Ziua Logo
  Nr. 3212 de miercuri, 5 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-01-05
Bruno din Iasi (...@yahoo.com, IP: 82.79.129...)
2005-01-05 15:03
Cine a spus ca e usor?

Lupta anticorupţie, captivă regulilor PSD
Narcis Iordache, Raul Balogh

Monica Macovei a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că vrea să modifice actuala Lege privind statutul magistraţilor, pentru că nu oferă decît o singură posibilitate de a-i schimba din funcţie pe procurorii aflaţi în fruntea Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA). Mai exact, procurorii generali ai celor două instituţii şi adjuncţii lor sînt revocaţi din funcţie de preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar numai dacă au fost sancţionaţi disciplinar.

„Sînt de acord ca propunerile să vină din partea CSM, nu a ministrului Justiţiei. Cred totuşi că şeful unei instituţii publice, oricare ar fi ea, nu vreau să mă refer acum la Ilie Botoş sau la Ioan Amarie, poate fi un manager slab, poate că nu are aptitudini pentru funcţia pe care o ocupă. Aceasta nu este o abatere disciplinară, dar ar putea să impună o schimbare din funcţie“, a spus Monica Macovei.

Conform obligaţiilor pe care România şi le-a asumat în negocierile de aderare la UE, eficienţa PNA urmează să fie evaluată de un organism independent pînă la sfîrşitul lunii aprilie. Un rezultat negativ al acestei evaluări nu va însemna automat schimbarea conducerii PNA, pentru că legea nu permite acest lucru. Ministrul Justiţiei a precizat că are în vedere modificarea legislaţiei, astfel încît şefii celor două Parchete centrale să poată fi schimbaţi din funcţie şi dacă se dovedeşte că sînt slabi manageri.

Printre priorităţile menţionate de ministrul Monica Macovei se numără eliminarea imunităţii foştilor demnitari şi modificarea Legii privind declaraţiile de avere şi interese ale demnitarilor, măsuri cerute şi de Uniunea Europeană.

Secretari de stat noi
Cele 3 posturi de secretar de stat din Ministerul Justiţiei îşi caută în acest moment un stăpîn sub noul ministru din Cabinetul Tăriceanu. Unul dintre cele 3 locuri a rămas vacant încă de la sfîrşitul lunii septembrie, cînd Rodica Constantinovici şi-a dat demisia şi a intrat în avocatură, locul ei rămînînd liber pînă acum. Claudiu Seucan, cel de-al doilea secretar de stat al fostului ministru Diaconescu, a ales să-şi dea demisia de bunăvoie. În ceea ce o priveşte pe Simona Maya Teodoroiu, ministrul Monica Macovei a declarat că i-a cerut deja prim-ministrului revocarea din funcţie. „Doamna Teodoroiu a condus Departamentul de integrare ca secretar de stat şi a fost destul de evident că nu au fost foarte eficienţi, din moment ce capitolul 24, Justiţie şi Afaceri Interne, a fost printre ultimele închise“, a completat noul ministru al Justiţiei.

SIPA, la control
În perioada în care a fost membru al APADOR-CH, Monica Macovei a cerut în mai multe rînduri desfiinţarea SIPA, serviciul secret din Ministerul Justiţiei, rebotezat anul trecut Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA). Acum, ea a devenit, prin funcţia pe care o ocupă, chiar şeful acestui serviciu de informaţii. „Am început deja o analiză a competenţelor DGPA. În funcţie de ce voi constata şi ţinînd seama de observaţiile critice ale Comisiei Europene, am să decid dacă voi cere desfiinţarea sau transformarea lui în altceva“, a precizat ministrul Monica Macovei.

http://www.cotidianul.ro/index.php?shift=1&a=1785


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Razbunarea Mafiei (53 afisari)
 "Ochii Beatricei. Cum arata cu adevarat lumea lui Dante?" (49 afisari)
 Toma Neclintitul (45 afisari)
 Sarac de cinstit. Dar baron de Scrovistea (21 afisari)
 Stiri pe scurt (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00564 sec.