Ziua Logo
  Nr. 3467 de luni, 31 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-10-31
Ghita Bizonu' (...@yahoo.com, IP: 193.231.172...)
2005-10-31 10:28
Normamalitate?! Ce-i aia?!!

Dupa auctorele articolului normalitate a insemnat inlaturarea culorilor nationale romanesti.
Dar se pare ca unii prin normalitate inteleg inlocuirea lor cu ros-alb-verde. Si as zice aproape normal, fiindca vedeti dvoastra daca unii renunta asta nu inseamna ca si ceilalti renunta. Asa ca unii gasesc de cuviinta sa astupe si niste vestigii romane, care ar impieta asupra unei statui vechi de cca 120 ani. In Oiropa totusi o comunitate urbana se mandreste cu niste vestigi datand din epoca romana…
Caci vedeti dvoastra am observat ca buna parte din dificultatile pe care le avem se datoreaza si faptului ca nu intelegem acelasi lucru atunci cand folosim termeni gen: preventiv, temporar sau normal (aici vorbesc din experienta proprie!) mai ales fiindca unii –in gnl mai tineri- doresc sa revolutioneze limba si sa dea ei noi interpretari cuvintelor… Vedeti si articolul lui Pavel si poate imi veti da dreptate (adica cate parti tot atatea sensuri ptr un cuvant!)
Asa ca inainte de a ne apuca de-o treaba n-ar fi mai bine ca sa definim ce vrem sa facem?! Incepand cu termenii care se presupune ca ar fi cunoscuti!!!

Si o ultima observatie, poate rautacioasa. Daca le-ar iesi pasenta radicalilor din Cluj, peste 200 de ani urmasii lor ar scoate la lumina prosapat astupatele –azi! – vestigii si s-ar mandri cu vechimea lor bimilenara – nu de alta dar in urma cu 12-14 ani la Roma s-a deschis o expozitie care celebra vechile legaturi dintre Panonia si Cetatea Eterna ; legaturi documentate pe baza unor artefacte romane. Normal. Normalul e in alta parte, ceva mai la Est de Pesta unde unii ar vrea sa stearga cu buretele mostenirea daco-romana, caci nu-i asa Xenopol si Parvan erau comunisti...


PS . Sa va dau un exemplu de cum intelegem sa folosim termenii. La o observatie de-a mea am primit urmatorul raspuns:

E adevarat, in limba romana nu exista cuvantul vendor, la fel cum nu exista nici dealer, high-end, low-end, newsletter, phishing, spam etc, dar care sunt totusi acceptate si care s-au si impamantenit in acesta forma. Aveti drepatate din nou cand spuneti ca exista corespondent in limba romana pentru englezismul vendor, insa cum noi nu suferim de purism lingvistic si nici de mania "de gat legaului", dati-mi voie sa folosesc si pe mai departe cuvantul vendor.
Inchei citatul si intreb: ce-i aia normalitate?!


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Funarul Bihorului (105 afisari)
 Paianjenul vampir (70 afisari)
 Trompeta lui Boc (70 afisari)
 Programe tv (57 afisari)
 Gazati si jefuiti in Expresul de Viena (53 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01389 sec.