Ziua Logo
  Nr. 3309 de joi, 28 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-04-28
flachi din RO, USA si ce s-o mai adauga la echipa HTTP://PEROMANESTE.COM (...@gmail.com, IP: 69.154.10...)
2005-04-28 01:01
marirea si decaderea meritocratiei?

Am citit cu oarecare greutate articolul. Autorul se misca 'incet' si neconcludent printre lipsurile meritocratiei--coruptibilitatea meritocratilor fiind lipsa cea mai mare.

Cand am ajuns la fraza de incheiere: "Diversitatea este o mai buna garantie a deschiderii decat meritul, iar deschiderea este adevarata marca a ordinii liberale" a trebuit s-o citesc de doua ori.

Daca ar fi sa supunem "diversitatea" acid-testului sau, am vedea ca si societatile bazate pe asa ceva au coruptii lor. Dat fiind ca diversitatea a fost la lucru de cel mai mult timp un SUA, vom alege un exemplu de coruptie de acolo: Fostul primar al Washington DC, Marrion Barry era un exemplu de diversitate, coruptie si abuz de functie si droguri--a trebuit sa intervina Congresul pentru a-l potoli.

Problema cea mai mare a diversitatii insa este una la care autorul nici nu se refera. Dam numai exemplul educatiei primara, gimnaziala si liceala in SUA care sunt la pamant si din cauza diversitatii care a luat-o inaintea meritocratiei. Se ajunge in felul acesta ca Microsoft si Intel nu mai au de unde angaja ingineri in SUA pentru ca deh, ingineria nu tine cont de diversitate.

Una peste alta, autorul ori nu cunoaste ori are vreun interes 'divers'...

Paul din Ohio din SUA (...@hotmail.com, IP: 65.27.212...)
2005-04-28 05:42
Re: marirea si decaderea meritocratiei? Esti sigur?

La 2005-04-28 01:01:33, flachi a scris:

> Daca ar fi sa supunem "diversitatea" acid-testului sau, am
> vedea ca si societatile bazate pe asa ceva au coruptii lor. Dat fiind
> ca diversitatea a fost la lucru de cel mai mult timp un SUA, vom alege
> un exemplu de coruptie de acolo: Fostul primar al Washington DC,
> Marrion Barry era un exemplu de diversitate, coruptie si abuz de
> functie si droguri--a trebuit sa intervina Congresul pentru a-l
> potoli.

MARION BARRY nu are nimic de a face cu meritocratia.El a fost ales de locuitorii din Washington DC.

> Problema cea mai mare a diversitatii insa este una la care autorul
> nici nu se refera. Dam numai exemplul educatiei primara, gimnaziala
> si liceala in SUA care sunt la pamant si din cauza diversitatii care
> a luat-o inaintea meritocratiei. Se ajunge in felul acesta ca
> Microsoft si Intel nu mai au de unde angaja ingineri in SUA pentru ca
> deh, ingineria nu tine cont de diversitate.

Educatia in SUA nu este catastrofala asa cum sustii dumneata. Exista scoli in care educatia este intr-adevar la pamint, dar multe altele sint la un nivel foarte ridicat.Elevii au posibilitati nelimitate de a iesi din liceu cu o educatie la fel de buna ca si in alte tari. Exportul de job-uri nu este intotdeauna legat de "educatia" americanilor ci de interesele financiare ale celor care angajeaza precum si de alte probleme cum ar fi pretul ridicat al asigurarilor medicale. Este adevarat ca, la un nivel de pregatire mediu (nu de scoala medie), este mai avantajos sa angajeze indieni in India, de exemplu.Am auzit insa multi spunind ca treaba pe care o fac indienii sau alti angajati din afara Americii nu mai este atit de apreciata aici.Este vorba nu numai de pregatire, dar si de ETICA MUNCII.

P.S.Autorul se refera in mod specific la Franta.Mentalitatea in acea tara este ca daca o persoana absolva cu note mari o scoala "inalta" de "business", atunci acea prsoana este capabila sa devina IMEDIAT seful(a) unei intreprinderi (de stat, of course). In America, oricine, oricit de invatat ar fi, trebuie sa faca mai intii dovada calitatilor manageriale.Te intreb :unde este Franta si unde este America in materie de economie?

laur (, IP: 218.18.72...)
2005-04-28 06:00
testul cu acid al meritocratiei Re: marirea si decaderea meritocratiei?

A existat vreodata in istoria universala o societate garantat meritocratica ?

O societate in care dregatoriile de stat se atribuiau in urma succesului la competitii academice ?

Da . Este sociatatea "traditionala" chinezeasca care de la dinastia Qing incoace a conditionat accesul in casta dregatorilor nu de lozul u tata sau de familie de provenienta ci de succesul la examenele inperiale de caligrafie si literatura .

Cu ce rezultate ?
China a devanit in cteva sute de ani cea mai rigida sociatate care mai avea putin si era transformata in colonie in secolul trecut de japonezi sau dormitor fumator de opiu de englezi

A produs aceasta prosperiatea ? Nu nici vorba.
A produs aceasta la eradicarea coruptiei ? Nu nici vorba . Doar a institutionalizat-o sub forma pliculetului rosu in care se pune gheseftul catre dregator.

"Diversitatea" la care se refera articolul e un cuvantr nefericit ales eu as prefera mai lungul si mai obscurul "garantarea sansei mobilitatii sociale ".

Sa va dau exemplul relevant .

In statul Texas exista un programm care garanteaza intrarea la Texas State University a celor ce se afla in primii 1-10 % din fiecare liceu . Scuze cifra exacta nu mi-o amintesc exact da e <10% si > 1% pe liceu .

Ce aduce asta ? In liceele de elita (college daca va enerveaza numele romanesc) unde nivelul mediu e f inalt elevii se sint defavorizati ca nu pot sa intre la Texas State Unversity atat cat le-ar permite nivelul intelectual deoarece cam peste 50% din locuri se ocupa priun respectivul program fara examen adica > 50% din locuri sunt sustrase competitie meritocratice si acordate pe criterii de sa ii zicem asa "divesitate" .

In mod normal am gandi ca "scursura" care a intrat de usa din dos (de la liceele slabe doar pt ca erau fruntasi la ei la tzara dar care ar fi picat daca ar fi fost un "plain field competition" ) sa fie eliminata rapid cand se reaseaza meritocratia sau macar sa se taraie la limita de jos a mediocritatii .

Ghinion de nesansa, satistica demonstreaza ca nu e asa .
Dupa socul primului an absolventii de liceea slabe se adapteaza si se incadreaza in nivelul mediu .

Ce ne invata asta ?

Ca meritocratia in forma pura adica rezultate la un anumit moment la un anumit examen nu este o garantie a excelentei de durata .
Sau ca si "diversitatea" cand e aplicata cu cap si masura poate produce rezultate acceptabile .

Daca esti elev la liceul de elita desigur ca it cade greu la stomac abandonarea meritocratiei pe criterii de "diversitate" sau daca preferati de numerus clasus . Ceva similar s-a incercat si in Ro prin admiterea la ASE pe baza dosarului de a liceu cu rezultate dintre cele mai "jenibile".
Ceea ce demonstreazaz ca si "diversitatea" tb aplicata cu moderatie si in prezenta unor mecanisme meritocratice si de respect fata de aceasta .

Asa ca sa na amintim ca revolutia industriala nu a aporut in singura societate meritocratica China si nici in o sociatate militarista Japonia ci intr-o sociatate briganda adica de briganzi , numita politicos MERCANTILISTA ,cu respect fata de meritocratie (vezi traditia Oxford-ului) cu respoect fata de lege si libertatile individuale (vezi Magna Charta Libertatum ) si un nivel militar care ii permite sa evite catastrofa invziilor starine si anume Anglia.

Vorba grecilor singurul pacat e excesul , excesul de orice , de meritiocratie , de militarism , de brigantinism sau de ce nu de prostie , lene si invidie ulcerata (vezi cazul tzatzelor de la orase si sate din Ro )

>&nbsp;
>&nbsp;Problema cea mai mare a diversitatii insa este una la care autorul
>&nbsp;nici nu se refera. Dam numai exemplul educatiei primara, gimnaziala
>&nbsp;si liceala in SUA care sunt la pamant si din cauza diversitatii care
>&nbsp;a luat-o inaintea meritocratiei. Se ajunge in felul acesta ca
>&nbsp;Microsoft si Intel nu mai au de unde angaja ingineri in SUA pentru ca
>&nbsp;deh, ingineria nu tine cont de diversitate.
>&nbsp;
>&nbsp;Una peste alta, autorul ori nu cunoaste ori are vreun interes
>&nbsp;'divers'...

Omule sa fim clari daca tu esti saf la "mica -moale" sau la "Intel inside Idiot outside " ce ai face , ai angaja amerloci cu 50-100.000 US$ /an sau indieni la 15-50.000 US$ /an loco in India ? Hai vedem cum e cand dai raspunsul din buzunarul tau .

Ca similar a fost cand s-a muta textila in Mexic si China , care nu-i asa a fost tot din cauza niuvelului insuficient de calificare a muncitorilor americani de la masina de cusut .
Si nu pe motiv de cost minim pt aceiasi calificare .
Asta e au si indienii univesitati . Dupa ce au fost m...i "blue collars" acu a venit randul ca si "white collars" sa beneficieze de acelasi tratament . Nashpa cand esti printre ei, nu-i asa ?

Shadow din Franta (...@yahoo.com, IP: 213.41.108...)
2005-04-28 18:24
Re: marirea si decaderea meritocratiei? Esti sigur? pt paul

>&nbsp;Educatia in SUA nu este catastrofala asa cum sustii dumneata. Exista
>&nbsp;scoli in care educatia este intr-adevar la pamint, dar multe altele
>&nbsp;sint la un nivel foarte ridicat.

Te referi la scoli de stat si particulare.

>&nbsp;P.S.Autorul se refera in mod specific la Franta.Mentalitatea in acea
>&nbsp;tara este ca daca o persoana absolva cu note mari o scoala
>&nbsp;"inalta" de "business",&nbsp;atunci acea prsoana
>&nbsp;este capabila sa devina IMEDIAT seful(a) unei intreprinderi (de stat,
>&nbsp;of course). In America, oricine, oricit de invatat ar fi, trebuie sa
>&nbsp;faca mai intii dovada calitatilor manageriale.Te intreb :unde este
>&nbsp;Franta si unde este America in materie de economie?

Iar ai habar despre cum e in Franta. Iti dau doua exemple Harward si Standford (din SUA despre care ar trebui sa cunosti mai multe) spune-mi mie daca cei care termina cu nota mare una din cele doua universitati de mai sus ajunge rapid sefut sefulet. Mai spune-mi care e "media" de varsta in universitatile alea doua si cati sunt cei care nu mai au inca cel putin o universitate "la baza".

Cei care termina "HEC-ul, INSEAT-ul etc" cu note mari sunt "vanati" in general de multinationale si sectorul privat, la sefia intreprinderilor de stat ajung in general "prieteni" ai celor la putere(ca peste tot prin lume). Daca te uiti si la varsta lor o sa intelegi.

Una din probele de intrare la INSEAT de exemplu este sa faci dovada ca ai experienta in management, experienta pe care nu o "obtii" la colt de strada sau organizand "corul" la colegiu. Deci aia cu "mentalitatea specifica Frantei" las-o jos ca macane. Imi explici care sunt calitatile manageriale dovedite ale lui wolfowitch la Banca Mondiala?


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Profanarea cimitirului din Lancram (411 afisari)
 Fortareata Alcatraz (109 afisari)
 Trenurile de Sarbatori (38 afisari)
 Hodorkovsky, saracul rus bogat (32 afisari)
 Stiri pe scurt (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01743 sec.