Ziua Logo
  Nr. 3377 de luni, 18 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-07-18
lucid (, IP: 194.102.59...)
2005-07-18 10:35
dialogul intre religii (culturi)- unica solutie rationala

1. Pt Roy: intre timp s-a vazut ca bomba de la Kusadasi era kurda, nici vorba de islamism sinucigas ci pur si simplu terorism politic. Armata turca a casapit in compensatie 10 peshmerga in estul tarii si a inceput o razie de mare amploare. Nu stiu daca ai fost in Turcia reala, adica aia din interiorul Anatoliei. Pot sa-ti spun ca urcand de la Antalya spre Ankara intai dai de Konya, orasul celebrilor dervisi rotitori, unde incep sa apara imamii pe strazi si feregelele devin numeroase dar inca se pastreaza un aer laic. Mai sus insa, in vechea Capadocie a sfintilor Vasile cel Mare si Ioan Gura de Aur, la Nevshehir, capitala provinciei, nu mai vorbesc de sate, marea majoritate poarta feregea iar barbatii barbile credinciosului tipic. E si mizerie mare ca in orice sat egiptean de exemplu. Turcia profunda este coapta pentru islamism, din pacate. Nu guvernul lui Erdogan - islamist mai mult de fatzada - e problema ci tineretul sarac din zonele centrale in care sigur s-au activat celule islamiste (anul trecut la Istanbul am avut dovada cand cu atentatele antibritanice). Iar nationalismul contribuie si el la inflamarea spiritelor antikurde. Asa ca destabilizarea Turciei, acasa nu mai vorbesc de un stat kurd in acest moment ar insemna o lovitura data direct Europei, caci ar incepe sa se masacreze turcii si kurzii peste tot. In Romania ii tinem in frau dar tot s-au impuscat pana acum reciproc de cateva ori, noroc ca nu au suferit si roamnii. Sa speram ca nu vor continua atentatele antituristice caci altfel toti, inclusiv Israelul, avem de pierdut.
2. Nu stiu cati forumisti au fost vreodata oaspetii unei familii musulmane traditionale. Eu am fost in Shebin El Qom, un orasel din Delta Nilului, "Scornicestiul" lui Mubarak, unde rectorul - fizician - al universitatii nou infiintate ne-a invitat pre vreo patru europeni, un japonez si un american acum vreo 6 ani. Impresionanta atmosfera: femei in camera separata dar putand vorbi cu barbatii la usa, politete cat cuprinde, tratatii extraordinare - de exemplu branza parca de capra in miere si totul invelit in lipia traditionala . Oamenii aia aveau reguli stricte, poate absurde pentru noi, dar erau extrem de bucurosi de oaspeti si curiosi sa stie obiceiurile noastre. Sigur era un fel de elita locala, dar asta nu inseamna ca ceilalti nu sunt si ei oameni ca si noi. Suntem condamnati sa traim impreuna pe acest pamant si religiile trebuie sa aiba rolul de fauritori de punti nu de invrajbitori. Imperiul otoman a avut traditia - intrerupta uneori, desigur - dialogului interconfesional, cand sultanul dialoga prin autoritatile sale - de pe pozitie de forta de cele mai multe ori, dar totusi dialoga- si cu patriarhul constantinopolitan si cu marele rabin sefard. Erau si accidente sangeroase dar sute de ani au convietuit. Cu atat mai mult azi, cand speram ca ne-am mai umanizat fata de evul mediu trebuie sa ne concentram pe dialogul lui Lasa-ma sa traiesc si te las sa traiesti.

George-Felix (...@yahoo.com, IP: 132.195.96...)
2005-07-18 11:10
Re: dialogul intre religii (culturi)- unica solutie rationala/ da, dar nu pentru problema terorismului

La 2005-07-18 10:35:16, lucid a scris:

Lucid,

E tare frumos ce ai spus. Mult insa ma indoiesc ca gazdele tale se numara printre sustinatorii terorismului. iI iara ma indoiesc ca ai fi fost la fel de bine primit daca ai fi vizitat familia Ben Laden prin 1995.

Cred ca mai intai ar trebui identificata cauza terorismului, care nu este evidenta. Nu e vorba de lipsa dialogului intercultural, desi aceasta lipsa poate exacerba terorismul. LA fel si despre politica SUA sau Israel sau mai stiu eu ce. Toate aceste cauze pot doar pune paie pe foc.., dar focul arde din alte motive.
Daca un terorist ucide soldati americani, sau politisti irakieni, atunci pot sa zic: "e razboi, trist dar asta e" Dar cand un terorist ucide 24 copii pentru simpla vina de a fi mancat bomboane americane, sau cand la Beslan sute de copii sunt ucisi pentru simpla vina de a fi rusi.., asta e deja alta poveste. Asta nu mai are de-a face nici cu Rusia, nici cu SUA, nici cu Israelul.

Nu e musai ca civilizatia noastra sa supravietuiasca acestei provocari. DUpa cum nu a fost musai sa supravietuiasca provocarii naziste sau comuniste. Cred insa ca, la fel ca si fata de nazims sau comunism, putem castiga acest pariu. Imbinand forta cu persuasiunea,.



Felix


lucid din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 194.102.59...)
2005-07-18 12:26
Re: Felix dialogul intre religii (culturi)- unica solutie rationala/ da, dar nu pentru problema terorismului

Copiii de la Beslan NU erau rusi ci osetzi, crestini. Atacatorii erau in majoritate ingushi, musulmani. Intre osetzi si ingushi sunt dispute de sute de ani si razbunari in lantz. In plus, marea majoritate a copiilor NU a fost omorata de teroristi ci ca urmare a atacului neprofesionist al celor de afara (soldati si civili locali inarmati disperati sa-si elibereze copiii) care au aruncat in aer tavanul salii de sport care s-a prabusit strivind copiii. Familia Bin Laden primeste si acum cu mare dragoste pe strainii ce o viziteaza pentru simplul motiv ca face afaceri mari cu petrolistii, inclusiv cu familia Bush. Orice am crede despre cauzele multiple ale terorismului (Iliescu o dadea cu batalia dintre saraci si bogati saptamana trecuta - si ceva dreptate avea dar nu in totalitate), dialogul intre culturi, civilizatii, religii, state, ONGuri si, MAI ALES, intre oameni cu aceleasi preocupari profesionale aflati altfel in "tabere" diferite - este unica alternativa la Apocalipsul atentatelor ce va cuprinde treptat lumea.
La 2005-07-18 11:10:56, George-Felix a scris:

> La 2005-07-18 10:35:16, lucid a scris:
>
> Lucid,
>
> E tare frumos ce ai spus. Mult insa ma indoiesc ca gazdele tale se
> numara printre sustinatorii terorismului. iI iara ma indoiesc ca ai fi
> fost la fel de bine primit daca ai fi vizitat familia Ben Laden prin
> 1995.
>
> Cred ca mai intai ar trebui identificata cauza terorismului, care
> nu este evidenta. Nu e vorba de lipsa dialogului intercultural, desi
> aceasta lipsa poate exacerba terorismul. LA fel si despre politica
> SUA sau Israel sau mai stiu eu ce. Toate aceste cauze pot doar pune
> paie pe foc.., dar focul arde din alte motive.
> Daca un terorist ucide soldati americani, sau politisti irakieni,
> atunci pot sa zic: "e razboi, trist dar asta e" Dar cand un
> terorist ucide 24 copii pentru simpla vina de a fi mancat bomboane
> americane, sau cand la Beslan sute de copii sunt ucisi pentru simpla
> vina de a fi rusi.., asta e deja alta poveste. Asta nu mai are de-a
> face nici cu Rusia, nici cu SUA, nici cu Israelul.
>
> Nu e musai ca civilizatia noastra sa supravietuiasca acestei
> provocari. DUpa cum nu a fost musai sa supravietuiasca provocarii
> naziste sau comuniste. Cred insa ca, la fel ca si fata de nazims sau
> comunism, putem castiga acest pariu. Imbinand forta cu
> persuasiunea,.
>
>
>
> Felix
>
>
>
>

George-Felix (...@yahoo.com, IP: 132.195.96...)
2005-07-18 13:15
Re: Felix dialogul intre religii (culturi)- unica solutie rationala/ da, dar nu pentru problema terorismului



Lucid,

Nu neg necesitatea absoluta a dialogului. Doamne fereste. SIgur ca tre' sa dialogam.

Am insa senzatia ca dialogul de genul asta trateaza febra fara sa atace microbul cauzator al febrei.SIgur ca tre' sa tratam febra.., dar asta nu ajunge.

Stii, crestinimsul militant romanesc a dus-o bine inainte de legionari, si o duce bine si acum. Dosarul legionar e tare complex, cu mult eroism si mult dragoste de tara.., dar si cu mult sange curs.., ) Dar crestinismul militant roman nu are in mod necesar componenta legionara.
La fel si islamul militant (care si el are latura sa eroica clara) poate sa se desfasoare linistit si fara componenta sa terorista. Si chiar si fara crima.

Mie chestiunea terorismului imi da senzatia unui "altoi rau" E un copac normal (in cazul asta islamul) care este cumva altoit si in loc de roada sa naturala rodeste sange.

STiu ca suna un pic neclar ce spun.., dar sunt bestialitati comise in numele islamului care nu au nimic de-a face cu rasa umana.., ca mai demult crimele naziste sau comuniste.., Acestor crime nu le poti gasi solutii ong-iste.., caci sunt din alt plan. SI se pare ca nici solutia militara nu merge cum e planuita..,



Felix



lucid din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 194.102.59...)
2005-07-18 13:34
Re:intai definitia Felix dialogul intre religii (culturi)- a dar nu pentru problema terorismului

Pana nu definim clar ce inseamna si ce nu terorism nu facem vreun progres. E clar ca intre terorismul politic kurd in Turcia sau pakistanez in Kashmir si nebunii lui Allah e diferenta atat de cauze cat si de solutii de tratare. La fel intre terorismul cecen si cel al nebunilor care injectau nu stiu ce conserve Nestle parca acum cativa ani. Deci boli multiple - diagnosticuri multiple - si apoi tratamente diferite. Numai atentie ca nu cumva in numele apararii contra terorismului sa nu ne trezim in plin 1984 orwellian, desi Big Brother ne citeste si acum interventiile pe forum.
La 2005-07-18 13:15:50, George-Felix a scris:

>
>
> Lucid,
>
> Nu neg necesitatea absoluta a dialogului. Doamne fereste. SIgur ca
> tre' sa dialogam.
>
> Am insa senzatia ca dialogul de genul asta trateaza febra fara sa
> atace microbul cauzator al febrei.SIgur ca tre' sa tratam febra..,
> dar asta nu ajunge.
>
> Stii, crestinimsul militant romanesc a dus-o bine inainte de
> legionari, si o duce bine si acum. Dosarul legionar e tare complex,
> cu mult eroism si mult dragoste de tara.., dar si cu mult sange
> curs.., ) Dar crestinismul militant roman nu are in mod necesar
> componenta legionara.
> La fel si islamul militant (care si el are latura sa eroica clara)
> poate sa se desfasoare linistit si fara componenta sa terorista. Si
> chiar si fara crima.
>
> Mie chestiunea terorismului imi da senzatia unui "altoi
> rau" E un copac normal (in cazul asta islamul) care este cumva
> altoit si in loc de roada sa naturala rodeste sange.
>
> STiu ca suna un pic neclar ce spun.., dar sunt bestialitati
> comise in numele islamului care nu au nimic de-a face cu rasa
> umana.., ca mai demult crimele naziste sau comuniste.., Acestor crime
> nu le poti gasi solutii ong-iste.., caci sunt din alt plan. SI se pare
> ca nici solutia militara nu merge cum e planuita..,
>
>
>
> Felix
>
>
>
>
>

George-Felix (...@yahoo.com, IP: 132.195.96...)
2005-07-18 13:46
Re: Re:intai definitia Felix dialogul intre religii (culturi)- a dar nu pentru problema terorismului

La 2005-07-18 13:34:31, lucid a scris:

>. Numai atentie ca nu cumva in numele apararii contra
> terorismului sa nu ne trezim in plin 1984 orwellian,


Da, asta e provocarea majora. Sa nu lasam ca si copacul nostru sa fie altoit cu altoiul rau.., De fapt jumatate din lupta in directia asta tre' sa fie.

In acelasi timp.., ai vazut ce au facut desteptii de la Curtea Constitutionala a Germaniei? Si care este efectul imediat?



Felix




Vasile Teodorovici din Montreal (...@videotron.ca, IP: 70.81.7...)
2005-07-18 15:02
Re: Re:Bigbrother

La 2005-07-18 13:34:31, lucid a scris:

> Pana nu definim clar ce inseamna si ce nu terorism nu facem vreun
> progres. E clar ca intre terorismul politic kurd in Turcia sau
> pakistanez in Kashmir si nebunii lui Allah e diferenta atat de cauze
> cat si de solutii de tratare. La fel intre terorismul cecen si cel al
> nebunilor care injectau nu stiu ce conserve Nestle parca acum cativa
> ani. Deci boli multiple - diagnosticuri multiple - si apoi tratamente
> diferite. Numai atentie ca nu cumva in numele apararii contra
> terorismului sa nu ne trezim in plin 1984 orwellian, desi Big Brother
> ne citeste si acum interventiile pe forum.

Este si el/ea un cititor la jurnalul dumneavoastra, nu?


> La 2005-07-18 13:15:50, George-Felix a scris:
>
> >
> >
> > Lucid,
> >
> > Nu neg necesitatea absoluta a dialogului. Doamne fereste. SIgur ca
> > tre' sa dialogam.
> >
> > Am insa senzatia ca dialogul de genul asta trateaza febra fara sa
> > atace microbul cauzator al febrei.SIgur ca tre' sa tratam febra..,
> > dar asta nu ajunge.
> >
> > Stii, crestinimsul militant romanesc a dus-o bine inainte de
> > legionari, si o duce bine si acum. Dosarul legionar e tare complex,
> > cu mult eroism si mult dragoste de tara.., dar si cu mult sange
> > curs.., ) Dar crestinismul militant roman nu are in mod necesar
> > componenta legionara.
> > La fel si islamul militant (care si el are latura sa eroica clara)
> > poate sa se desfasoare linistit si fara componenta sa terorista. Si
> > chiar si fara crima.
> >
> > Mie chestiunea terorismului imi da senzatia unui "altoi
> > rau" E un copac normal (in cazul asta islamul) care este cumva
> > altoit si in loc de roada sa naturala rodeste sange.
> >
> > STiu ca suna un pic neclar ce spun.., dar sunt bestialitati
> > comise in numele islamului care nu au nimic de-a face cu rasa
> > umana.., ca mai demult crimele naziste sau comuniste.., Acestor crime
> > nu le poti gasi solutii ong-iste.., caci sunt din alt plan. SI se pare
> > ca nici solutia militara nu merge cum e planuita..,
> >
> >
> >
> > Felix
> >
> >
> >
> >
> >
>
>

Omul din Himalaya din Bucuresti (...@rol.ro, IP: 62.231.78...)
2005-07-18 15:37
Mare atentie la comparatii

Atunci cand compari pe cineva cu un microb, chiar si fara sa vrei induci ideea ca solutia de a scapa cu viata este exterminarea "inamicului". Odata situat pe o astfel de pozitie, a conflictului din care cel mult unul scapa cu viata, confruntarea se muta pe terenul imposibilitatii reconcilierii si trebuie sa accepti si reversul de fi tu cel care este eliminat fizice.
Problema aflata in discutie comporta cam trei atitudine principale posibile: sa incerci sa elimini fizic adeversarul, inclusiv pentru a nu-si mai raspandi conceptiile, sa incerci sa te blindezi cat mai bine si sa speri ca tu nu vei deveni o victima (cel mult vecinul) sau sa incerci sa descoperi motivatia, cauza ultima a fenomenului, si modul de a o combate. Ramane sa alegi care din cai este mai eficienta si mai realista, in special pe termen lung. Dupa cum vezi, e foarte greu sa prinzi chiar si un singur terorist (celebrul Bin Laden - in masura in care chiar e autorul a tot ceea ce i se atribuie), darmite pe toti, pana la ultimul. Poate ar fi mai util sa aflam pentru ce actioneaza ei asa si cum anume ii conving si pe altii sa li se alature. S-ar putea actiona atunci in trei directii: sa blochezi proliferarea, lasandu-i fara continuatori, sa ii determini sa-si urmareasca telurile pe alta cale si, nu in ultimul rand, sa elimini chiar acel lucru impotriva caruia ei lupta prin aceste metode. Aici la urma s-ar putea insa sa fie mai dificil, nu atat din cauza teroristilor, cat din cauza celor care nu vor sa imparta puterea si bunastarea cu altii.

La 2005-07-18 13:15:50, George-Felix a scris:

> 
> 
>  Lucid,
> 
>  Nu neg necesitatea absoluta a dialogului. Doamne fereste. SIgur ca
> tre' sa dialogam.
> 
>  Am insa senzatia ca dialogul de genul asta trateaza febra fara sa
> atace microbul cauzator al febrei.SIgur ca tre' sa tratam febra..,
> dar asta nu ajunge.
> 
>  Stii, crestinimsul militant romanesc a dus-o bine inainte de
> legionari, si o duce bine si acum. Dosarul legionar e tare complex,
> cu mult eroism si mult dragoste de tara.., dar si cu mult sange
> curs.., ) Dar crestinismul militant roman nu are in mod necesar
> componenta legionara.
>  La fel si islamul militant (care si el are latura sa eroica clara)
> poate sa se desfasoare linistit si fara componenta sa terorista. Si
> chiar si fara crima.
> 
>  Mie chestiunea terorismului imi da senzatia unui "altoi
> rau" E un copac normal (in cazul asta islamul) care este cumva
> altoit si in loc de roada sa naturala rodeste sange.
> 
>  STiu ca suna un pic neclar ce spun.., dar sunt bestialitati
> comise in numele islamului care nu au nimic de-a face cu rasa
> umana.., ca mai demult crimele naziste sau comuniste.., Acestor crime
> nu le poti gasi solutii ong-iste.., caci sunt din alt plan. SI se pare
> ca nici solutia militara nu merge cum e planuita..,
> 
> 
> 
>  Felix
> 
> 
> 
> 
> 

Ratacitul (...@lycos.com, IP: 67.68.77...)
2005-07-18 15:38
Re: Re:Bigbrother / Vasilica, ce magnifica ocazie sa taci ai ratat! Posteaza si tu la pastilutza lui CBS, ti se potrives

Posteaza si tu la pastilutza lui CBS, ti se potriveste mai bine. Si nici nu deranjezi o discutie rationala.

La 2005-07-18 15:02:01, Vasile Teodorovici a scris:

> La 2005-07-18 13:34:31, lucid a scris:
>
> > Pana nu definim clar ce inseamna si ce nu terorism nu facem vreun
> > progres. E clar ca intre terorismul politic kurd in Turcia sau
> > pakistanez in Kashmir si nebunii lui Allah e diferenta atat de cauze
> > cat si de solutii de tratare. La fel intre terorismul cecen si cel al
> > nebunilor care injectau nu stiu ce conserve Nestle parca acum cativa
> > ani. Deci boli multiple - diagnosticuri multiple - si apoi tratamente
> > diferite. Numai atentie ca nu cumva in numele apararii contra
> > terorismului sa nu ne trezim in plin 1984 orwellian, desi Big Brother
> > ne citeste si acum interventiile pe forum.
>
> Este si el/ea un cititor la jurnalul dumneavoastra, nu?
>
>
> > La 2005-07-18 13:15:50, George-Felix a scris:
> >
> > >
> > >
> > > Lucid,
> > >
> > > Nu neg necesitatea absoluta a dialogului. Doamne fereste. SIgur ca
> > > tre' sa dialogam.
> > >
> > > Am insa senzatia ca dialogul de genul asta trateaza febra fara sa
> > > atace microbul cauzator al febrei.SIgur ca tre' sa tratam febra..,
> > > dar asta nu ajunge.
> > >
> > > Stii, crestinimsul militant romanesc a dus-o bine inainte de
> > > legionari, si o duce bine si acum. Dosarul legionar e tare complex,
> > > cu mult eroism si mult dragoste de tara.., dar si cu mult sange
> > > curs.., ) Dar crestinismul militant roman nu are in mod necesar
> > > componenta legionara.
> > > La fel si islamul militant (care si el are latura sa eroica clara)
> > > poate sa se desfasoare linistit si fara componenta sa terorista. Si
> > > chiar si fara crima.
> > >
> > > Mie chestiunea terorismului imi da senzatia unui "altoi
> > > rau" E un copac normal (in cazul asta islamul) care este cumva
> > > altoit si in loc de roada sa naturala rodeste sange.
> > >
> > > STiu ca suna un pic neclar ce spun.., dar sunt bestialitati
> > > comise in numele islamului care nu au nimic de-a face cu rasa
> > > umana.., ca mai demult crimele naziste sau comuniste.., Acestor crime
> > > nu le poti gasi solutii ong-iste.., caci sunt din alt plan. SI se pare
> > > ca nici solutia militara nu merge cum e planuita..,
> > >
> > >
> > >
> > > Felix
> > >
> > >
> > >
> > >
> > >
> >
> >
>
>

George-Felix (...@yahoo.com, IP: 132.195.96...)
2005-07-18 15:54
Re: Mare atentie la comparatii

La 2005-07-18 15:37:21, Omul din Himalaya a scris:

> Atunci cand compari pe cineva cu un microb, chiar si fara sa vrei
> induci ideea ca solutia de a scapa cu viata este exterminarea
> "inamicului".

Inamicul la care ma refer nu este islamul, nu este islamismul, si nici macar islamismul militant. Exista o forma a militantismului care imi pare perfect tolerabila de catre o societate.

Cand insa victimele ajung sa fie copiii, am senzatia ca s-a rupt o coarda in interiorul celui ce a decis asta, am senzatia ca s-a depasit o limita.

Stii, incredibil de multe din cele ce spunea Hitler la inceput erau perfect adevarate. Asta a cauzat de altminteri si politica de cedare a lui Chamberlain et co. In cele din urma, chiar si ocuparea Cehoslovaciei avea justificarea ei (lde acelasi calibru ca si justificarile lui Milosevici, sau Vadim.., dar era cumva inteligibila)
INSA, asasinarea in masa a evreilor doar pentru vina de a fi evrei, asasinarea in masa a adversarilor doar pentru vina de a fi adversari.., asta a scos nazismul in afara logicii omenesti.

La fel si comunismul, a avut multe chestii inteligibile si la urma urmei corecte. Cand insa a postulat "lupta de clasa" (si asta inca de la inceput) s-a aruncat singur in afara lumii normale.., si rezultatul a fost cel cunoscut: zeci, poate sute de milioane de victime.

Nu neg indreptatirea unora din cererile teroristilor. Si nici eroismul lor. INSA, cand crima ajunge sa fie indreptata impotriva copiilor.., asta intra deja in alta categorie. SI e tare greu de identificat antibioticul. Nu poti sa tratezi cu ucigasii de copii, ca aia nu sunt oameni.
E rau destul ca intr-un razboi mor civili. Dar sa ucizi civili in mod intentionat, sa ucizi copii in mod intentionat.., asta seamana teribil cu filmele horror despre posesiuni demonice. Si in acest caz martirajul teroristilor are alte dimensiuni..,



Felix




i.b. din bucuresti (...@pcnet.ro, IP: 81.181.126...)
2005-07-18 16:01
Re: dialogul intre religii (culturi)- unica solutie rationala

La 2005-07-18 10:35:16, lucid a scris:

> 1. Pt Roy: intre timp s-a vazut ca bomba de la Kusadasi era kurda,
> nici vorba de islamism sinucigas ci pur si simplu terorism politic.
> Armata turca a casapit in compensatie 10 peshmerga in estul tarii si
> a inceput o razie de mare amploare. Nu stiu daca ai fost in Turcia
> reala, adica aia din interiorul Anatoliei. Pot sa-ti spun ca urcand
> de la Antalya spre Ankara intai dai de Konya, orasul celebrilor
> dervisi rotitori, unde incep sa apara imamii pe strazi si feregelele
> devin numeroase dar inca se pastreaza un aer laic. Mai sus insa, in
> vechea Capadocie a sfintilor Vasile cel Mare si Ioan Gura de Aur, la
> Nevshehir, capitala provinciei, nu mai vorbesc de sate, marea
> majoritate poarta feregea iar barbatii barbile credinciosului tipic.
> E si mizerie mare ca in orice sat egiptean de exemplu. Turcia
> profunda este coapta pentru islamism, din pacate. Nu guvernul lui
> Erdogan - islamist mai mult de fatzada - e problema ci tineretul
> sarac din zonele centrale in care sigur s-au activat celule islamiste
> (anul trecut la Istanbul am avut dovada cand cu atentatele
> antibritanice). Iar nationalismul contribuie si el la inflamarea
> spiritelor antikurde. Asa ca destabilizarea Turciei, acasa nu mai
> vorbesc de un stat kurd in acest moment ar insemna o lovitura data
> direct Europei, caci ar incepe sa se masacreze turcii si kurzii peste
> tot. In Romania ii tinem in frau dar tot s-au impuscat pana acum
> reciproc de cateva ori, noroc ca nu au suferit si roamnii. Sa speram
> ca nu vor continua atentatele antituristice caci altfel toti,
> inclusiv Israelul, avem de pierdut.
> 2. Nu stiu cati forumisti au fost vreodata oaspetii unei familii
> musulmane traditionale. Eu am fost in Shebin El Qom, un orasel din
> Delta Nilului, "Scornicestiul" lui Mubarak, unde rectorul -
> fizician - al universitatii nou infiintate ne-a invitat pre vreo patru
> europeni, un japonez si un american acum vreo 6 ani. Impresionanta
> atmosfera: femei in camera separata dar putand vorbi cu barbatii la
> usa, politete cat cuprinde, tratatii extraordinare - de exemplu
> branza parca de capra in miere si totul invelit in lipia traditionala
> . Oamenii aia aveau reguli stricte, poate absurde pentru noi, dar erau
> extrem de bucurosi de oaspeti si curiosi sa stie obiceiurile noastre.
> Sigur era un fel de elita locala, dar asta nu inseamna ca ceilalti nu
> sunt si ei oameni ca si noi. Suntem condamnati sa traim impreuna pe
> acest pamant si religiile trebuie sa aiba rolul de fauritori de punti
> nu de invrajbitori. Imperiul otoman a avut traditia - intrerupta
> uneori, desigur - dialogului interconfesional, cand sultanul dialoga
> prin autoritatile sale - de pe pozitie de forta de cele mai multe
> ori, dar totusi dialoga- si cu patriarhul constantinopolitan si cu
> marele rabin sefard. Erau si accidente sangeroase dar sute de ani au
> convietuit. Cu atat mai mult azi, cand speram ca ne-am mai umanizat
> fata de evul mediu trebuie sa ne concentram pe dialogul lui Lasa-ma
> sa traiesc si te las sa traiesti.
> 

Vasile Teodorovici din Montreal (...@videotron.ca, IP: 65.94.2...)
2005-07-18 16:28
Re: Re:Bigbrother / deranj

La 2005-07-18 15:38:16, Ratacitul a scris:

> Posteaza si tu la pastilutza lui CBS, ti se potriveste mai bine. Si
> nici nu deranjezi o discutie rationala.

De fapt, discutie rationala si lucida, asa cum cum am auzit ca-i place sa asculte lui BigBrother.
Faceti o reclamatie la administratia forumului de deranj prin postare de comentariu inutil, neadecvat sau care nu este (bine) argumentat.

>
> La 2005-07-18 15:02:01, Vasile Teodorovici a scris:
>
> > La 2005-07-18 13:34:31, lucid a scris:
> >
> > > Pana nu definim clar ce inseamna si ce nu terorism nu facem vreun
> > > progres. E clar ca intre terorismul politic kurd in Turcia sau
> > > pakistanez in Kashmir si nebunii lui Allah e diferenta atat de cauze
> > > cat si de solutii de tratare. La fel intre terorismul cecen si cel al
> > > nebunilor care injectau nu stiu ce conserve Nestle parca acum cativa
> > > ani. Deci boli multiple - diagnosticuri multiple - si apoi tratamente
> > > diferite. Numai atentie ca nu cumva in numele apararii contra
> > > terorismului sa nu ne trezim in plin 1984 orwellian, desi Big Brother
> > > ne citeste si acum interventiile pe forum.
> >
> > Este si el/ea un cititor la jurnalul dumneavoastra, nu?
> >
> >
> > > La 2005-07-18 13:15:50, George-Felix a scris:
> > >
> > > >
> > > >
> > > > Lucid,
> > > >
> > > > Nu neg necesitatea absoluta a dialogului. Doamne fereste. SIgur ca
> > > > tre' sa dialogam.
> > > >
> > > > Am insa senzatia ca dialogul de genul asta trateaza febra fara sa
> > > > atace microbul cauzator al febrei.SIgur ca tre' sa tratam febra..,
> > > > dar asta nu ajunge.
> > > >
> > > > Stii, crestinimsul militant romanesc a dus-o bine inainte de
> > > > legionari, si o duce bine si acum. Dosarul legionar e tare complex,
> > > > cu mult eroism si mult dragoste de tara.., dar si cu mult sange
> > > > curs.., ) Dar crestinismul militant roman nu are in mod necesar
> > > > componenta legionara.
> > > > La fel si islamul militant (care si el are latura sa eroica clara)
> > > > poate sa se desfasoare linistit si fara componenta sa terorista. Si
> > > > chiar si fara crima.
> > > >
> > > > Mie chestiunea terorismului imi da senzatia unui "altoi
> > > > rau" E un copac normal (in cazul asta islamul) care este cumva
> > > > altoit si in loc de roada sa naturala rodeste sange.
> > > >
> > > > STiu ca suna un pic neclar ce spun.., dar sunt bestialitati
> > > > comise in numele islamului care nu au nimic de-a face cu rasa
> > > > umana.., ca mai demult crimele naziste sau comuniste.., Acestor crime
> > > > nu le poti gasi solutii ong-iste.., caci sunt din alt plan. SI se pare
> > > > ca nici solutia militara nu merge cum e planuita..,
> > > >
> > > >
> > > >
> > > > Felix
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > > >
> > >
> > >
> >
> >
>
>

Omul din Himalaya din Bucuresti (...@rol.ro, IP: 62.231.78...)
2005-07-18 16:31
Re: Mare atentie la comparatii

Nici n-am sustinut ca trebuie sa ne batem prieteneste pe umar cu ucigasii de copii. Ma gandeam insa sa aflam ce poate determina o fiinta (totusi) umana sa coboare atat de jos si sa vedem daca noi, cei atacati, nu avem chiar nici o vina in directia asta. Si nici nu m-am hazardat sa postulez vreuna din solutii. Poate la nivelul la care s-a ajuns nu mai e posibila decat lupta pe viata si pe moarte. Nu pot insa sa nu observ ca modul in care se actioneaza acum nu duce deloc la scaderea in intensitate a actiunilor teroriste. Pe vremuri se mai deturna cate un avion, nu se daramau cladiri intregi, nu detonau bombe simultan in zone civile aglomerate. Se mai formula o revendicare, se mai incerca justificarea acelor actiuni intr-un fel. Acum insa lucrurile incep sa contravina oricarei logici, incepi sa cazi in paranoia conspirationista. (Chiar, oare cum ar fi cel mai bine sa procedezi daca vrei sa impui controlul absolut al individului si acest lucru sa se faca cu acceptul celui in cauza?)
In ce-l priveste pe Hitler, poate ar trebui sa ne uitam un pic la starea de lucruri care l-a adus la putere, la motivele pentru care a fost votat, si la faptul ca mecanismele "democratice" nu prevad nici o supapa de siguranta, nici un mod in care votantul inselat sa isi poata corecta eroarea in afara ocazionalei si de el necontrolatei vizite la urne (ma refer la faptul ca tot sub control politic se afla si numaratoarea voturilor).

La 2005-07-18 15:54:27, George-Felix a scris:

> La 2005-07-18 15:37:21, Omul din Himalaya a scris:
> 
> > Atunci cand compari pe cineva cu un microb, chiar si fara sa vrei
> > induci ideea ca solutia de a scapa cu viata este exterminarea
> > "inamicului".
> 
>  Inamicul la care ma refer nu este islamul, nu este islamismul, si
> nici macar islamismul militant. Exista o forma a militantismului care
> imi pare perfect tolerabila de catre o societate.
> 
>  Cand insa victimele ajung sa fie copiii, am senzatia ca s-a rupt o
> coarda in interiorul celui ce a decis asta, am senzatia ca s-a depasit
> o limita.
> 
>  Stii, incredibil de multe din cele ce spunea Hitler la inceput
> erau perfect adevarate. Asta a cauzat de altminteri si politica de
> cedare a lui Chamberlain et co. In cele din urma, chiar si ocuparea
> Cehoslovaciei avea justificarea ei (lde acelasi calibru ca si
> justificarile lui Milosevici, sau Vadim.., dar era cumva
> inteligibila)
>  INSA, asasinarea in masa a evreilor doar pentru vina de a fi
> evrei, asasinarea in masa a adversarilor doar pentru vina de a fi
> adversari.., asta a scos nazismul in afara logicii omenesti.
> 
>  La fel si comunismul, a avut multe chestii inteligibile si la urma
> urmei corecte. Cand insa a postulat "lupta de clasa" (si
> asta inca de la inceput) s-a aruncat singur in afara lumii normale..,
> si rezultatul a fost cel cunoscut: zeci, poate sute de milioane de
> victime.
> 
>  Nu neg indreptatirea unora din cererile teroristilor. Si nici
> eroismul lor. INSA, cand crima ajunge sa fie indreptata impotriva
> copiilor.., asta intra deja in alta categorie. SI e tare greu de
> identificat antibioticul. Nu poti sa tratezi cu ucigasii de copii, ca
> aia nu sunt oameni.
>  E rau destul ca intr-un razboi mor civili. Dar sa ucizi civili
> in mod intentionat, sa ucizi copii in mod intentionat.., asta seamana
> teribil cu filmele horror despre posesiuni demonice. Si in acest caz
> martirajul teroristilor are alte dimensiuni..,
> 
> 
> 
>  Felix
> 
> 
> 
> 
> 
> 

George-Felix (...@yahoo.com, IP: 132.195.96...)
2005-07-18 16:57
Re: Mare atentie la comparatii

La 2005-07-18 16:31:13, Omul din Himalaya a scris:

> Acum insa lucrurile incep sa contravina oricarei logici, incepi sa
> cazi in paranoia conspirationista.

> In ce-l priveste pe Hitler, poate ar trebui sa ne uitam un pic la
> starea de lucruri care l-a adus la putere, la motivele pentru care a
> fost votat,

Eset ca asemanarea de situatii e impresionanta? Vreau sa spun intre ascensiunea lui Hitler si cea a Benladenistilor?
Se porneste cu revendicari partial indreptatite, partial incorecte dar inteligibile si se ajunge in abisul crimei..,

Solutia militara in cazul Hitler a costat 50 milioane de vieti si sclavie rosu-neagra pentru jumate din lume (si cam un sfert inca e in sclavia asta) Iar solutia negociata (gen Chamberlain) a fost mai rea decat cea militara.
Clinton a incercat o solutie negociata.., si rezultatul a fost constituirea AlQaeda. Acum se incearca solutia militara si pe alocuri merge pe alocuri merge incredibil de prost.., Ma gandesc la studiile alea care aratau ca, daca nu facea niste erori grosolane, si Hitler putea sa castige razboiul.., Sa speram ca nu o sa castige AlQaeda razboiul asta.., fereasca Dumnezeu!


Felix



     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane (1369 afisari)
 Inundatiile Puterii (626 afisari)
 In octombrie se regularizeaza gazul (122 afisari)
 Astronomul Harald Alexandrescu a incetat din viata (85 afisari)
 Colgate-Palmolive amendata cu trei milioane de euro (52 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00914 sec.