Ziua Logo
  Nr. 3498 de miercuri, 7 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2005-12-07
Gargantua (...@hotmail.com, IP: 212.146.94...)
2005-12-07 16:27
Stanga anti-americana pierde teren in Europa

Alegerea Angelei Merkel, o est-europeana in sensul Razboiului Rece, in functia de cancelar al Germaniei a adus o rasturnare de situatie care va deveni repede vizibila in politica externa a UE. Franta va ramane, iarasi, o voce antiamericana singulara in Europa, de vreme ce Marea Britanie, Italia si Spania sunt favorabile SUA, ca sa nu mai vorbim de noile si viitoarele membre ale Uniunii Europene. Valurile cu inchisorile CIA imi par o noua incercare, usor disperata, de a contrabalansa influenta americana in Europa de Est, prin punerea la colt a Romaniei si Poloniei, cele mai mari tari din zona. Cred ca si aceasta incercare, ca si altele, va esua, in fata unitatii de vederi si interese dintre SUA si aceste tari. Din acest motiv, nu cred ca panica degajata de acest articol e justificata.

scepticus clusiensis din Transilvania (...@hotmail.com, IP: 213.6.136...)
2005-12-07 18:33
mare greseala

Gargantua, cu parere de rau: te inseli amarnic:

* Angela Merkel este cancelara unei coalitii cu partidul social-democrat, coalitie in care partidul ei si cel social-democrat se afla intr-o paritate absoluta. Grupul ei parlamentar este mai numeros doar cu 4 parlamentari decat cel SPD, de aceea e cancelara, insa toate deciziile sunt luate in consens. Nu si poate compara Merkel cu Basescu care face ce vrea si loveste cum vrea in partenerii de coalitie. De altfel in parlament exista o majoritate de stanga (SPD+verzii+stanga) care in orice moment ar putea da-o jos pe Merkel cu o motiune de cenzura, deci ea e legata de maini si de picioare si nu poate face ce-i taie capul, mai ales in chestiuni de politica externa (eventuale interventii in Iran, etc.).

*Spania, daca nu stii e guvernata de o coalitie de stanga, care si-a retras imediat trupele din Irak, si se intelege acum foarte prost cu administratia Bush.

*Italia dupa alegerile de la anul va avea probabil la fel un guvern centru-stanga, care va retrage trupele din Irak si sprijinul acordat administratiei Bush.

* tarile noi membre care nu-s duse cu pluta pe valea vrajelilor americane, vor fi tot mai critice fata de Marea Britanie si SUA pt ca isi dau seama ca dezvoltarea lor economica si infrastructurala e periclitata de o atitudine care nu e in concordanta cu normele europene (drepturile omului, tribunalul criminalilor de razboi, tortura, sprijinirea razboaielor preventive). Vezi Cehia si Ungaria care au guvernanti destepti si care stiu la care licurici e mai bine pt interesul tarii lor sa suga.

*si in Anglia populatia e impotriva participarii la razboiul din Irak. Blair cu 33% din voturi are majoritatea in camera comunelor doar datorita sistemului electoral uninominal.

* In afara de asta nu e vorba de stanga anti-americana, ci de stanga critica fata de ACTUALA ADMINISTRATIE DE LA WASHINGTON. Nu e anti americana ci e impotriva UNILATERALISMULUI, RAZBOAIELOR PREVENTIVE, si pentru respectarea conventiilor internationale (Kyoto, Tribunalul Criminalilor de Razboi, Conventia de la Geneva) la fel ca si cam jumatate dintre americani, mai ales cei care traiesc in statele care au votat in majoritate cu democratii (coasta de est, California)


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Iris a lansat "Iris Maxima" (68 afisari)
 Cuviosul Gheorghe de la Cernica (48 afisari)
 Investigarea monopolului Astral si RCS&RDS (44 afisari)
 Axa ce-am pohtit! (43 afisari)
 Ciocanul SUA Nicovala UE (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00685 sec.