Ziua Logo
  Nr. 3599 de joi, 13 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2006-04-13
Tzepelica (...@yahoo.com, IP: 82.208.174...)
2006-04-13 13:57
Calculele/concluziile sunt false, domnule economist !

Premizele considerate pt. influenta cresterii pretului gazelor nat. asupra cresterii tarifelor la energia electrica si termica sunt false.
De ce ?
Pentru ca tarifele la energia electrica si termica sunt stabilite de autoritatea nationala de reglementare in domeniu (ANRE), care a limitat artificial cresterea tarifelor conform cresterii pretului gazelor, datorita gradului limitat de suportabilitate la nivelul consumatorului (casnic, in special).
Daca tineti cont de faptul ca in costul total al unitatii de energie livrate de o termocentrala pe hidrocarburi combustibilul are o pondere de 70-75% si ca in cursul anului trecut pretul la gaze s-a marit cu cca. 50%, o sa obtineti valorile reale.
Sigur ca totul trebuie ponderat cu procentul pe care centralele pe hidrocarburi il reprezinta in totalul productiei.
In realitate, alinierea la tarifele UE va afecta mult mai serios nivelul de trai, pt. ca tarifele trebuie sa se bazeze pe costurile reale de producere a energiei.

Rollo din SUA (...@hotmail.com, IP: 24.196.238...)
2006-04-13 18:41
Pai nu-i corect.


Adica: preturile trebuie aliniat pentru a nu produceconcurenta neloiala ?
Sa vedem ce si cum: in costul oricarui produs intra eneriga necesara producerii lui, cheltuieli cu forta de munca, profitul firmei, taxele care stat, amortizarea investitiilor in mijloacele de productie , dobanzile bancare. IN mare astea ar fi.
Dar daca ne intoarcem la concurenta neloaiala, odata "intrati in Europa" sua "Europa da navala peste noi" nu o sa avem drept de munca ca si cetateni samuncimi in orice sta european: OOPS aici deja afecteaza un pic ntiunea de concurenta, piata libera etc. La fel si cu marfurile produse in Ro. In concluzie o caruta de dezavantaje, inseamana ca ceva trebuia negociat mai " cu cap" dar asta e posibil atata timp cat ti-ai facut temele si nu prea ai de ce sa tremuri infata profesorului, cand mergi cu tema "balmajita" evident ca poti sa treci clasa ( si vai cat de pretios e un 5 ca sa treci) dar int imp iti dai seama ca ai fi putut sa faci mult mai mult si regreti ca nu ai fost mai harnic.


     « Comentariu anterior

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Videanu distruge Piata Palatului (657 afisari)
 Femeile din viata lui Stalin (349 afisari)
 Bancnota de 200 de lei din decembrie (336 afisari)
 Stiri pe scurt (329 afisari)
 Asigurari obligatorii pentru case (236 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00829 sec.