Ziua Logo
  Nr. 3283 de marti, 29 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-03-29

Comentarii: 10, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Omul cu Picioare foarte Paroase
2005-03-29 02:28:00

Hei, nu mai

.

andro
2005-03-29 03:18:35

Sartre, un spirit fals?


Domnul meu, nimic mai neintelectual decat sa amestecati politica in caracterizari. Chiar daca e imposibil sa ii impiedicati amestecul, fortati o caracterizare mai putin dogmatica. Sartre exista si azi pt ca a fost un spirit viu si nu unul fals, dincolo de tabara in care s-a angajat. Nu vreau sa il apar pt ca mi-ar fi un coleg de scoala, nu si de sectiune, se apara singur, prin cei care multi cred in ideile sale si azi, la Paris. Ba nevand nici opiniile sale politice, el traieste prin gandirea multora care isi permit sa vada lumea si altfel, nu doar printr-un razboi intre bine si rau, sau printr-o doctrina dominanta. Cand am intrat la scoala asta credeam ca imi voi clarifica opiniile. Nimic mai fals. Nimic nu iti deschide mai mult ochii si nu te face sa privesti prin mii de ochi lumea. Si sa nu mai crezi in practic nici un adevar servit. Adevarul il obtii singur sau nu il ai. Iti permiti atunci sa propui o constructie a ta. Nimic mai putin fals, atata vreme cat ai putut cunoaste celelalte lumi in constructie sau construite si poti spune ca nu platesti drepturi de autor. Sartre nu e o moda, luati-l in calcul pt mult timp de acum incolo, spiritul social ne place ori nu domina acum tineri si mai putini tineri, nu e moda. Trebuie inteles inainte de a construi altceva peste el sau de a-l respinge.

andro
2005-03-29 03:50:46

ps


Cand spun spirit social, nu ma gandesc nici cum la psd sau pcr, departe sunt ei de asa ceva ! asta ca sa nu ii fac sa scrie degeaba pe uniiii...

oros
2005-03-29 14:55:22

Draga fiule

Ai produs prea multe cuvinte(ai colportat prea mult, zau asa). Boris Viane era cu mult mai simpatic
Cu simpatie

Anghel
2005-03-29 16:18:46

Jean-Saul Partre


Ca bine zici

Nu era nevoie de un asemenea tur de forta pentru a descrie un clopot fals turnat

adrianbmw
2005-03-29 16:44:59

Un intelectual si ideologia unui razboi rece....

De teama uitarii, tin inca de la inceput sa ma alatur celor scrise de domnul T. Paleologul."Iudex demnatur, ubi nocens absolvitur",adica , daca e achitat vinovatul,atunci se condamna judecatorul....Nu mai stiu cine a spus-o,insa ,pentru toti ce-au cunoscut dictatura stalinisto-comunista,randurile politice scrise de un Sartre provoaca si astazi o indignare normala;disputele sale politice, afinitatile sale,erau paralele... cu crimele oganizate de stalinistii Europei de Rasarit , crime indreptate impotriva ideilor libere,impotriva omului liber!Sa fii liber si sa te asociezi deliberat cu acei mici ideologi, criminali rosii,ce sugrumau orice bruma de libertate de exprimare,iata de ce bunul simt ne indeamna sa nu achitam "vinovatul".Insa chiar si francezii au avut o parere impartita asupra "filozofului" Sartre...Am mai scris, mai scriu inca odata,Sartre,in timp ce orbea politic,cu atat mai mult ramanea singur,autoexilat printre ruinele unei dogmatice perseverata,indepartat de prieteni.Iar de partea cealalta a zidului,mureau sau se chinuiau milioane de oameni prin gulagurile comuniste! Dar se pot oare masura pagubele umane produse "indirect" de acesti intelectuali vesteuropeni,ce incurajau sistemele inumane din Europa de Rasarit?!
Franta isi celebreaza un mare scriitor.Cine dintre noi,la varsta de 16-18 ani, nu a fost cuprins de "existentialismumanie",dupa ce a citit eseurile si romanele unui Camus, sau Sartre?!Dar oare avem dreptul -ideologic -sa ramanem intr-o pubertate definitiva si sa privim victimele comunismului ?!Franta inca mai pare fecioara fericita si nevinovata,abia scapata din ghearele raului..de altii,cazuta astazi intr-o amnezie bolnaviscioasa, si care , din cand in cand ,ne dovedeste o detasare de realitate sora cu naivitatea unei mari natiuni!
Oricum, generatia studentilor 68, a ajuns sa conduca edituri, ziare ,chiar si firme prospere,incat, in afara de antiamericanism,nimic nu ii mai starneste fiori politici, pentru care s-ar merita "lupta de clasa"!!!
Iar Sartre,cu sau fara discernamantul nostru, va ramane un mare scriitor,iar pentru victimele comunismului, un ideolog al marxismului de orientare vestica.Si totusi ...un scriitor apreciat.
AdrianT.R.

Pinocchio
2005-03-29 16:46:51

JPS

In 1952 enunta: "Orice anti-comunist e un caine!"

In 1954 se intorcea din calatoria sa la Moscova si declara ca cetatenii URSS se bucura de libertatea de a-si critica regimul.

In 1956, condamna explicit in revista "L'Express" interventia sovietica din Ungaria, scriind, in acelasi timp, despre capii Partidului Comunist Francez: "Orice idee ar exprima, orice actiune ar intreprinde, ele sunt culminarea a 30 de ani de minciuni si scleroza."

Ca pentru in 1961 sa fie iarasi capabil sa scrie, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat: "orice anti-comunist e un caine; nu-mi schimb parerea in privinta asta si nici nu mi-o voi schimba vreodata!"

In timp ce milioane de oameni mureau in lagarele sovietice, Sartre scria, vorbind despre intelectuali: "de vreme ce nu eram membri ai partidului, nici adepti infocati ai acestuia, nu era de datoria noastra sa scriem despre lagarele de munca sovietice".

JPS a calatorit de nenumarate ori in URSS si cu toate acestea a ramas, intr-un fel sau altul, un apologet al comunismului. Faptul ca a ignorat sau a incercat sa justifice natura criminala a regimurilor comuniste, in cunostinta de cauza, ma face sa-i dau dreptate lui Toader Paleologu: "Sartre a fost un spirit stralucit, dar fals."

Felicitari Toadere!

meden_agan
2005-03-29 19:41:11

draga Toader

...iata unul dintre putinele comentarii pe care - cu putin efort - te-ai fi putut abtine sa le scrii.

Am fost si eu, prin necoapte tinereti, fascinat de sentinte precum 'Sartre, prostul prostilor', intalnite prin 'Lucrurile cu adevarat importante' si alte interesante brosuri eseistic-poematice de prin Est. Timpul, draga Toader, trecut este de cand sentintele sforaitoare ne impresionau ('esprit faux 'etc.) Nu stiu daca ai observat, din micul tau colt parfumat al conservatorilor: toate acestea au cam trecut in Romania...

Sartre nu e mare (sau 'prezent' sau 'revenit' peste tot) pentru ca a 'avut dreptate' sau 's-a inselat' in nu stiu ce adecvare politica, pentru ca i-a aparat mai intai pe comunistii din Rezistenta, pe urma a semnat apelul pentru eliberarea lui Goma s.a.m.d.. E mare pentru teoria libertatii, dragul meu Toader. Da, pentru cea expusa in Fiinta si neantul. Care nu e defel complicata, nici nesincera. Pentru acea teorie (nici in descendenta husserliana, nici heideggeriana) este el cineva. Si tot pentru ea va ramane. Te rog mult, sa-i acordam macar asta...

Timpul pe meleaguri blande se va scurge. Si daca peste o suta de ani se va auzi de Toader Paleologu doar intr-o nota referitoare la un comentariu despre Sartre aparut intr-un ziar romanesc, cineva, de departe, voltairian, sper, draga Toader, ca va mai sti sa surada...

Iti citesc in continuare, cu mult drag sofismele conservatoare, dar atat de frumos parfumate de fiecare data...

meden_agan

Atamild
2005-03-29 19:53:40

Re: JPS

La 2005-03-29 16:46:51, Pinocchio a scris:

> In 1952 enunta: "Orice anti-comunist e un caine!"
> 
> In 1954 se intorcea din calatoria sa la Moscova si declara ca
> cetatenii URSS se bucura de libertatea de a-si critica regimul.
> 
> In 1956, condamna explicit in revista "L'Express"
> interventia sovietica din Ungaria, scriind, in acelasi timp, despre
> capii Partidului Comunist Francez: "Orice idee ar exprima, orice
> actiune ar intreprinde, ele sunt culminarea a 30 de ani de minciuni si
> scleroza."
> 
> Ca pentru in 1961 sa fie iarasi capabil sa scrie, ca si cum nimic nu
> s-ar fi intamplat: "orice anti-comunist e un caine; nu-mi schimb
> parerea in privinta asta si nici nu mi-o voi schimba vreodata!"
> 
> 
> In timp ce milioane de oameni mureau in lagarele sovietice, Sartre
> scria, vorbind despre intelectuali: "de vreme ce nu eram membri
> ai partidului, nici adepti infocati ai acestuia, nu era de datoria
> noastra sa scriem despre lagarele de munca sovietice".
> 
> JPS a calatorit de nenumarate ori in URSS si cu toate acestea a ramas,
> intr-un fel sau altul, un apologet al comunismului. Faptul ca a
> ignorat sau a incercat sa justifice natura criminala a regimurilor
> comuniste, in cunostinta de cauza, ma face sa-i dau dreptate lui
> Toader Paleologu: "Sartre a fost un spirit stralucit, dar
> fals."
> 
> Felicitari Toadere!
> 
> 
Toadere cum i-ai spus trebuia sa se numeasca Felix (cel fericit)
Matilda

meden_agan
2005-03-29 20:01:59

si un mic post scriptum

Ingaduie-mi, draga Toader, si acest mic post scriptum.

Abia a fost tradusa in Romania (in 2004) lucrarea L'Etre et le Neant (acest 'cartoi', cum o califica un alt om drag mie care as fi preferat sa se abtina...). Carte aparuta in 1943, totusi... Abia acum au ocazia si romanii sa o citeasca in romaneste. Vei spune: ce mare lucru, daca abia a fost tradus 'Sein und Zeit', asa suntem noi, mai lenti. De acord. Dar vei concede si tu ca putina lume are habar, in lipsa acestei lecturi, despre ce vorbesti tu in articol...

De fapt, rugamintea mea catre tine, draga Toader, este sa-l respectam, daca putem, pe Sartre macar cat:
- Aron ('Sartre est un genie, pas moi')
- de Gaulle ('On ne mettait pas Voltaire en prison')
pentru a pomeni cote-ul epistemic si cel politic. Se poate? Putem face acest efort al bunei credinte - in sensul cel mai deplin sartrian al cuvantului? Putem iesi din micile 'ziceri' al.-paleologu-tutiste, amuzante desigur pentru salon, dar numai atat?... Trecut e timpul lor, Toader, oare nu simti asta... Haide sa fim un pic onesti si sa ne trezim, te rog eu mult.

Cu aceeasi simpatie,
meden_agan


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ivantoc exploatat politic de Serebrian (72 afisari)
 AUGUSTIN CUPSA (36 afisari)
 TREI ZIARISTI ROMANI RAPITI IN IRAK (34 afisari)
 Patriarhul Romaniei a binecuvantat Proiectul Unirii (29 afisari)
 Stiri pe scurt (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01508 sec.