Ziua Logo
  Nr. 3505 de joi, 15 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-12-15
George-Felix (...@yahoo.com, IP: 132.195.96...)
2005-12-15 15:11
drept international, prezumtia de nevinovatie s.c.l.



Cele puse in titlu sunt RELATII sau sisteme de relatii. Ca si relatii ele sunt bine definite. Ceea ce este prost definit (in sensul matematic al expresiei) sunt OBIECTELE intre care sunt aceste relatii.

Ori nu orice relatie se aplica oricarui obiect. De exemplu putem face urmatoarea alegatie: daca am niste cuburi, pe care le tai in doua, o sa am de doua ori mai multe corpuri. Cuburile sunt reprezentate de numere, soldatii unei armate pot fi de asemenea reprezentati de numere, asadar daca o sa tai in doua soldatii unei armate, o sa am de doua ori mai multi soldati. FALS, nu o sa mai am nici un soldat. :) Eroarea de logica consta in a generaliza nepermis relatia bine definita intre cuburi. La oameni e altfel, spune biologia.

Dreptul international este vazut adeseori ca un soi de extensie naturala a dreptului civil. Statele sunt vazute ca un fel de extensie a indivizilor, si li se atribuie aceleasi drepturi. Pe acest considerent era Ceasca un membru al ONU la fel de important ca si cancelarul Austriei (ca sa luam ca exemplu o tara pasnica si democrata). Categoric moral FALS: Statele NU SUNT extensii ale indivizilor si dreptul international trebuie sa fie ALTCEVA decat dreptul civil/penal.
Intrebarea care se pune in privinta sa este: CINE sunt subiectii de drept? Oamenii sau Guvernele? Ambele variante sunt plauzibile si pot fi argumentate.., dificultatile definirii UE sunt printre altele legate de dificultatea de a defini: o Europa a natiunilor sau a cetatenilor?
Din aceiasi "extensie a cunoscutului catre necunoscut", Consiliul de Securitate al ONU e vazut ca fiind fata de Adunarea Generala ca un soi de Guvern fata de Parlament. FALS. MAI INTAI a fost Cons. de Sec. si abia APOI, FARA DREPT DE DECIZIE, Ad. Gen. EXACT ASTA e deosebirea intre Liga Natiunilor si ONU.
Nu Ad. Gen. alege Cons. de Sec ci cumva invers. ASTA ESTE CADRUL LEGAL.


Tot asa se poate pune problema despre prezumtia de nevinovatie. Ea a aparut intr-un anumit cadru, reglementand relatia intre ANUMITI cetateni, ai ANUMITOR state, si STATELE LOR: Un cetatean european in Arabia Saudita NU se bucura de aceasta prezumti.
Mai mult, aceasta prezumtie nu doar ca e valabila doar in anumite STATE, dar e valabila DOAR de la un moment istoric incolo. Ea nu a existat dintotdeauna in timp si nu e universal valabila in spatiu. Sunt anumite CONDITII care trebuie indeplinite, ca ea sa fie functionala. Altminteri.., vorbe de care nu tine nimeni seama.

MAI INTAI sa definim corect obiectele, si apoi putem vorbi de relatiile intre ele.


Felix





     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Sarbatorile "laice" de Craciun (244 afisari)
 Iarba verde din romane (209 afisari)
 DGL Land investeste in Romania (60 afisari)
 Prapad in Bucuresti la un cutremur de 7,5 grade (41 afisari)
 RATB merge cu Mercedes (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00684 sec.