul va incerca sa reduca in acest caz la maximum problemele cu care s-a confruntat atunci cand a invadat Irakul in absenta unei rezolutii ONU corespunzatoare. Cu alte cuvinte, Washingtonul se va stradui din greu sa castige de partea sa Europa de Vest, Moscova si Beijingul, in calitatea lor de membri permamenti ai Consiliului de Securitate al ONU. O alta mare nazuinta a americanilor este ca Iranul sa fie supus unor sanctiuni, ceea ce ar insemna automat pentru Washington ca are dreptate.
Statele Unite se vor decide sa actioneze in acest punct in numele drepturilor omului numai daca toate celelalte mijloace vor fi epuizate, suferind esec dupa esec. In acest caz ar urma cu siguranta un val de critici, insa Casa Alba ar putea avea macar posibilitatea formala de a spune: Am facut totul pentru a ajunge la o intelegere.
Si aceste manevre necesita timp. Calculele aproximative indica deocamdata toamna ca eventual termen al inceperii razboiului. (Agentia "Rusia la zi" – 16 aprilie 2006)

alwis46 (...@yahoo.com, IP: 86.121.162...)
2006-08-06 10:59
Re: Cand incep Statele Unite razboiul impotriva Iranului ??

Strazile Hormuzului ? Este vorba de Stramtoarea Hormuz (Ormuz) cumva ? Nu stiam ca fost parcelata cu strazi ......
Stiu ca este p-acolo o insulita, Hormoz......aia e ?
Lumineaza-ma te rog !
Adu un plus cunostintelor mele dar nu-mi pune cruciulita ca la scoala.

La 2006-08-06 09:59:58, + a scris:

> Cand incep Statele Unite razboiul lor impotriva Iranului?
> 16 aprilie 2006
>
> Comentariu de Piotr Romanov, publicat de RIA Novosti
>
> Conflictul dintre Statele Unite si Iran devine din ce in ce mai acut.
> Si aproape nimeni nu mai poate crede acum, ca acesta poate fi
> solutionat in mod pasnic. Mai degraba ne punem in mod fatal
> intrebarea – cand?
> Marsul spre razboi
> Dupa toate aparentele, un razboi intre Statele Unite si Iran nu poate
> fi, din pacate, evitat. Comportamentul Statelor Unite si al Iranului
> nu poate fi catalogat altfel decat ca o pregatire psihologica in
> vederea razboiului.
> Americanii fac declaratii tot mai agresive, in timp ce Iranul
> desfasoara exercitii pe strazile Hormuzului, pentru a-si etala
> puterea militara. De necontestat este si faptul ca partile se privesc
> reciproc ca fiind nucleul malefic al lumii si cea mai mare amenintare
> pentru propriile valori spirituale, ideologice si politice. Este
> adevarat ca, formal, toate apelurile la pace ale comunitatii
> internationale sunt ascultate. Insa, practic, ele sunt totusi
> ignorate. Acesta este un alt semn indirect al faptului ca cele doua
> tabere s-au decis deja daca se vor confrunta sau nu. Si, la drept
> vorbind, ambele parti au nevoie de un salt calitativ pentru a-si
> continua o existenta incununata de succes. Din pacate, nici Statele
> Unite si nici Iranul nu au in vedere un salt intelectual sau moral,
> ci unul violent.
>
> Pretexte bune pentru a incepe un razboi
>
> Pentru Statele Unite, care nu au obtinut in Afganistan decat o
> victorie formala (acesta fiind in continuare guvernat de legile
> sariate) si care s-au impotmolit in Irak, este extrem de important
> sa-si confirme rolul de superputere. Indoielile referitoare la acest
> statut devin tot mai mari. Statutul international al Statelor Unite
> este mai scazut ca niciodata, iar populatia americana insasi isi
> aminteste tot mai mult de Vietnam. La referendumul din Wisconsin,
> care nu are insa putere juridica, 61% dintre participanti s-au
> pronuntat in favoarea retragerii imediate a trupelor americane din
> Irak.
> In plus, Casa Alba considera ca are un motiv sa efectueze un atac,
> care, cel putin Washigtonului, ii pare convingator. Daca pentru
> invadarea Irakului a fost suficienta minciuna potrivit careia aceasta
> tara ar fi dispus de arme de distrugere in masa, de ce nu ar ajunge si
> in cazul Iranului suspiciunea ca aceasta tara ar intentiona sa produca
> arme atomice? In plus, iranienii fac ei insisi declaratii
> provocatoare, printre care se numara de exemplu cunoscutele
> amenintari la adresa Israelului. Americanului i-au ajuns uneori si
> motive mai mici pentru a incepe operatiuni razboinice.
>
> In plus, razboiul impotriva Iranului ar corespunde si doctrinei
> eradicarii tiraniei expuse de Bush la inceputul celui de-al doilea
> mandat al sau. Regimul ayatollahilor de la Teheran reprezinta pentru
> Washington un exemplu clasic al tiraniei. In acest context nu mai are
> importanta ce parere are poporul iranian insusi cu privire la aceasta
> chestiune.
>
> Ambitii iraniene
>
> Pe de alta parte, Statele Unite constituie pentru Iran un obstacol
> evident, care trebuie neaparat depasit. Pentru a deveni o tara
> moderna, Iranul are nevoie de energie atomica. In principiu, acest
> obiectiv poate fi atins si pe cai pasnice si legitime, insa ambitiile
> Iranului merg, dupa toate aparentele, mult mai departe. Pentru a
> obtine o suveranitate deplina si o influenta crescuta in lumea araba,
> Teheranul are nevoie de o bomba atomica. Pentru a intari pozitiile
> conducatorilor sai siiti in lumea islamica, este necesara crearea
> unui Iran invincibil, care s-ar afla in mod incotestabil in fruntea
> Orientului Apropiat. Abia atunci ar avea Iranul sansa –
> macar teoretica – de a fi urmat si de alte state islamice.
> In aceasta privinta, Statele Unite ii stau insa in drum.
> Faptul ca o viitoare confruntare este inevitabila, poate fi sustinut
> si cu alte argumente, dar si cele deja expuse sunt suficiente. Pe
> acest fundal, incercarile ONU, ale Europei de Vest, ale AIEA si ale
> Rusiei de a impiedica o confruntare armata, ale carei efecte nu ar fi
> resimtite doar de protagonistii ei, nu par sa aiba influenta necesara.
>
> Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a declarat din nou cu
> ocazia ultimei sale vizite in Berlin: "Nu suntem de parere ca
> amenintarile si presiunile vor aduce in acest caz un rezultat
> pozitiv". Sansele ca sfaturile sale sa fie receptate in mod
> adecvat la Casa Alba, sunt insa deosebit de reduse. De aceea se
> ridica in mod fatal intrebarea – cand?
> Razboi in toamna
>
> Dupa parerea mea, termenul poate fi calculat, chiar daca rezultatul va
> fi aproximativ. In primul rand: cel mai probabil este ca razboiul sa
> inceapa deja din acest an sau, cel tarziu, la sfarsitul anului. Acest
> termen poate fi dedus din calendarul electoral al Statelor Unite si
> din perspectivele viitoare ale republicanilor. Dar nici Bush jr.
> insusi nu doreste sa fie privit in istorie ca o persoana care nu si-a
> tinut promisiunile. Republicanii nu au nevoie doar de un razboi, ci si
> de succese vizibile, mai ales pe fundalul esecurilor inregistrate in
> Irak. Si pentru toate acestea este nevoie de timp.
> Ceilalti factori care determina termenul sunt cei militari si politici
> cu caracter extern.
> Din punct de vedere militar, orice profan stie ca un razboi trebuie
> pregatit din timp. In plus, Statele Unite trebuie sa asigure, cu
> ajutorul aliatilor sai, o anumita stabilitate in Afganistan si Irak.
> In privinta politicii externe, se poate presupune ca Washingtonul va
> incerca sa reduca in acest caz la maximum problemele cu care s-a
> confruntat atunci cand a invadat Irakul in absenta unei rezolutii ONU
> corespunzatoare. Cu alte cuvinte, Washingtonul se va stradui din greu
> sa castige de partea sa Europa de Vest, Moscova si Beijingul, in
> calitatea lor de membri permamenti ai Consiliului de Securitate al
> ONU. O alta mare nazuinta a americanilor este ca Iranul sa fie supus
> unor sanctiuni, ceea ce ar insemna automat pentru Washington ca are
> dreptate.
> Statele Unite se vor decide sa actioneze in acest punct in numele
> drepturilor omului numai daca toate celelalte mijloace vor fi
> epuizate, suferind esec dupa esec. In acest caz ar urma cu siguranta
> un val de critici, insa Casa Alba ar putea avea macar posibilitatea
> formala de a spune: Am facut totul pentru a ajunge la o intelegere.
> Si aceste manevre necesita timp. Calculele aproximative indica
> deocamdata toamna ca eventual termen al inceperii razboiului.
> (Agentia "Rusia la zi" – 16 aprilie 2006)
>
>
>

motanul incaltat din USA (...@aol.com, IP: 152.163.100...)
2006-08-06 12:32
Re: Mondo cane - Cand incep Statele Unite razboiul impotriva Iranului ??

March (...@yahoo.com, IP: 82.208.169...)
2006-08-06 13:23
Re: Cand incep Statele Unite razboiul impotriva Iranului ?... INTREAB-O PE NEPOATA MAMEI OMIDA !!


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Secretele lui Fidel Castro (5425 afisari)
 Secretele razboiului din Liban (3854 afisari)
 Evreii din Romania in timpul lui Antonescu (2415 afisari)
 Cad capetele profesorilor corupti (1637 afisari)
 PNL s-a suparat pe Patriciu (1322 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00846 sec.