Ziua Logo
  Nr. 2969 de luni, 22 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2004-03-22
lucid din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 194.102.59...)
2004-03-22 10:24
trei aspecte asupra carora merita sa meditezi

Mai mult pentru informarea celor din strainatate, mentionez:
1. Opozitia majoritatii bucurestenilor, dar mai ales a celor din zona, este legata de "traditionalul" mod de constructie romanesc - vezi cat s-a distrus, ce murdarie s-a produs si cat a durat faraonica lui Ceausescu Casa a poporului. Un santier pentru o catedrala uriasa in parcul Carol ar parjoli pur si simplu multe hectare in jur prin celebra organizare de santier balcanica, ar polua prin praf, noroi si miros de motorina cartiere intregi si totul ar dura minimum 10 ani - chiar si inginerii implcati recunosc.
2. Este stranie opozitia inversunata a lui Teoctist de a accepta amplasamentul Vacaresti, unde s-ar realiza si reparatia moral-istorica prin refacerea manastirii daramate de Ceausescu. Surse din interior spun ca patriarhul, care are pe constiinta Vacarestii pentru care nu a miscat un deget, nu vrea sa auda de refacere ci spera sa-i ierte Dumnezeu multele pacate - a acceptat daramarea unui numar record de biserici, nedepasit de niciun alt conducator de biserica crestina din tarile coministe, cu exceptia URSS - construind o faraonica biserica spre Mantuirea in primul rand a sa. Socoteala asta indigneaza pe multi din randul adevaratilor fii ai bisericii neamului.
3. Lipsa totala de aplecare a actualei conduceri BOR asupra misiunii samaritene - ajutorarea aproapelui in suferinta. E de amintit doar imensul numar - mai mult de o suta lunar - de copii nou-nascuti abandonati de mame in maternitatile bucurestene, fara ca Arhiepiscopia Bucurestiului sa trimita un preot in maternitati care sa incerce sa le convinga pe mame sa renunte sau sa organizeze un centru de adapostire a lor impreuna cu pruncii pana cand se gaseste o solutie de infiere. Ma uit cum Bucurestiul e strabatut de camionetele comunitatii evreiesti cu macare la sufertas pentru batrani, lucru extins recent si la unele comunitati neo-protestante si ma intreb de ce protopopiatele nu pot face si ele asa ceva. A incercat acum 5-6 ani diaconul Anghelina la Institutul Teologic si a fost dat afara cu scandal de "milosii" lui superiori consilieri patriarhali.
Iata de ce foarte multi cred in Bucuresti ca BOR ar trebui sa se trezeasca la realitate si sa revina cu prioritate la misiunea sociala, asa cum spune Iisus: flamand am fost si mi-ati dat de mancat, insetat si mi-ati dat de baut, gol si m-ati imbracat, bolnav si in temnita si ati venit la mine. Apropo de temnita, in afara de Craciun si Pasti cand apar odata cu TVul, ati mai vazut vreun preot prin inchisori? Actuala conducere BOR nu intelege mersul lumii spre nenorocul poporului roman lipsit astfel de un far moral calauzitor care l-ar putea scoate din mizeria de zi cu zi.

Stepan din Bucuresti (...@yahoo.fr, IP: 62.231.64...)
2004-03-22 11:22
Re: trei aspecte asupra carora merita sa meditezi

La 2004-03-22 10:24:12, lucid a scris:

> Mai mult pentru informarea celor din strainatate, mentionez:
> 1. Opozitia majoritatii bucurestenilor, dar mai ales a celor din zona,
> este legata de "traditionalul" mod de constructie romanesc
> - vezi cat s-a distrus, ce murdarie s-a produs si cat a durat
> faraonica lui Ceausescu Casa a poporului. Un santier pentru o
> catedrala uriasa in parcul Carol ar parjoli pur si simplu multe
> hectare in jur prin celebra organizare de santier balcanica, ar polua
> prin praf, noroi si miros de motorina cartiere intregi si totul ar
> dura minimum 10 ani - chiar si inginerii implcati recunosc.
> 2. Este stranie opozitia inversunata a lui Teoctist de a accepta
> amplasamentul Vacaresti, unde s-ar realiza si reparatia
> moral-istorica prin refacerea manastirii daramate de Ceausescu. Surse
> din interior spun ca patriarhul, care are pe constiinta Vacarestii
> pentru care nu a miscat un deget, nu vrea sa auda de refacere ci
> spera sa-i ierte Dumnezeu multele pacate - a acceptat daramarea unui
> numar record de biserici, nedepasit de niciun alt conducator de
> biserica crestina din tarile coministe, cu exceptia URSS - construind
> o faraonica biserica spre Mantuirea in primul rand a sa. Socoteala
> asta indigneaza pe multi din randul adevaratilor fii ai bisericii
> neamului.
> 3. Lipsa totala de aplecare a actualei conduceri BOR asupra misiunii
> samaritene - ajutorarea aproapelui in suferinta. E de amintit doar
> imensul numar - mai mult de o suta lunar - de copii nou-nascuti
> abandonati de mame in maternitatile bucurestene, fara ca
> Arhiepiscopia Bucurestiului sa trimita un preot in maternitati care
> sa incerce sa le convinga pe mame sa renunte sau sa organizeze un
> centru de adapostire a lor impreuna cu pruncii pana cand se gaseste o
> solutie de infiere. Ma uit cum Bucurestiul e strabatut de camionetele
> comunitatii evreiesti cu macare la sufertas pentru batrani, lucru
> extins recent si la unele comunitati neo-protestante si ma intreb de
> ce protopopiatele nu pot face si ele asa ceva. A incercat acum 5-6
> ani diaconul Anghelina la Institutul Teologic si a fost dat afara cu
> scandal de "milosii" lui superiori consilieri patriarhali.
> Iata de ce foarte multi cred in Bucuresti ca BOR ar trebui sa se
> trezeasca la realitate si sa revina cu prioritate la misiunea
> sociala, asa cum spune Iisus: flamand am fost si mi-ati dat de
> mancat, insetat si mi-ati dat de baut, gol si m-ati imbracat, bolnav
> si in temnita si ati venit la mine. Apropo de temnita, in afara de
> Craciun si Pasti cand apar odata cu TVul, ati mai vazut vreun preot
> prin inchisori? Actuala conducere BOR nu intelege mersul lumii spre
> nenorocul poporului roman lipsit astfel de un far moral calauzitor
> care l-ar putea scoate din mizeria de zi cu zi.
> 
Total de acord,lucidu`.Mai ales stilul de a "construi" al celebrelor firme ale banditilor zilei,corect observat de tine,la care as mai adauga modul criminal in care nu se asigura normele de protectia muncii ptr.amaratii care sunt platiti de forma.Nu au murit destui la casa boborului ?Din nou vrea victime Teoctist ?Iar TICALOSII din consiliul general (celebrul ghelban cu ie Victor Stan e ruda cu Mitrea,nu vedeti ce seamana,daca nu ar avea mustati ar arata ca niste monstri),bine-nteles ca au votat ca sa pedepseasca bucurestenii.Dracu ii mai voteaza pe ei.Acum se vede ca Basescu a avut dreptate permanent cand se vaita ca este sabotat de ticalosii din consiliu.Iata ca si-au dat arama pe fata.Probabil ca pe altii nu-i intereseaza,dar noi,care suntem bucuresteni get-beget nu mai avem chef de sacrificii pentru mofturile tuturor escrocilor.

CALUGARUL (, IP: 199.217.212...)
2004-03-22 15:28
lucid

".... a acceptat daramarea unui numar record de biserici, nedepasit de niciun alt conducator de biserica crestina din tarile coministe, cu exceptia URSS - "

Ati vazut d-stra domnule lucid vreo semnatura pe vreun act de darimare al vreunai biserici din Bucuresti care sa apartina Patriarhului Teoctist ? Cit o sa mai bateti gloaba asta cu vinovatia Patriarhului pt. darimarea citorva Biserici ? Biserica , prin totalitatea ei a facut compromisuri salvind ce mai putea fi salvat. O sustin toti clericii din inauntru tarii si din afara ei. D-ta vorbesti de asa-zisii "adevarati fii ai bisericii". Care or fii aceia ? Adica Patriarhul nu este un adevarat fiu al bisericii ? Primul care a ridicat pe studentii seminaristi dupa 89 impotriva Patriarhului a fost Parintele Galeriu. Apoi , tot el s-a cait si a murit cu acest mare pacat in sufletul lui pe care l-a recunoscut in fata tuturor apropiatilor lui. La fel si Daniel al Moldovei , care s-a cait amarnic pentru prostia pe care o facuse. Numai unii ca d-stra care habar nu au ce s-a intimplat in acele zile continuati sa improscati cu noroi personalitatea unui Patriarh care a trebuit sa-si apere Biserica atunci cind aceasta a fost pingarita de diavoli. Gresiti profund d-le lucid !

"Iata de ce foarte multi cred in Bucuresti ca BOR ar trebui sa se trezeasca la realitate si sa revina cu prioritate la misiunea sociala, asa cum spune Iisus: flamand am fost si mi-ati dat de mancat, insetat si mi-ati dat de baut, gol si m-ati imbracat, bolnav si in temnita si ati venit la mine."

BOR-ul are departament special pentru misionarism si caritate , in care se aloca sume uriase din veniturile Patriarhiei. Dar d-ta nu citesti si nu te informezi despre asa ceva. Poate ca masinile patriarhiei nu sunt pictate pe exterior ca sa fie recunoscute de trecatori ca duc de mincare la anumite comunitati , dar acele camioane exista. Sunt asezaminte pt. sarmani care sunt sponsorizate direct de Patriarhie pe tot cuprinsul tarii dar nu avem ochi pt. ele. Cit despre paragraful biblic pe care-l citati este valoros , numai ca Hristos nu facea referire la ajutorarea omului de catre o patriarhie ci a ajutorului omului de catre om. Daca ati fi abonat la ziarul "Vestitorul Ortodoxiei" ati vedea cite face Patriarhia si Patriarhul pentru sarmanii Romaniei Nu stiu de ce , dar s-a incetatenit un fel de moda pentru cei care vor sa para mai interesanti , aceea de a vorbi urit pe Patriarhul Romaniei. Un adevarat crestin ortodox nu face asa ceva !

Shadow din Franta (...@yahoo.com, IP: 213.41.108...)
2004-03-22 16:12
Re: lucid pt calugar

> Ati vazut d-stra domnule lucid vreo semnatura pe vreun act de darimare
> al vreunai biserici din Bucuresti care sa apartina Patriarhului
> Teoctist ? Cit o sa mai bateti gloaba asta cu vinovatia Patriarhului
> pt. darimarea citorva Biserici ? Biserica , prin totalitatea ei a
> facut compromisuri salvind ce mai putea fi salvat. O sustin toti
> clericii din inauntru tarii si din afara ei.

Pai dupa chestia asta nici nea nicu nu e de acuzat ca el "nu semna" el facea doar cu mana aici se rade aici nu. Ce sa spun ati demonstrat nevinovatia unui patriarh care s-a complacut sa traiasca fara sa zica nimic. Ati auzit dvs de vreo scrisoare "semnata" de patriarh in care acesta ii cerea lui ceasca sa nu darame biserici? Io nu am auzit.

> D-ta vorbesti de
> asa-zisii "adevarati fii ai bisericii". Care or fii aceia ?
> Adica Patriarhul nu este un adevarat fiu al bisericii ? Primul care a
> ridicat pe studentii seminaristi dupa 89 impotriva Patriarhului a
> fost Parintele Galeriu. Apoi , tot el s-a cait si a murit cu acest
> mare pacat in sufletul lui pe care l-a recunoscut in fata tuturor
> apropiatilor lui.

Ce spuneti dle unde ati citit dvs ca parintele Galeriu a murit cu "acest mare pacat" in suflet? Va intreb pt ca eram dintre "apropiatii lui" dar probabil "un pic indepartat" daca nu mi s-a "spovedit".

> La fel si Daniel al Moldovei , care s-a cait
> amarnic pentru prostia pe care o facuse. Numai unii ca d-stra care
> habar nu au ce s-a intimplat in acele zile continuati sa improscati
> cu noroi personalitatea unui Patriarh care a trebuit sa-si apere
> Biserica atunci cind aceasta a fost pingarita de diavoli. Gresiti
> profund d-le lucid !

Da biserica a fost pangarita de diavoli unii dintre ei care sunt inca in biserica. Despre ce s-a cait Daniel al Moldovei? Care prostie in ce context etc altfel ramane o vorba aruncata aiurea.

> BOR-ul are departament special pentru misionarism si caritate , in
> care se aloca sume uriase din veniturile Patriarhiei. Dar d-ta nu
> citesti si nu te informezi despre asa ceva. Poate ca masinile
> patriarhiei nu sunt pictate pe exterior ca sa fie recunoscute de
> trecatori ca duc de mincare la anumite comunitati , dar acele
> camioane exista. Sunt asezaminte pt. sarmani care sunt sponsorizate
> direct de Patriarhie pe tot cuprinsul tarii dar nu avem ochi pt. ele.

Pai hai spuneti dvs care sunt acele acte misionare ale bisericii care are si un departament (asta o cred) si care sunt sumele care le aloca(sume uriase) daca le cunoasteti. Aveti date? Daca da care sunt acelea? Treaba cu "masinile pictate" e copilareasca in incercarea dvs de a explica "albul imaculat" al patriarhului.

> Cit despre paragraful biblic pe care-l citati este valoros , numai ca
> Hristos nu facea referire la ajutorarea omului de catre o patriarhie
> ci a ajutorului omului de catre om.

Adica in patriarhie sau biserica nu lucreaza oameni sau ce? Nu inteleg ce vreti sa explicati aici?

> Daca ati fi abonat la ziarul
> "Vestitorul Ortodoxiei" ati vedea cite face Patriarhia si
> Patriarhul pentru sarmanii Romaniei Nu stiu de ce , dar s-a
> incetatenit un fel de moda pentru cei care vor sa para mai
> interesanti , aceea de a vorbi urit pe Patriarhul Romaniei. Un
> adevarat crestin ortodox nu face asa ceva !

Daca dvs sunteti abonat la acest ziar faceti-ne si pe noi partasi la "cate face" Patriarhia pt sarmanii Romaniei. Dati exemple clare, nume de destinatii ale banilor, cati sunt cei ajutati etc. Chestii care se pot controla. Ceea ce dvs sustineti este "necontrolabil" in aceeasi masura cu ceea ce sustine si dl lucid privitor la "diverse comunitati" care ajuta dar fara sa dea si date exacte.

toni din Bucuresti (...@rol.ro, IP: 194.102.218...)
2004-03-22 16:38
Re: trei aspecte asupra carora merita sa meditezi



Catedrala se construieste pentru credinciosi , nu pentru PF Teoctist si nici pentru alt preot sau ierarh .
Daca merita credinciosii ortodocsii o catedrala , sau nu , doar Dumnezeu poate sa hotarasca .


La 2004-03-22 10:24:12, lucid a scris:

> Mai mult pentru informarea celor din strainatate, mentionez:
> 1. Opozitia majoritatii bucurestenilor, dar mai ales a celor din zona,
> este legata de "traditionalul" mod de constructie romanesc
> - vezi cat s-a distrus, ce murdarie s-a produs si cat a durat
> faraonica lui Ceausescu Casa a poporului. Un santier pentru o
> catedrala uriasa in parcul Carol ar parjoli pur si simplu multe
> hectare in jur prin celebra organizare de santier balcanica, ar polua
> prin praf, noroi si miros de motorina cartiere intregi si totul ar
> dura minimum 10 ani - chiar si inginerii implcati recunosc.
> 2. Este stranie opozitia inversunata a lui Teoctist de a accepta
> amplasamentul Vacaresti, unde s-ar realiza si reparatia
> moral-istorica prin refacerea manastirii daramate de Ceausescu. Surse
> din interior spun ca patriarhul, care are pe constiinta Vacarestii
> pentru care nu a miscat un deget, nu vrea sa auda de refacere ci
> spera sa-i ierte Dumnezeu multele pacate - a acceptat daramarea unui
> numar record de biserici, nedepasit de niciun alt conducator de
> biserica crestina din tarile coministe, cu exceptia URSS - construind
> o faraonica biserica spre Mantuirea in primul rand a sa. Socoteala
> asta indigneaza pe multi din randul adevaratilor fii ai bisericii
> neamului.
> 3. Lipsa totala de aplecare a actualei conduceri BOR asupra misiunii
> samaritene - ajutorarea aproapelui in suferinta. E de amintit doar
> imensul numar - mai mult de o suta lunar - de copii nou-nascuti
> abandonati de mame in maternitatile bucurestene, fara ca
> Arhiepiscopia Bucurestiului sa trimita un preot in maternitati care
> sa incerce sa le convinga pe mame sa renunte sau sa organizeze un
> centru de adapostire a lor impreuna cu pruncii pana cand se gaseste o
> solutie de infiere. Ma uit cum Bucurestiul e strabatut de camionetele
> comunitatii evreiesti cu macare la sufertas pentru batrani, lucru
> extins recent si la unele comunitati neo-protestante si ma intreb de
> ce protopopiatele nu pot face si ele asa ceva. A incercat acum 5-6
> ani diaconul Anghelina la Institutul Teologic si a fost dat afara cu
> scandal de "milosii" lui superiori consilieri patriarhali.
> Iata de ce foarte multi cred in Bucuresti ca BOR ar trebui sa se
> trezeasca la realitate si sa revina cu prioritate la misiunea
> sociala, asa cum spune Iisus: flamand am fost si mi-ati dat de
> mancat, insetat si mi-ati dat de baut, gol si m-ati imbracat, bolnav
> si in temnita si ati venit la mine. Apropo de temnita, in afara de
> Craciun si Pasti cand apar odata cu TVul, ati mai vazut vreun preot
> prin inchisori? Actuala conducere BOR nu intelege mersul lumii spre
> nenorocul poporului roman lipsit astfel de un far moral calauzitor
> care l-ar putea scoate din mizeria de zi cu zi.
> 

CALUGARUL (, IP: 199.217.212...)
2004-03-22 16:47
Re: lucid pt calugar - shadow

"Pai dupa chestia asta nici nea nicu nu e de acuzat ca el "nu semna" el facea doar cu mana aici se rade aici nu. Ce sa spun ati demonstrat nevinovatia unui patriarh care s-a complacut sa traiasca fara sa zica nimic. Ati auzit dvs de vreo scrisoare "semnata" de patriarh in care acesta ii cerea lui ceasca sa nu darame biserici? Io nu am auzit. "

Ca Arhiepiscop al Bucurestilor , d.p.d.v.d. administrativ ar fi trebuit sa-i apara semnatura pe orice act privitor la darimarea unei biserici. Aceste acte au fost semnate de altii dar nu de El , de Patriarh. Si daca d-ta nu intelegi acest lucru , atunci demonstreaza-mi d-ta ca Patriarhul e vinovat de darimarea Bisericilor din Bucuresti !

"Ce spuneti dle unde ati citit dvs ca parintele Galeriu a murit cu "acest mare pacat" in suflet? Va intreb pt ca eram dintre "apropiatii lui" dar probabil "un pic indepartat" daca nu mi s-a "spovedit". "

Ca preot , ca cleric , Parintele Galeriu stia foarte bine ce spun sfintele canoane ale Bisericii Ortodoxe despre razvratirea impotriva ierarhului. El trebuia caterisit imediat. Galeriu impreuna cu Daniel si alticitiva s-au dus la parintele Cleopa ca sa-l propune pt. a fi Patriarh. Parintele Cleopa a fost foarte suparat pe acel grup si dupa o lunga discutie cu ei i-au potolit. Galeriu a ramas vreo doua ore dupa aceasta discutie ca sa se spovedeasca la Parintele Cleopa. Despre ce s-o fi spovedit oare ? Oricum , pacatul acesta l-a urmarit pina la sfirsitul vietii lui si l-a facut cunoscut multor prieteni. Nu vreau , nu pot , nu am voie sa divulg lucruri care d-ta nu ai cum sa le intelegi iar mie mi-ar putea strica reputatia mea ! Vrei sa crezi bine , nu vrei sa crezi iarasi bine. Pe mine nu ma intereseaza ce crezi d-ta ! Eu doar am spus ! Pe toti acei pucisti , dupa ce furtuna a trecut fara ca Patriarhul sa fie indepartat , tot el , Patriarhul i-au inaltat in grade i-au omenit desi era sfatuit sa faca invers. Ce nu stii d-ta este ca toti acei pucisti au avut de suferit imediat dupa acel act boli cumplite , pina si Galeriu a trecut printr-o boala grea care l-a marcat. Imi pare rau sa o spun , dar ajunsese pina acolo sa le propuna fetelor ca sa le dea un fir din barba lui ca sa le poarte noroc. Ma rog , sa fiu iertat pt. acest comic si nevinovat aspect din viata acestui extraordinar profesor , teolog , filozof si duhovnic din a carui lumina si cuvint ma hranesc zilnic ! Dar oricum , nu eu sunt in masura sa-l judec si nici un om de pe acest pamint. Faptul ca la onorat la inmormintarea lui , Patriarhul Teoctist si-a dezvaluit inca o data smerenia si sfintenia lui. Macar daca ati intelege acest lucru si tot ar fi un inceput pt. d-stra !

"Pai hai spuneti dvs care sunt acele acte misionare ale bisericii care are si un departament (asta o cred) si care sunt sumele care le aloca(sume uriase) daca le cunoasteti. Aveti date? Daca da care sunt acelea? Treaba cu "masinile pictate" e copilareasca in incercarea dvs de a explica "albul imaculat" al patriarhului. "

Nu am nici timpul si nici spatiu , dar va sfatuiesc sa vizitati site-ul oficial al Patriarhiei de unde puteti culege aceste informatii , si daca nu sunteti multumiti puteti sa le trimeteti un e-mail sa va dea mai multe informatii despre nelamuririle d-stra. Ignoranta este un mare pacat d-le shadow ! Si mai ales acuzatiile si vorbele urite pornite din ignoranta adinceste acest pacat. Mai reflectati !

"Adica in patriarhie sau biserica nu lucreaza oameni sau ce? Nu inteleg ce vreti sa explicati aici? "

D-le d-ta habar nu ai ce vorbesti ! Postezi de dragul postarii. Da sunt oameni si la Patriarhie si-si fac treaba in functie de crezul lor , asa cum le dicteaza constiinta si cum au fost pregatiti in opera lor de mintuire a poporului lui Dumnezeu pentru a carui indrumare au fost unsi de Dumnezeu cu harul preotiei. D-ta ce vrei sa faci acum ? Patriarhia e plina de oameni care toata activitatea lor este daruita oamenilor. Nimic nu fac acolo pt. ei. Ca primesc o amraita de remuneratie , asta da , dar sa stiti ca ei fac mult mai mult decit sunt platiti. Nu intlegeti aceste lucruri dar din rautate postati doar de dragul de a ma contrazice. D-ta stii ca majoritatea Episcopilor din tara aia nici nu-si ridica salariul si-l imparte imediat cum vine la saraci ? Ce stii d-ta de ce face clerul bisericii pt. amaritii acelei tari ? te afli intr-un colt de lume pierdut intre straini dar vorbesti nefiind in cunostinta de cauza. Informati-va , cautati adevarul si nu va mai avintati sa acuzati si involburati apele d-le shadow.

Shadow din Franta (...@yahoo.com, IP: 213.41.108...)
2004-03-22 17:22
Re: lucid pt

> Ca Arhiepiscop al Bucurestilor , d.p.d.v.d. administrativ ar fi
> trebuit sa-i apara semnatura pe orice act privitor la darimarea unei
> biserici. Aceste acte au fost semnate de altii dar nu de El , de
> Patriarh. Si daca d-ta nu intelegi acest lucru , atunci
> demonstreaza-mi d-ta ca Patriarhul e vinovat de darimarea Bisericilor
> din Bucuresti !

Eu nu sustin ca patriarhul este vinovat de daramarea bisericilor eu sustin ca nu a facut nici macar o incercare (cunoscuta de mine) de a se opune acestor daramari(si v-am intrebat daca aveti date despre un astfel de protest chiar si tardiv dar care putea sa spuna multe despre om).

> Ca preot , ca cleric , Parintele Galeriu stia foarte bine ce spun
> sfintele canoane ale Bisericii Ortodoxe despre razvratirea impotriva
> ierarhului. El trebuia caterisit imediat. Galeriu impreuna cu Daniel
> si alticitiva s-au dus la parintele Cleopa ca sa-l propune pt. a fi
> Patriarh. Parintele Cleopa a fost foarte suparat pe acel grup si dupa
> o lunga discutie cu ei i-au potolit. Galeriu a ramas vreo doua ore
> dupa aceasta discutie ca sa se spovedeasca la Parintele Cleopa.
> Despre ce s-o fi spovedit oare ? Oricum , pacatul acesta l-a urmarit
> pina la sfirsitul vietii lui si l-a facut cunoscut multor prieteni.

Personal nu stiam de aceasta "revolutie anti patriarh", nu stiu care sunt canoanele bisericii ortodoxe privind acuzarea sau neacuzarea patriarhilor si daca asta e posibila sau nu. Tot ce imi amintesc din ziare era o incercare de debarcare a lui Teoctist la care s-a opus foarte tare sora acestuia stareta la o manastire foarte cunoscuta de maici.

> Nu vreau , nu pot , nu am voie sa divulg lucruri care d-ta nu ai cum
> sa le intelegi iar mie mi-ar putea strica reputatia mea ! Vrei sa
> crezi bine , nu vrei sa crezi iarasi bine. Pe mine nu ma intereseaza
> ce crezi d-ta ! Eu doar am spus !

E foarte normal dvs sustineti si noi credem sau nu.

> Pe toti acei pucisti , dupa ce
> furtuna a trecut fara ca Patriarhul sa fie indepartat , tot el ,
> Patriarhul i-au inaltat in grade i-au omenit desi era sfatuit sa faca
> invers.

Exista sfatuitori de acest gen in biserica? Daca da nu prea sunt fara de prihana.

> Ce nu stii d-ta este ca toti acei pucisti au avut de suferit
> imediat dupa acel act boli cumplite , pina si Galeriu a trecut
> printr-o boala grea care l-a marcat. Imi pare rau sa o spun , dar
> ajunsese pina acolo sa le propuna fetelor ca sa le dea un fir din
> barba lui ca sa le poarte noroc.

Nu inteleg cine propunea fire de par Galeriu sau Patriarhul? A fost bolnav si a reusit sa "lupte" ca sa traiasca, il respect prea mult pe parintele Galeriu ca sa pot sa il acuz de "rautate" sau sa-l consider vinovat de "orbire". Il cunosteam de foarte mult timp parintele Galeriu m-a botezat si am crescut langa biserica Silvestru si langa el.

> Ma rog , sa fiu iertat pt. acest
> comic si nevinovat aspect din viata acestui extraordinar profesor ,
> teolog , filozof si duhovnic din a carui lumina si cuvint ma hranesc
> zilnic ! Dar oricum , nu eu sunt in masura sa-l judec si nici un om
> de pe acest pamint. Faptul ca la onorat la inmormintarea lui ,
> Patriarhul Teoctist si-a dezvaluit inca o data smerenia si sfintenia
> lui. Macar daca ati intelege acest lucru si tot ar fi un inceput pt.
> d-stra !

Mi se parea normal sa-l onoreze nu-i asa? Un adevarat om al bisercii murise orice persoana normala l-ar fi onorat. Nu vad de ce as considera o calitate speciala a patriarhului. Doar daca nu il onora ma facea sa-mi pun si mai multe intrebari depsre el.

> Nu am nici timpul si nici spatiu , dar va sfatuiesc sa vizitati
> site-ul oficial al Patriarhiei de unde puteti culege aceste
> informatii , si daca nu sunteti multumiti puteti sa le trimeteti un
> e-mail sa va dea mai multe informatii despre nelamuririle d-stra.
> Ignoranta este un mare pacat d-le shadow ! Si mai ales acuzatiile si
> vorbele urite pornite din ignoranta adinceste acest pacat. Mai
> reflectati !

O sa caut sa vad daca gasesc pe situl patriarhiei ceva despre ajutoarele de care vb dvs si despre "sumele colosale".

> "Adica in patriarhie sau biserica nu lucreaza oameni sau ce? Nu
> inteleg ce vreti sa explicati aici? "
> 
> D-le d-ta habar nu ai ce vorbesti ! Postezi de dragul postarii. Da
> sunt oameni si la Patriarhie si-si fac treaba in functie de crezul
> lor , asa cum le dicteaza constiinta si cum au fost pregatiti in
> opera lor de mintuire a poporului lui Dumnezeu pentru a carui
> indrumare au fost unsi de Dumnezeu cu harul preotiei. D-ta ce vrei sa
> faci acum ? Patriarhia e plina de oameni care toata activitatea lor
> este daruita oamenilor. Nimic nu fac acolo pt. ei. Ca primesc o
> amraita de remuneratie , asta da , dar sa stiti ca ei fac mult mai
> mult decit sunt platiti. Nu intlegeti aceste lucruri dar din rautate
> postati doar de dragul de a ma contrazice. D-ta stii ca majoritatea
> Episcopilor din tara aia nici nu-si ridica salariul si-l imparte
> imediat cum vine la saraci ? Ce stii d-ta de ce face clerul bisericii
> pt. amaritii acelei tari ? te afli intr-un colt de lume pierdut intre
> straini dar vorbesti nefiind in cunostinta de cauza. Informati-va ,
> cautati adevarul si nu va mai avintati sa acuzati si involburati
> apele d-le shadow.

Va raspund cu explicatia dvs la paragraful biblic si care m-a facut sa va intreb ce doreati sa spuneti. Nu avea treaba cu cei care lucreaza in patriarhie decat prin "anatema" pe care singur o aruncati asupra lor. Decat sa fie prost interpretat un mesaj mai bine e mai bine explicat.

"Cit despre paragraful biblic pe care-l citati este valoros , numai ca Hristos nu facea referire la ajutorarea omului de catre o patriarhie ci a ajutorului omului de catre om. "

> postati doar de dragul de a ma contrazice. D-ta stii ca majoritatea
> Episcopilor din tara aia nici nu-si ridica salariul si-l imparte
> imediat cum vine la saraci ? Ce stii d-ta de ce face clerul bisericii
> pt. amaritii acelei tari ? te afli intr-un colt de lume pierdut intre
> straini dar vorbesti nefiind in cunostinta de cauza. Informati-va ,
> cautati adevarul si nu va mai avintati sa acuzati si involburati
> apele d-le shadow.

Da "traiesc" doar sa ma contrazic cu dta ce sa spun iar ati concluzionat cum m-ati invatat in ultima vreme. Stiu ce fac eu pt cativa "amarati" ai tarii mele si nu a "acelei tari" cum suna in gura dtale. Si nu o singura data am platit eu ce "clerici" ai bisericii ortodoxe romane "cereau" si de la cei ce nu au. Sunt in cunostinta de cauza cand vb despre Romania, sunt plecat ceva mai de curand din tara si sunt mai aproape de situatia existenta. Despre involburat apele va rog cand mai sustineti ceva sa dati si exemple si date despre daca sunt cerute altfel mesajul dvs e citit "partinitor" si nu obiectiv. Daca nu puteti da aceste informatii spuneti ca asta e parerea dvs si atat nu le tratati de certitudini, oamenii nu cred la comanda.

Despre "rautatile" din mesajele dtale nu prea demonstreaza un "credincios" ci mai degraba habotnic(opinie personala) dar nu mie trebuie sa-mi demonstrati credinta dvs ci propriei dvs persoane sau poate cine stie acestea nu v-ar strica reputatia ca simpla sustinere a adevarului cu datele pe care le aveti.

CALUGARUL din usa (...@yahoo.com, IP: 199.217.212...)
2004-03-22 17:55
shadow

"Eu nu sustin ca patriarhul este vinovat de daramarea bisericilor eu sustin ca nu a facut nici macar o incercare (cunoscuta de mine) de a se opune acestor daramari(si v-am intrebat daca aveti date despre un astfel de protest chiar si tardiv dar care putea sa spuna multe despre om)."

Aceasta acuzatie a fost atit de frumos rspinsa de doamna Lidia Staniloae , fata Parintelui Staniloae , care intr-un interviu raspundea atit de frumos acestei acuzatii , citez din memorie : "domnilor , e o prostie , o inconstienta sa incerci sa opresti un tren care merge cu o viteza de 100 km pe ora , sarind cu pieptul gol inaintea lui !" Ce doreai d-ta sa faca Patriarhul ? Sa iasa la lupta si sa pericliteze soarta intregii Biserici ? Daca ai o turma de oi si lupul iti maninca vreo trei , ce faci ? Lasi turma de izbeliste si pornesti la lupta cu lupii. Patriarhul a trebuit sa primeasca aceasta lovitura grea dar cu speranta ca isi va salva Biserica. Chiar daca au fost darimate citeva biserici , celelalte au continuat opera de mintuire a neamului ! Acest fapt a fost cel mai important pentru acel timp.

"Nu inteleg cine propunea fire de par Galeriu sau Patriarhul?"

Parintele Galeriu. Dar oricum imi pare rau ca v-am facut aceasta destainuire. Il iubesc prea mult pe acest om. Acest mic moment comic al vietii lui nu are nimic de a face cu marele duhovnic care a fost acest Om.

"Mi se parea normal sa-l onoreze nu-i asa? Un adevarat om al bisercii murise orice persoana normala l-ar fi onorat. Nu vad de ce as considera o calitate speciala a patriarhului. Doar daca nu il onora ma facea sa-mi pun si mai multe intrebari depsre el. "

Au mai murit si alti profesori si oameni importanti ai bisericii si Patriarhul si-a trimis un episcop vicar ca reprezentant. Putea s-o faca si cu parintele Galeriu , dar nu a facut-o. L-a respectat pina in ultima clipa a existentei lui. Asta spune ceva !

"va rog cand mai sustineti ceva sa dati si exemple si date despre daca sunt cerute altfel mesajul dvs e citit "partinitor" si nu obiectiv. "

Nu-mi pot permite asa ceva din locul de unde postez. Nu sunt acasa unde am toate datele. Oricum nivelul acestui forum nu necesita neaparat date exacte si informatii ca la o expunere stiintifica. Majoritatea forumistilor in postarile lor se folosesc generalizari si nu fac referire la data exacte decit foarte , foarte rar.

toni din Bucuresti (...@rol.ro, IP: 194.102.218...)
2004-03-22 18:07
Shadow

La 2004-03-22 17:22:31, Shadow a scris:

> Eu nu sustin ca patriarhul este vinovat de daramarea bisericilor eu
> sustin ca nu a facut nici macar o incercare (cunoscuta de mine) de a
> se opune acestor daramari(si v-am intrebat daca aveti date despre un
> astfel de protest chiar si tardiv dar care putea sa spuna multe
> despre om).

S-au demolat biserici pe timpul lui Ceausescu , e adevarat , dar cine a vrut sa mearga la biserica , avea unde sa mearga . S-au demolat exact bisericile la care va facea placere sa mergeti , si dupa demolare n-ati mai gasit o biserica pe placul dumneavoastra ? Cred ca se face prea mare caz pentru demolarea unui mic procent din bisericile din Bucuresti , si nu din evlavie , ci din dorinta de a critica ierarhii BOR cu orice chip .

Din ziarul "Adevarul" de azi , declaratia unui calugar sarb din Kosovo :
---------------
"Viata nu e grea. Pacatul e greu. Manastirea inseamna piatra. Vine furtuna, o darama, noi o ridicam la loc. Importanta este doar credinta", spune linistit calugarul, care, ieri noapte, a plecat, sub protectia germanilor din KFOR, spre fratii lui intru credinta, adunati intr-o baza militara.
--------------

Multi uita ca in Romania bisericile erau deschise . In Rusia situatia era cu mult mai grea si multe erau inchise. Am auzit de la unii ca , in URSS , oamenii se rugau afara . Cateva biserici daramate , in timp ce altele se ridicau , si mult mai multe erau deschise credinciosilor , cred ca este un pret destul de mic pentru functionarea BOR in legalitate . Daca prigoana comunista ar fi inchis bisericile , poate dvs . azi nici macar n-ati fi fost botezat .



Shadow din Franta (...@yahoo.com, IP: 213.41.108...)
2004-03-22 18:26
Re: pt toni

> S-au demolat biserici pe timpul lui Ceausescu , e adevarat , dar cine
> a vrut sa mearga la biserica , avea unde sa mearga . S-au demolat
> exact bisericile la care va facea placere sa mergeti , si dupa
> demolare n-ati mai gasit o biserica pe placul dumneavoastra ? Cred ca
> se face prea mare caz pentru demolarea unui mic procent din
> bisericile din Bucuresti , si nu din evlavie , ci din dorinta de a
> critica ierarhii BOR cu orice chip .

M-ati si gasit ca n-am gasit biserica pe "placul meu". Biserica mea era biserica Silvestru dle. Am fost de fata la "mutarea" bisericii Olari(nu prea departe, copil fiind). Se face caz mereu pe demolarea de biserici pt ca a fost un fapt real, dvs spuneti ca sunt putine, pt mine si daca doar una a fost demolata aiurea in tramvai(adica nu statea sa cada) e grav. Sunt legati oameni de aceste fapte, si preoti, si etc. Unii oameni cred in "capul bisericii" altii nu nu asta conteaza atunci cand exista credinta, mai grav este ca biserica intra in "circul electoral". Iar romanii actuali joaca cartea "pragmatismului" in defavoarea credintei, nici macar nu pot sa-i judec.
Avem oare dreptul sa criticam un preot? Daca da cand? Daca nu de ce?

Il acuz mai degraba pe patriarh pt persoana careia ii da "intaiul" lumina de Pasti(ar trebui sa fie un copil, puritatea in persoana) decat pt actiunea-neactiunea pt salvarea bisericilor(si cu el contra tot atatea biserici probabil se daramau). Raspunsul calugarului sarb e plin de adevar. Nu piatra creaza credinta ci credinta ridica piatra.

CALUGARUL din usa (...@yahoo.com, IP: 199.217.212...)
2004-03-22 18:37
shadow

Domnule shadow , de dirmarea bisericilor se face vinovat nu numai Patriarhul ci si eu , si dumneata si toti ceilalti romani. De ce-l aratati numai pe unul cu degetul ? Spui ca ai fost de fata la darimarea bisericii Olari. Eu am fost de fata la darimarea bisericii Sf. Vineri de la care am adus cu mine o caramida din Sfintul Altar. Si eu si d-ta am fost de vina ca am stat cu miinile in sin si nu am facut nimic. Ce tot ne sporovaim pe ceva care nu-si mai are rostul ? Sa ne uitam la noi insine si apoi sa-i acuzam pe altii. Asa cum Teoctist era singur in fata nemernicilor , asa eram si eu si d-ta si alti 23 de milioane de oameni. D-ta nu-ti dai seama ca sustinind astfel de puncte de vedere nu faci altceva decit sa dai apa la moara celor care ne urasc traditia si biserica noastra !

Scorilo din TNSI (...@yahoo.com, IP: 160.36.224...)
2004-03-22 18:51
Calugarul

La 2004-03-22 17:55:19, CALUGARUL a scris:

>. Oricum nivelul acestui forum nu necesita
> neaparat date exacte si informatii ca la o expunere stiintifica.
> Majoritatea forumistilor in postarile lor se folosesc generalizari si
> nu fac referire la data exacte decit foarte , foarte rar.
> 
Prea Cuvioase,

De ce nu incerci matale sa ridici standardul? Ar ajuta mult ... Plus ca astfel ai intra in "clubul select" al celor ce-si argumenteaza parerile si isi sustin afirmatiile cu date...

titi din NJ (...@hotmail.com, IP: 151.205.163...)
2004-03-22 19:02
calugare,

adevarul n-are de-aface cu ura unor timpiti fata de Biserica Romana.
Este foarte adevarat ca numai Sfintul Sinod are dreptul de a judeca faptele Patriahului, dar cred ca si noi ceilalti avem dreptul, NOI SINTEM POPORUL(enoriasii) IN CONSTITUTIE, NU?!
Nu am avut pretentia ca Patriahul Roman (desi ar fii trebuit!!) sa-l fii aparat pe tata sau pe mine in fata urgiei comuniste, insa am avut pretentia ca Pariahul sa -si apere cel putin Lacasurile Sfinte !! Nu a facut-o! In timp ce unora li se faceau injectii la spitalul de nebuni, El s-a multumit acolo sus; Refuz sa cred ca Lui i-ar fii intimplat ceva , daca ar fii zis ceva! Mai mult ca sigur ignorat, ori cu domicilul fortat ( ca Brucan, care se plimba totusi la..... biblioteca Americana sa inchirieze filme).





La 2004-03-22 18:37:39, CALUGARUL a scris:

> Domnule shadow , de dirmarea bisericilor se face vinovat nu numai
> Patriarhul ci si eu , si dumneata si toti ceilalti romani. De ce-l
> aratati numai pe unul cu degetul ? Spui ca ai fost de fata la
> darimarea bisericii Olari. Eu am fost de fata la darimarea bisericii
> Sf. Vineri de la care am adus cu mine o caramida din Sfintul Altar.
> Si eu si d-ta am fost de vina ca am stat cu miinile in sin si nu am
> facut nimic. Ce tot ne sporovaim pe ceva care nu-si mai are rostul ?
> Sa ne uitam la noi insine si apoi sa-i acuzam pe altii. Asa cum
> Teoctist era singur in fata nemernicilor , asa eram si eu si d-ta si
> alti 23 de milioane de oameni. D-ta nu-ti dai seama ca sustinind
> astfel de puncte de vedere nu faci altceva decit sa dai apa la moara
> celor care ne urasc traditia si biserica noastra !
> 

Shadow din Franta (...@yahoo.com, IP: 213.41.108...)
2004-03-22 19:18
Re: pt calugar

> Domnule shadow , de dirmarea bisericilor se face vinovat nu numai
> Patriarhul ci si eu , si dumneata si toti ceilalti romani. De ce-l
> aratati numai pe unul cu degetul ? Spui ca ai fost de fata la
> darimarea bisericii Olari. Eu am fost de fata la darimarea bisericii
> Sf. Vineri de la care am adus cu mine o caramida din Sfintul Altar.

Biserica Olari din fericire a fost doar mutata si nu daramata.

> Si eu si d-ta am fost de vina ca am stat cu miinile in sin si nu am
> facut nimic. Ce tot ne sporovaim pe ceva care nu-si mai are rostul ?
> Sa ne uitam la noi insine si apoi sa-i acuzam pe altii. Asa cum
> Teoctist era singur in fata nemernicilor , asa eram si eu si d-ta si
> alti 23 de milioane de oameni. D-ta nu-ti dai seama ca sustinind
> astfel de puncte de vedere nu faci altceva decit sa dai apa la moara
> celor care ne urasc traditia si biserica noastra !

Era bine sa pot face ceva copil fiind. Dar asa cum scrii recunosc ca e si vina mea.

CALUGARUL din usa (...@yahoo.com, IP: 199.217.212...)
2004-03-22 19:37
Titi

Unde eram eu cind Paul Goma era batut in beciurile politiei ? Unde eram noi cu totii cind Doina Cornea era exilata la ea in tara ? Unde eram noi cu totii cind se darimau bisericile ?

Nu Sfintul Sinod are autoritatea sa-l judece pe Patriarh. Pe Patriarh cit si pe oricare om de pe fata pamintului numai Dumnezeu are autoritatea sa-l judece ! Cu acelasi cuvint cu care judeci cu acelasi cuvint vei fi judecat ! Sa dea cu piatra cel care este fara de pacat !!

Doar faptul ca a tacut a facut ca intreaga Biserica sa fie salvata ! Dupa cum a spus si parintele Braga , nu in darimarea a citorva biserici a constat continuarea bisericii noastre stramosesti ci in modul cum Dumnezeu a lucrat prin clerul Bisericii ca aceasta sa continue. Ori acesta este cel mai important obiectiv pe care Patriarhul si biserica in general l-au aparat impotriva urgiei comuniste !

De ce s-a intimplat in timpul comunismului ne facem cu totii (mai mult sau mai putin) vinovati ! Eu unul ma simt vinovat si nu voi blama pe altul. Aaa , cel care a apasat pe tragaci si si-a omorit fratele ? Da , merita judecat , dar nu de mine ! Ci de Cel de Sus ! La fiecare ne vine vremea judecatii ! Sa ne mintuim pacatele noastre si sa lasam pacatele lui Teoctist lui Teoctist !

CALUGARUL din usa (...@yahoo.com, IP: 199.217.212...)
2004-03-22 19:43
shadow

"Biserica Olari din fericire a fost doar mutata si nu daramata. "

Da , m-au luat degetele pe dinainte ! Aveti dreptate. Cer iertare pentru greseala ! Si de cite ori am fost in aceasta biserica. Deh , ochii care nu se vad se uita !

"Era bine sa pot face ceva copil fiind. Dar asa cum scrii recunosc ca e si vina mea."

Da ! Poate ca parintii d-tale trebuia sa faca ceva , poate ca ai mei , poate ca ceilalti parinti. Multi s-au impotrivit si si-au luat rasplata muceniciei in ceruri pentru noi. Fie-le tarina usoara. Macar sa meritam jertfa lor si sa fim mai responsabili pentru numele de romani pe care-l purtam !

Primiti tot respectul meu pt. d-stra domnule shadow !

P.S. - ideile se retin , nu se resping ! Asa vom construi !


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 SRI se teme de MISA paramilitara (59 afisari)
 Cine este Gregorian Bivolaru si ce se ascunde in spatele MISA? (43 afisari)
 Bihorul – patria lui Serac (38 afisari)
 Incest si santaj la procuror (37 afisari)
 A murit dirijorul Paraschiv Oprea (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01730 sec.