Ziua Logo
  Nr. 3495 de sambata, 3 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-12-03
Agentura (, IP: 86.104.97...)
2005-12-03 01:28
Ba, 1 Decembrie!


Nici o alta data din istoria noastra nu poate depasi ca semnificatii pozitive ziua de nastere a Romaniei Mari. Ziua reintregirii. Casa regala a avut, desigur, merite considerabile - inclusiv (sau, poate, mai ales) in realizarea Marii Uniri. Se cuvine recunostiinta vesnica Regelui Ferdinand care a acceptat sa porneasca un razboi impotriva propriei familii si a Germaniei natale, pentru a sluji interesele patriei de adoptiune. Cred ca memoria lui este mai bine servita prin sarbatorirea zilei nationale la 1 decembrie, decat prin celebrarea unui 10 mai care reprezenta generic ziua monarhiei. Din pacate, dinastia Hohenzollern a dat numai doi mari Regi Romaniei. Carol II a fost o hahalera, iar Mihai a fost victima epocii in care a avut ghinionul sa traiasca.
Revenirea monarhiei este o utopie in care nici un om cu mintea intreaga nu mai poate crede. De ce am lega, atunci, ziua nationala de un concept care a incetat de mult sa fie relevant pentru romani? Semnificatia acestei zile trebuie sa-i atinga o coarda sensibila in inima tuturor. Sosirea lui Carol I in Romania nu poate face acest lucru. Marea Unire, da!
Si mai exista un motiv pentru care 1 decembrie este cea mai potrivita sarbatoare pentru noi: ne da speranta! Sa ne amintim ca Reintregirea a venit dupa doi ani de disperare, cu 2/3 din tara ocupata de nemti, cu guvernul in refugiu in Moldova, cu armatele decimate, lasate de izbeliste dupa iesirea Rusiei din razboi. Totul parea pierdut. Si iata totusi ca o minune a fost posibila si am castigat mai mult decat sperasem vreodata (si Transilvania, dar si Basarabia). 1 decembrie ne aduce aminte ca putem spera in miracole. Asa ca fugiti de-aici cu 10 mai...

mteddy din Bucuresti (...@rdsnet.ro, IP: 82.76.197...)
2005-12-03 02:38
Perfect

Asa este, Ferdinand a fost THE MAN, si m..... m..... lui Maria, si Bratienilor, ca ne-au scapat usor de tezaur, dandu-l verisorului tarist, iar ulterior Lenin a stiut sa-l transpuna elegant in practica pe acolo.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Marele Orient al Romaniei isi asuma iregularitatea (1507 afisari)
 Aspectele militare din regiunea Marii Negre (664 afisari)
 Rujeola a mai ucis un bebelus (541 afisari)
 Scoala cutitelor lungi (390 afisari)
 Catedrala Neamului va purta hramul Sfantului Apostol Andrei si al Inaltarii Domnului (319 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00879 sec.