Ziua Logo
  Nr. 3071 de marti, 20 iulie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2004-07-20
Marc (...@hotmail.com, IP: 172.171.52...)
2004-07-20 12:07
Francezi, Antisemitism, Wagner ("Lucid")


Bun comentariu, "Lucid", ca sunt de acord in totalitate cu el ori numai in parte.

<<1. Parca am cobit ieri despre escaladarea conflictului de dupa declaratia lui Sharon despre Franta. Chiar daca a fost o stangacie de exprimare - explicabila la un general intrat mai tarziu in mlastina polticii, la fel de dubioasa peste tot in lume - pluteste totusi banuiala ca sunt unii care cam doresc o confruntare. Clasa politica franceza a reactionat - normal - unitar, respingand acuzatia de antisemitism francez global.>>

A spus cumva Dl. Sharon ca toti Francezii ar fi antisemiti? Daca a spus, a gresit fara indoiala, dar nu cred. Dar ca dupa doua mii de ani de peregrinari Evreii au acum un mic stat care le ia apararea (fara a putea vorbi neaparat in numele tuturor Evreilor, stim cu totii ca sunt Evrei care urasc Israelul, cu o pasiune demna de o cauza mai demna, ca si Evrei care critica Israelul cu buna-credinta) nu este un lucru rau.

Anyway, aici vorbim de *doua* extreme.

a) Daca ar spune cineva ca Franta (or, mutatis mutandi, Europa Vestica) este/sunt antisemite precum in Europa Nazificata, ar fi o exagerare cumplita, adica un neadevar. Did I say o minciuna? A spune ca antisemitismul de acum se poate compara cu cel din, say, 1943, atit in intensitate cit si in consecinte, ar fi o jignire nu numai la adresa realilor or presupusilor propovaduitori ai antisemitismului prezent, dar si la adresa victimelor extremismelor de dreapta din epoca Nazista. A arunca cu pietre intr-un autobuz cu copii Evrei care merg la scoala este urit si impardonabil dar nu e acelasi lucru cu a gaza fara mila tot ce misca si e circumscris.

b) Daca se spune ca antisemitism nu (mai) exista, ca Evreii il cauta cu luminarea din motive necurate, sau ca Israelul il inventeaza din nimica pentru a spori imigratia sau a crea conflict, acesta este de asemenea un neadevar, dupa parerea mea. Europa Vestica a facut pasi uriasi, indiscutabil, in a intelege trecutul sau nu tocmai fericit din acest punct de vedere. Dar antisemitismul INCA exista, la alte, important-diferite dimensiuni, si a-l nega ori trece sub tacere de dragul "demnitatii nationale" se poate transforma intr-o ipocrizie de substanta a societatii ca intreg -- in cele din urma intorcindu-se impotriva societatii ca intreg.

Cu alte cuvinte, dupa opinia mea antisemitismul nici nu trebuie transformat intr-un bau-bau ieftin cu care sa-i sperii pe toti cei care nu sunt de acord cu tine, dar nici nu trebuie expediat in derizoriu, ca o parte obsoleta a trecutului, pe care numai citiva Evrei isterici tin mortis sa o aminteasca la orice pas, chiar daca pirdalnicul de antisemitism de fapt nici nu mai exista.

Poate de ceva interes este acest link, care mi se pare ca aduce o analiza destul de serioasa, "centrala"/centrista si bine cercetata, fara exagerari si istericale:

http://www.tau.ac.il/Anti-Semitism/asw2003-4/general-analysis.htm


<<2. Cred ca multi au auzit de Ioan Hollender, unul din cei mai mari directori de institutii muzicale (managerial si artistic vorbind) in momentul de fata. Isi poate inchipui cineva ca timisoreanul Hollender ar putea exclude din repertoriul Operei din Viena creatia lui Wagner pe motiv ca aceasta i-ar putea leza sensibilitatea de evreu? [. . .] >>

Acesta e un subiect delicat si complex, care implica judecati de valoare mai degraba subtile si nicidecum universale. Printre altele o cintarire personala a ponderii valorilor estetice versus cele etice este de rigoare in acest caz. Nici nu ma iluzionez ca cineva ar putea gasi un raspuns care sa multumeasca pe toata lumea.

Pentru o analiza de amanunt a continuturilor antisemite in scrierile lui Wagner, mai urite si mai obsesive decit indeobste se crede, se poate citi pe web

http://members.aol.com/wagnerbuch/intro.htm

[Cartea contine multa informatie de valoare pe care ne-ar lua mult timp s-o scotocim noi insine prin biblioteci, daca am avea rabdarea. Trebuie sa o recunosc insa -- abordarea mi se pare nitel cam extremist anti-Wagner, adica merge cam departe in "interpretari" si in[ter]ferent[z]e.]

Cred ca Evreii care o doresc pot impune acest "boicot local" in spatiile care le apartin. In Israel acest "boicot" il vad ca pe o curtoazie extinsa ultimilor supravietuitori ai Holocaustului. Ceva sparturi in boicot au fost deja facute de Daniel Barenboim si banuiala mea este ca in 2020 Wagner va fi interpretat in Israel fara probleme.

Desigur ca daca cineva ar incerca sa imi interzica *mie* sa il ascult pe Wagner la mine acasa sau intr-o sala "neutra" de concert, mi s-ar parea curios si cam suparator. Dar nu s-a intimplat.

Va multumesc pentru contributia de calitate

Cu cele mai bune ginduri,
Marc

(caruia, by the way, ii place usturoiul foarte mult -- e sanatos, aromat, si tine pe iubitii si traditionalii nostri vampiri la o sanatoasa distanta)

Marc (...@hotmail.com, IP: 172.171.52...)
2004-07-20 12:25
Re: Francezi, Antisemitism, Wagner ("Lucid")


Erratum pt o greseala caraghioasa:

"circumscris" in loc de "circumcis" [sper ca asa e corect in Romaneste]

lucid din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 194.102.59...)
2004-07-20 12:32
Re: Francezi, Antisemitism, Wagner ("Lucid")

Desigur circumcis. Eu va propun sa fim optimisti: daca Sharon si Peres bat palma pana la urma sigur se va inainta macar un pic pe calea pacii. Totul e insa ca si ai lui Bush sa vrea iar pe mine ma sperie linistea suspecta asternuta in tabara shiita in Irak. E semn ca "se negociaza". Numai sa iasa bine pentru pacea regiunii nu numai pentru realegerea lui Bush.
Numai bine si multzumesc pentru comentariile placute la lectura.
La 2004-07-20 12:25:56, Marc a scris:

>&nbsp;
>&nbsp;Erratum pt o greseala caraghioasa:
>&nbsp;
>&nbsp;"circumscris" in loc de "circumcis" [sper ca asa e
>&nbsp;corect in Romaneste]
>&nbsp;


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Olivia Steer si Andi Moisescu fac nunta la toamna (147 afisari)
 Dosarele Palatelor Cotroceni si Victoria (57 afisari)
 Rezidentiatul se organizeaza in noiembrie (31 afisari)
 Stop Rosia Montana! (17 afisari)
 Constitutia Europei (16 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00646 sec.