Ziua Logo
  Nr. 2969 de luni, 22 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2004-03-22
AVP din ro (...@yahoo.fr, IP: 217.10.201...)
2004-03-22 22:34
Scrisori din provincia mea (10)

Urbea X, 16.05.84

Foarte Stimate Tovarase Director G.Balaita ;),

Daca n-as sti ca respectivu' nu merita a fi imortalizat prin veninu' dragutei mele Fluing Fish l-as face albie de porci acus-acus pe F.Mugurel al vostru ! (1) Zau, Foarte Stimate : subsemnatu' nu sunt nicidecum atat de prost, de rigid si de periculos pe cat a putut crede, in luciditatea-i paranoica, salariatul Dvs ; nu eu sunt mangafaua aia, ci el e fricosul, suspiciosul, oportunistul, perierul, suflerul in iaurt, "printul" (2), fostul proletcultist... (2) Daca dumnealui pofteste sa scrie, sa citeasca si sa supravietuiasca firesc, dimpreuna cu clownii, pensionarii si asinii, cu Lake si Make, cu moftangii ca ai nostri tineri, n-are decat ; dar sa nu incerce sa ma pricopseasca pe mine cu scofala asta. Onorabilu' m-a cantarit dupa canonu' boboral: fiindca n-a gasit in mine minciuna si umilinta sau modestie golaneasca, m-a etichetat de suspect si s-a spalat pe maini ca Pillat. Sa fie sanatos...

Foarte Stimate,
Carticeaua mea va produce scandal : ei, si? Daca scandalu' nu va fi de incidenta penala, ce va pasa? Inca ministeriabilu' Goethe o stia:"Ceea ce apare in ziare din partea monarhilor nu face impresie buna, caci puterea trebuie sa actioneze, nu sa vorbeasca. Ceea ce afirma liberalii se poate insa oricand citi ; caci cel strivit de putere, neputand actiona, vrea macar sa se exprime prin cuvant. Lasati-i sa cante, numai sa plateasca! spunea Mazarin cand i se puneau in fata cantecele satirice privind noile biruri".

Nu fac pe prostu' : stiu ca problema cartii mele e hic et nunc. Indraznesc insa sa va atrag atentia ca imperativul Hic et Nunc devine caduc (zmeu de carton) atata timp cat volumasu' meu nu e vreo bomba cu obraz subversiv, cu focos anticonstitutional, ci doar o chestie legala de originalitate ; io, poetelu', sunt original si atat : ajunge...;) Nu garanta batranu' Benedetto ca numai o opera originala are valoare ? (si nici macar nu-l citez direct ci prin Ionesco avantgardistu';)). Am fost de aceea dezolat, Foarte Stimate, cand mi-ati zambit cu repros: Esti original, foarte original, dar...;) Cu asta, pardon, nu insinuez ca opera mea e in afara de discutie, ci ma mir de subestimarea originalitatii, criteriu unic (la urma urmei) de valorizare artistica... ;)

Caci poetu' (de-i Voinik) nu educa, nu inalta moral, nu ilustreaza, nu satisface, nu semnifica, nu distreaza, nu transmite. El nu stie decat sa se lase consumat (insa STILUL messei conteaza) de scorpia sa - Refulatu' Artistului - care, in lipsa acestei momeli, s-ar intoarce si ar papa lumea (vechea poveste christianica). Artistul isi socializeaza refulatu' sau (si, prin stil, pe al altora), iar boboru' si guvernu' ar trebui sa zica merci, ar fi cazul sa-l rasplateasca pe poet ca acel Rex ce-i darui voinikului fata si juma' din imparatie fiindca scapa tara de Balauru' - necum sa-l oblige la alte biruri, la alte munci, bagandu-l in ambasade naive pe langa omu' nou, partid, patrie, istorie, sau chiar pe langa curti mai speciale: frumos, bine, adevar...;) A socializa Refulatu' (al mai de temut dintre demoni) inseamna a construi un STIL ; doar asta are valoare, importanta pentru soarta copilasilor (ce-si pot continua netulburati marsul lor catre noul cer) - poetu' original, STRICT ORIGINAL... Prin originalitate se arata ca autoru' a neutralizat o scorpie babana, un leghion de soi, ca s-a batut la Armaghedon, nu-i asa? Caci daca n-ar fi stilu' asta, sigur ar fi Fiara aia, revoltatu', cinicu', teroristu', psihopatu', delirantu', tiranu', asasinu' printre noi - iadu' scapat din lantz in absenta damnatilor sai stapani : artistii liberi si proprietari pe Scorpia lor...

Lasati-i sa cante, Tov.Director, caci oricum platesc !

Al Dumneavoastra, / Viorel Padina

-------------------------------

Note:

(1) Florin Mugur ii spusese lui Balaitza ca nu poate sa faca referat pozitiv despre cartea mea, fiindca ma incapatzanez a nu conceda, iar el nu poate a risca. La randu-mi, i-am zis lui Balaitza ca nu mai am ce discuta cu Mugur si ca vreau sa incerc o colaborare si cu Ciobanu, pe care toti mi-l laudau ca pe cel mai bun redactor de poesie...;)

(2) Asa i se mai spunea lui Mugur, intre amici : "printzu"...;)


Vezi si :
http://www.ziua.net/forum.php?year=2004&thread=62&id=29996

AVP din ro (...@yahoo.fr, IP: 217.10.201...)
2004-03-22 22:52
CAPSE (10) - "Porniti (iar!) inainte, tovarasi ?"

E limpede ca neste forte din spectru' ocultei roscovane indigene ;) sunt lansate avan intr-o tentativa de restauratie...;) Restauratie a ce ? ma veti intreba, iar raspunsul meu este: cine stie ?! Daca as spune ca se doreste, de catre aceste forte mai mult sau mai putin fioroase, refacerea ceausismului clasic, probabil ca as exagera. Dar atunci ce vor astia, social-democratie originala ? Pista e ocupata deja, cel putin in vorbe, cu Frontu' ! De liberalism sau de alte doctrine si mai capitaliste nici pomeneala in planurile revansarzilor nostri, iar de fascism se dezic ca de uciga-l Toaca, desi multe din ideile lor par a fi copiate din indrumaru' national-socialist. Nu ne ramane decat sa tragem concluzia ca infatigabilii peremisti si pesemisti - caci despre dumnealor e vorba, in principiu - nu prea stiu, de fapt, ce vor, sau poate ca stiu ei prea bine, dar nu vor sa recunoasca: vor (iar!) puterea ;)

Ei bine, sa presupunem ca Boboru', derutat, pe de o parte, de tactica vicleana a complotistilor, de promisiunile cu marea si sarea, cu egalitatea, cu Romania a romanilor, cu locuri de munca pentru toti, cu rauri de Lapte si Miere, intr-un cuvant, si adanc deceptionat, pe alta parte, de eonu' postdecembrist, de somaj, de scumpete, coruptie, anarhie etc, sau, in fine, speriati de eventualitatea - pe care C.V.Tudor si I.Neacsu, dar nu numai ei, stiu sa o faca perfect credibila pentru naivi - ca tarisoara noastra va incapea, doamne fereste, pe mana ungurilor, a jidanilor, francmasonilor, tiganilor, americanilor, austriecilor sau a altor neamuri de bampiri (doar ne aflam in tara lu' Dracula, nu?), sa presupunem deci ca Marea Majoritate, in virtutea acestor premise, unele reale, altele inventate falacios, se va lasa pacalita din nou si va legaliza prin vot (daca nu cumva complotisii o vor lua inaintea alegerilor...) puterea lui Vadim & Verdet, arcades ambo... Si ce vor face acesti domni cu puterea ? Daca se vor tine de cuvant si vor pune in practica programele lor aparent justitiare, iar in fond comuniste, balciu' restaurator n-ar dura nici cateva luni. Caci - se stie ! - o lume de genul celei pe care o promit "romanii mari" nu este doar o prostie, este o utopie. Acest tip de societate e (s-a verificat deja acest lucru in practica a miliarde de oameni!) o entitate absurda, fara nici un germene viabil in ea, care sfarseste la un moment dat prin a se maligniza fatal. Iar in conditiile de izolare, de antipatie externa totala, in care e de presupus ca si-ar implementa V & V "noua" lume "mai buna si mai dreapta", momentul de explozie al acesteia ar interveni fulgerator, catastrofal. Si atunci, pe unde ar mai scoate camasa restaurantii ;)?

Sa mergem insa cu supozitiile pana la capat. Sa admitem, a nouveau, ca romanii, din inconstienta, din blazare sau, de ce nu? din sictir pentru "bisnitarii Romani" ;), vor prefera sa se intoarca la ratia de curent electric si de mancare, la "ordinea si disciplina" statului securistic, la cultul personalitatii ieroului din Teslui, de data asta ;), la linistea macabra a lumii planificate, standardizate, mistificate, supercentralizate si vaccinate, la "Ferma Animalelor", pe scurt. Or, mi se pare indoielnic ca, in aceste conditii, toti cetatenii romani ar mai fi dispusi sa ramaie alaturi de aborigenii get-beget si sa le impartaseasca, la nesfarsit, masochismul! N-ar fi exclus, asadar, ca o parte din compatriotii nostri sa se ridice hotarat si sa spuna: "Alo, majoritari, daca vreti sa va intoarceti in tarc, n-aveti decat, insa noi nu mai servim asa-ceva!". Patania pretenarilor iugo-slavi ar trebui sa ne fie invatatura de minte! Aci nu e numai mana extracontinentalilor, care urmaresc sa torpileze viitoarele State Unite ale Europei (SUE), bagandu-le "libanul" in casa, aci se petrece (si) un lucru dureros de banal. Niste comunitati mai bogate, mai dezvoltate si, intr-un anume sens, mai civilizate (Slovenia, Croatia), nu mai sunt dispuse sa traga ponoasele altora, doar de hataru' faptului ca acestea sunt, intamplator sau nu, mai populate, mai sarace si mai fudul-nationaliste, ori fiindca s-au gandit ele, asa, sa ramana in continuare (macar) "socialist-democratice". A bon entendeur, salut ! Firma mai mult decat "originala" pe care ne-ar face-o reusita peremistilor si pesemistilor ne-ar putea aduce, vai noua, "profituri" istorice ! In locul "Romaniei Mari" pe care ne-o flutura pe sub ochi restaurantii, in locul raiului pe pamant romanesc pe care ni-l "garanteaza" demagogic, ne-am putea alege cu o "Valahie Mare" si mai mult decat atat: cu un frumos rix civil, ca intre frati ! Mos Teacii ce nu contenesc sa ne asigure ca "armata poporului" ar rezolva mintenas "situatia creata" nu sunt deloc caraghiosi, sunt criminali. Ei pariaza iresponsabil pe faptul ca ar fi lasati sa zdrobeasca trosc-pleosc autonomismele, asemenea maestrului lor Saddam, ignorand faptul ca Romania nu este Irakul-de-dupa-razboiul-din-Golf si nu se afla in Orientul Mijlociu. Defectiunea pe care ar crea-o la noi peremismul si pesemismul ar perturba intolerabil planurile SUE (vezi mai sus) si, in acelasi timp, ar procura un spatiu nesperat de manevra pentru toti cei ce au alte interese decat ale Europei Unite sau, cu atat mai rau pentru noi, decat ale statului national unitar roman. Frumos ne-ar mai sta intre ciocan si nicovala, nu-i asa ?! Romanii ce se pregatesc sa "mearga" pe mana lui Vadim si Verdet ar trebui sa se teama cumplit de eventualitatea ca voturile acordate acestora sa fie tot atatea cuie batute in tronul nu doar al "Romaniei Mari", insa al Romaniei de maine... Ce n-ar da acum demagogul nationalist-comunist Milosevici ca decembrie 1989 (tot un decembrie '89, deci!) sa nu fi fost o luna fasta pentru "socialistii" sai, ori sa nu se fi ajuns a se trage intre timp, sau de-ar fi sa ramana (macar!) cu Serbia Mare...;) Da, doamne, baremi rumanasilor nostri, mintea cea de pe urma...!

"Romania literara" si "Calende", august-sept. 1991


 Vezi si :
 http://www.ziua.net/forum.php?year=2004&thread=62&id=29996
 
 
 


     « Comentariu anterior

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 SRI se teme de MISA paramilitara (59 afisari)
 Cine este Gregorian Bivolaru si ce se ascunde in spatele MISA? (43 afisari)
 Bihorul – patria lui Serac (38 afisari)
 Incest si santaj la procuror (37 afisari)
 A murit dirijorul Paraschiv Oprea (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00738 sec.