Ziua Logo
  Nr. 3377 de luni, 18 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-07-18
Observator (, IP: 207.200.116...)
2005-07-18 08:19
Am admirat intotdeauna franchetea articolelor dlui Roncea...

Nu este prima data cand dl Roncea abordeaza un subiect pe cat de sensibil politic pe-atat de important pentru planeta.

"Terorismul nu poate fi infrant. Dar poate fi evitat. Daca se vrea. Pana nu e prea tarziu."

Pai poate fi evitat terorismul? Pana acum, Franta, Germania si alte cateva tari, nu au fost atinse de terorism. In virtutea unor relatii vechi de pe vremea lui Ceausescu, 3 ziaristi romani au fost salvati de la ....decapitare, iar o frantuzoaica, desi nu recunoaste, a fost salvata tot de serviciile romanesti. Asta o recunoaste insa Franta.

Timp de ani de zile, in Cecenia a existat terorism? Ca doar cecenii au primit arme de la toate statele europene, si se pare cu mare sprijin logistic american. Tot asa si/n Afganistan,pana s'au retras trupele rusesti dupa 10 ani.

Acum, acum in Cecenia exista terorism? Ca Basaiev cand a fost somat sa se predea ca i se garanteaza viata dupa ocuparea unui spital rusesc, ei, 75 de ceceni, au ocupat un spital cu 2000 de oameni. A venit armata si i-a somat sa se predea ca li se garanteaza viata. Atunci, Basaev a izbucnit intr'un ras homeric: Dupa ce mi-ati ucis nevasta, copiii, parintii, fratii si surorile, va'nchipuiti pentru o secunda macar ca nu vreau sa mor? Dimpotriva, imi faceti un mare serviciu. Veniti insa pana aici si luati-mi-o; Daca sunteti in stare! Daca aveti curaj!

A fost o vreme cand lupta cecenilor (nici un milion de oameni) cu Rusia era incurajata de intrega lume. Acum....au devenit teroristi?

Nu poti lupta cu un om care este gata sa moara!
Unde are dl Roncea dreptate? Ca a la long, exista arme nucleare furate in geamantanele rusesti disparute dupa 1992, din care se pare ca multe se afla in mana unor tineri fanatici, pe care nimeni si nimic nu-i mai poate convinge sa abdice de la sacrificiul suprem.

Dar asta ar insemna sa traga multi, foarte multi dupa ei...Este asta o solutie? Caci exista nu numai metrouri si poduri mari si lungi,avioane, vase si chiar state gata sa ajute terorismul pe ascuns. Nu numai Coreea, Iran si Siria... Poate fi si Indonezia, Arabia Saudita (care a dat 15 dintre cei 19 implicati in atacul impotriva Americii), Pakistan si poate si Egipt, Maroc, etc. ca sa nu mai vorbesc de cei nascuti pe teritoriul statelor care lupta impotriva terorismului,si care cand ajung la maturitate, cu toata educatia primita, se transforma peste noapte in teroristi. Vezi exemplul recent din Marea Britanie.

Si-atunci, cum se poate invinge terorismul? Prin stergerea de pe harta a intregei populatii? Prin a nu mai permite nasterea de copii in aceste state?

Nu are nici-un rost sa anunti retragerea trupelor la o anumita data pe care apoi n'o respecti; acest lucru s'a produs si nu a reusit decat sa incite si mai rau populatia.

Din 435 de congresmeni si 100 de senatori, unul singur are un fiu care lupta in Irak. Restul, daca s'ar face draft, ar fugi in Canada sa protesteze impotriva razboiului (cum a facut si Clinton in Anglia cu Vietnamul) sau s'ar aranja sa serveasca pe coasta americana (cum a facut....ghiciti Dvs cine).

Tot asa si cu anuntul ca lupta va dura 20 de ani sau 60 de ani.

Cred ca dl. Roncea a pus punctul pe i. Terorismul, desi nu poate fi infrant, poate fi evitat. DACA SE VREA. PANA NU E PREA TARZIU.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane (1369 afisari)
 Inundatiile Puterii (626 afisari)
 In octombrie se regularizeaza gazul (122 afisari)
 Astronomul Harald Alexandrescu a incetat din viata (85 afisari)
 Colgate-Palmolive amendata cu trei milioane de euro (52 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00749 sec.