Ziua Logo
  Nr. 3523 de sambata, 14 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2006-01-14

Comentarii: 18, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Petrov
2006-01-14 03:55:06

Ati citit "Istoria unui rob al lui Isus Hristos"?

Daca citeati acest roman autobiografic aparut la editura Carmel Print din Arad in 2003 "pana ajungeati la Dumnezeu nu va mancau sfintii",ci aveati o carte pentru premiul Ion Creanga.Dar critica d-stra literara nu-L are pe Dumnezeu calauzitor,ci...falsii sfinti pamanteni,in fata carora marunta critica literara face furori.

Seherezada
2006-01-14 15:59:30

dar poate Eugen Ionesco a vrut sa spuna ...

<<Eugene Ionesco declara in convorbirile sale cu Claude Bonnefoy (1966) ca <pentru a fi scriitor trebuie sa ai talent, pentru a fi critic trebuie sa ai geniu>. Pe cine sa cred? La drept vorbind, cred ca nici unul nu are dreptate, chiar daca ultima asertiune ar trebuie sa ma flateze. >>

imi pare rau, dar nu ar trebui sa va flateze, fiindca nu se precizeaza ca si reciproca e valabila ...
ce cred eu ca a vrut sa spuna, e ca pentru a fi critic, trebuie sa ai geniu, ... ori faptul ca genialitatea e mult mai rara ca talentul, numarul criticilor ar trebui sa fie minuscul, ori ... se pare ca ei depasesc cu mult numarul scriitorilor ...
Cam tot de asta se plingea si Nabokov, sustinind ca de multe ori criticul nu percepe INTENTIA pe care o are scriitorul, si de multe ori il critica tocmai pentru reusita acelei intentii, ... ca sa explic simplist ... scriitorul a vrut sa creeze o imagine <dantelata>, si vine criticul si zice, mde, e oKey, dar a prezentat o imagine <dantelata> ....

Anticomie
2006-01-14 17:02:58

Re: dar poate Eugen Ionesco a vrut sa spuna ...

Anticomie
2006-01-14 17:11:59

Talent vs. Geniu

Cred ca folclorul releva cel mai elovcent diferenta intre talent si geniu.

Primul rapsod care a ingaimat MIORITA nu cred ca s-a gandit vreun moment ca Baciul Moldovean e un simbol al Dumnezeirii, si nici nu a premeditat ca fatalismul mioritic sa fie o trasatura a nationala a viitorului stat modern. Dar poate o fi fost macinat de ceva probleme conjugale din moment ce a descris, prin vocea Moldoveanului, moartea drept casatorie.

Seherezada
2006-01-14 19:32:34

din parerile lui Ionesco despre critici ...

underinfluence
2006-01-14 19:52:42

Chiar sunt "insemnari marunte" si nesemnificative

Daca literatura romaneasca nu mai stirneste interes ptr literatii nostrii de ce sa mai speram la nasterea unor genii?
Cineva de curind imi atragea atentia unui proverb " cind oamenii nu au viziune ,vor dispare" in tara noastra daca iti permiti sa ai viziuni esti imediat amendat cu "cine te crezi ?" .
Cindva m-a interesa literatura romaneasca dar de cind am descoperit un profesor de literatura comparata cu inclinatii catre non-valoare am inceput sa fiu sceptic si daca este vorba de un academician ca Eugen Simion .
Domnule academician v-ati compromis propria profesie , intreaga clasa intelectuala romaneasca nu mai are credibilitate in fata populatiei , ati pierdut lupta , acum va intoarceti in cetate batuti rupti , rusinati , cu obrazul patat , si fara speranta de a reconstrui , sunteti pierduti ,academicieni, genii , non-genii , critici , scriitori , poeti , artisti , toti , absolut toti intelectuali romani ati pierdut batalia cu istoria , lasati in urma dezastru , ruine , falsuri , minciuni , o identitate fictiva cu un act de identitate furat cu cyberspatialul , golul lasat de voi este aproape imposibil de completat deoarece nu v-ati ingrijit de generatiile viitoare .
Niculaita Manolescu pleaca la UNESCO , ce-i pasa lui de literatura romaneasca , ca si mie dealtfel , eu am totusi o scuza , nu sunt scriitor si nici nu voi fi , cu atit mai putin membru uniunii scriitorilor , cu totii ati ingropat romanismul , v-ati grabit sa o faceti ca nu cumva sa o faca altcineva inaintea voastra , sunteti groparii natiunii alaturi de securisti , politicieni , ziaristi , etc .
Domnule academician e timpul sa va retrageti de pe scena si sa iesiti pe usa din spatele scenei si daca se poate pe ascuns sa nu va vada careva , puteti lua cu dvs intreaga clasa de intelectuali .
Hai pa.

doctorul
2006-01-14 20:26:24

insemnari marunte..........{revenire dupa ce a fost CENZURAT !!!

.......insailate de-un om marunt. Dr.G.C.

indel
2006-01-14 21:37:15

Frate Simion

Ai scris , in articol:
> Impresionistii? Nici vorba, au talent cu carul, au o fantezie inteligenta, sunt scriitori >de clasa, voiajeaza in jurul operei asa cum s-ar plimba, in vapor, in jurul unei >insule.

Poate ai facut o mica greseala eliminind, dintr-un amalgam de idei, ce-ai vrut sa spui despre impresionisti si sarind direct la scriitori.
Impresionistii, stiu sigur ca stii, sint pictori. Si, cei din primul val, sint genii. Asa ca fa necesara corectie in carnetzelul mataluta.
Hai pa, ca m-ai inveselit pentru toata ziua.

calator
2006-01-14 22:02:16

opera literara...

Anticomie
2006-01-14 22:32:16

Re: din parerile lui Ionesco despre critici ...

Seherezada
2006-01-15 03:26:38

Re: din parerile lui Ionesco despre critici ...

Anticomie
2006-01-15 04:37:59

Re: din parerile lui Ionesco despre critici ...

Seherezada
2006-01-15 11:00:18

Re: din parerile lui Ionesco despre critici ...

Inima-Rea
2006-01-15 11:45:03

Critica imparte diplome de excelenta si certificate de geniu, se impartaseste - plina de modestie - din nemurirea operei

Aceasta este situatia, dragelor si stimatilor. Nu gustul literar al epocii renascentiste ni i-a lasat pe Dante si Petrarca, de pilda, doar i-a facut posibili. Insa cei care le-au asigurat nemurirea au fost acei cititori care au patruns, printre primii, misterul creatiei poetice, si ni l-au transmis si noua. Fara talmacirea lor - atenta, avizata, devotata - citi dintre ceilalti cititori i-ar fi putut urma macar pe acesti doi poeti, pe culmile poeziei? Cei mai multi s-ar fi oprit - ca si in zilele noastre - doar pe la poalele muzicalitatii, nici aceleia nestiind a-i patrunde taina prozodica.
In timp, decretele critice au devenit dogma, in asa masura incit incalcarea lor este curata erezie. Poate va aminititi, in acest sens, de vuietul stirnit de ultima incercare de "interpretare critica" a poeziei lui Eminescu.
Tot in timp, volumul operelor critice l-a depasit cu mult pe cel al creatiei carora i-au fost dedicate. Aceasta suprema proba de modestie in fata geniului artistic a capatat numele de "opera deschisa", legitimind astfel incercarile fiecarei generatii de a deschide noi cai de interpretare a unuia si aceluiasi mesaj.
In indepartatele timpuri ale studentiei mele, d-na Zoe Dumitrescu -Busulenga reusise sa deschida Cursul Eminescu, unde era secundata de regretatul ei asistent favorit, poetul Ioan Alexandru. Pentru aceasta patimasa doamna a teoriei si istoriei literare, aproape ca nu exista mai mare afront decit incercarea de a cobori in prozaic fulguranta versului eminescian, interpretindu-l electrostatic, sa spunem.
Daca exista geniu in critica literara, acesta este doar al descoperirii si nemuririi geniului literar.
D-l profesor Simion ne face o eleganta concesie, punind in discutie geniul critic al lui George Calinescu, fiindca la Litere, Istoria literaturii romane de la origini pina in prezent (aproximativ 1940, acel prezent) nu mai este demult considerata o lucrare critica, ci un mare roman al literaturii romane din toate timpurile.

Anticomie
2006-01-15 16:50:07

Sehe

Anticomie
2006-01-15 18:29:54

Ciritica pentru critica?

Inima-Rea
2006-01-15 21:17:46

Re: Ciritica pentru critica?

Anticomie
2006-01-15 22:01:00

Re: Ciritica pentru critica? (ooops, correction: Critica ptr. critici)


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Monique Urdareanu despre Elena Lupescu si Carol al II-lea (2944 afisari)
 Instrumentarul spionajului clasic (2207 afisari)
 Patriotism gastronomic (1611 afisari)
 Ma lepad de Satana! (779 afisari)
 CNI - o noua viziune asupra informatiilor (2) (579 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01199 sec.