Ziua Logo
  Nr. 3347 de luni, 13 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-06-13
synd (...@aol.com, IP: 84.150.60...)
2005-06-13 00:54
Operatiunea "Nufarul" (I)

Operatiunea "Nufarul" - cu tancurile peste demonstranti
Iliescu a ordonat Armatei represiunea din iunie 1990

Sintezele informative ale serviciilor de informatii, jurnalele de activitate si registrele unitatilor Armatei, inregistrarile convorbirilor telefonice oficiale, dar si alte documente mentioneaza implicarea ex-presedintelui Ion Iliescu in reprimarea demonstratiei din iunie 1990, prin ordinele date cadrelor militare cu putere de decizie.

Constiincioase, cadrele militare au consemnat, minut de minut, toate ordinele, afirmatiile si cererile bizare ale presedintelui Iliescu. Cele mai halucinante ordine, date de presedintele de atunci al tarii, vizau interventia in forta contra demonstrantilor, distribuirea de munitie catre soldati, utilizarea unor mijloace chimice impotriva celor din strada etc.

Tot presedintele a ordonat si punerea baionetelor la arme, care sa fie folosite in caz de nevoie impotriva "contrarevolutionarilor legionari care au ridicat drapelul verde pe sediul Politiei Capitalei".

Dezinformarea, intoxicarea cu informatii tendentioase care au panicat fortele de ordine si populatia au ca sursa, mentionata in documentele militare si sintezele serviciilor secrete, tot persoana dlui Iliescu, indicat ca initiind astfel de demersuri naucitoare.

Pentru a indeplini hotararea Procuraturii Generale de evacuare a persoanelor care demonstrau de 52 de zile in Piata Universitatii din Bucuresti, reprezentantii Ministerului de Interne au alcatuit un plan care a prevazut si participarea Armatei. Impotriva reprezentantilor societatii civile s-au napustit politisti, militari, ofiteri de informatii, muncitorii de la unele intreprinderi si minerii.

S-au folosit tancuri, TAB-uri si elicoptere. Presedintele Iliescu a solicitat, direct, in mod insistent, interventia Armatei, implicand nedorit militarii in actiuni de represiune impotriva populatiei civile.

Militarii s-au ferit de ordinele lui Iliescu si Chitac

In cele ce urmeaza, coroborand notele din sintezele informative ale serviciilor secrete si mentiunile din jurnalele activitatilor desfasurate de unitatile Armatei, in Garnizoana Bucuresti, in data de 13 iunie 1990, prezentam, pe ore, principalele actiuni ale militarilor ca urmare a ordinelor primite, in mare parte, de la presedintele Iliescu.
Ora 4. 120 de cadre militare in termen de la Batalionul 265 Politie Militara au actionat blocand iesirile din statiile de metrou, impiedicand fuga demonstrantilor, treziti brusc din somn si ciomagiti cu batele de politisti. Actiunea de blocare a durat pana la ora 8, mentinandu-se prezenta acestora in zona. Dupa ora 8, trupele militare au fost diminuate treptat si retrase la ora 10.
Ora 15.45. Presedintele Iliescu a cerut generalului-maior Nicolae Schiopu, care il inlocuia pe seful Marelui Stat Major, "sa se intervina cu doua detasamente de militari din unitatile Ministerului Apararii Nationale in sprijinul trupelor Ministerului de Interne aflate in Piata Universitatii".
In replica, gen.-mr. Schiopu propune presedintelui ca "MApN sa nu intervina in Piata Universitatii si sa intareasca paza la Guvern si Televiziune". Propunerea a fost acceptata.

In conformitate cu mentiunile din corespondenta Ministerului de Interne, inca din data de 9 mai 1990, paza si securitatea obiectivelor de stat era asigurata astfel: MI la Guvernul Romaniei, Televiziune, Radiodifuziune si Palatul Telefoanelor; MApN la Parlament. In data de 13 iunie 1990, la obiectivele sus-mentionate au mai fost deplasati cateva sute de militari.
Ora 16. Gen.-col. Mihai Chitac a solicitat telefonic la Marele Stat Major ca "MApN sa intervina in Piata Universitatii". Gen.-mr. Nicolae Schiopu ii comunica lui Chitac ca "presedintele tarii a dispus ca Armata sa intareasca paza la Palatul Victoriei si la Televiziune".

Generalul Diamandescu ameninta cu demisia

Ora 16.20. Presedintele tarii a cerut ca Armata sa intareasca apararea la celelalte obiective de stat: MI, SRI etc.
Ora 16.25. Gen.-mr. Schiopu a transmis Comandamentului Armatei l hotararea presedintelui tarii de a trimite cate 150 de militari la Palatul Victoriei si Televiziune, precum si 13 TAB-uri la Palatul Victoria. La fel, se transmite gen.-col.

Iulian Topliceanu, comandantul Comandamentului Infanteriei si Tancurilor, sa trimita cate un detasament de 400 de militari din Batalionul 98 Instructie si Paza Aeroportuara, la Palatul Victoria si Televiziune.
Ora 16.30. La cererea contraamiralului Emil (Cico) Dumitrescu, de la MI (care a comunicat ca sediul Politiei este incendiat), gen. Nicolae Schiopu a transmis comandantilor Armatei l si Trupelor de Transmisiuni sa intervina la Politia Capitalei cu cate un detasament de 50 de militari.
Ora 16.45. Primul adjunct al MApN a ordonat Armatei l sa constituie unele subunitati de interventie (infanterie si TAB-uri) pentru a interveni la sediul MI.
Ora 16.50. S-a ordonat punerea in miscare a detasamentelor pregatite care sa actioneze pe doua directii: Piata Unirii - MI si Teatrul Bulandra - MI.
Ora 17. S-a ordonat ca un detasament de 150 de militari de la Brigada 30 Garda sa se deplaseze in centrul Capitalei si sa actioneze pe directia Restaurantul Gambrinus-Ministerul de Interne, pentru despresurarea acestui minister.
Ora 17.15. S-a ordonat ca Brigada 30 Garda sa trimita 150 de militari pentru apararea SRI.
Ora 17.20. Primul adjunct al ministrului Apararii Nationale si sef al Marelui Stat Major, cautand sa intre in legatura cu cei din conducerea MI, a obtinut o legatura telefonica cu prim-adjunctul ministrului de Interne, seful Inspectoratului General de Politie, gen.-mr.

Corneliu Diamandescu, care a confirmat ca "nu cunoaste situatia si actiunile ce le desfasoara trupele Ministerului de Interne si este hotarat sa-si dea demisia".


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Dictionarul General al Literaturii Romane (372 afisari)
 Noi atacuri impotriva ZIUA de Iasi (348 afisari)
 Criminalii printre noi (296 afisari)
 DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * DIVIZIA B - ETAPA A 30-A * (221 afisari)
 Basescu tocat de presa (207 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00596 sec.