Ziua Logo
  Nr. 4537 de luni, 18 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Aceleasi glasuri, aceleasi incaperi
Octavian HOANDRA 
De fiecare data, inainte de alegeri, oricare ar fi acestea, ne cuprinde inexorabil aceeasi febra si aceeasi emotie, pe care o ducem, de obicei, cu noi peste tot, si de care nu scapam (unii dintre noi) nici in cabina de vot. Nu pare ca vreodata am pune in calcul altceva decat marea emotie ce ne caracterizeaza, probabil, ca popor si care nu-si face simtita intensitatea in scadere, decat prin micsorarea, an de an, a numarului celor care se duc la vot. Acum, spre exemplu, vorbim despre alegeri, in momentul cand in Germania cel mai vandut autor este Karl Marx. Spune oare ceva acest "amanunt", despre cum ar trebui sa arate viitorul presedinte al Romaniei?
La o prima vedere, nu. Dar sa continuam. La sarbatorirea a 20 de ani de la infiintarea Grupului de Dialog Social, zilele trecute, Primul Om al tarii sorbea halbe de bere dimpreuna cu Primul Filosof-Judecator al tarii asa cum alta data sarbatorea (cu vin!), ciocnind pana spre dimineata cu "Razboinicul Luminii", la alta sarbatoare "culturala", cea a victoriei unei echipe de fotbal. Profesorul Nobilescu (singurul ziarist sportiv de golf, decedat recent intr-un nemeritat anonimat!) spunea ca suprema lui dorinta e aceea de a putea vota pentru un viitor presedinte care joaca golf, dupa modelul american. La noi, fotbalul, berea si semintele sunt maximum pentru emotiile sportive ale prezidentiabililor. Inseamna aceste "amanunte" ceva pentru aceste alegeri care vin? Drept e si faptul ca oamenii care se afla acum in fruntea tarilor Europei nu mai au "calibrul" celor dinaintea lor. Putem oare sa comparam "echipa" Mitterand, Helmuth Kohl, Margaret Thatcher, sa zicem, cu aceea a unor Sarkozi, Berlusconi si Angela Merkel?
Dar cat si in ce fel conteaza asta pentru votul asteptat de romani? Ne aflam intr-o Romanie care de cinci ani poarta nemeritat stigmatul de "cea mai corupta tara", desi unii mai incearca, cu obstinatie, sa-i gaseasca un "brend". Rautatea si incrancenarea unor politicieni au facut ca aceasta cumplita "stampila" sa ne loveasca exact in crestetul capului, de parca in celelalte tari, cu traditie democratica, scandaluri peste scandaluri de coruptie nici n-ar fi existat. Acum, blestemul acestei "stampile" e in masura sa ne blocheze accesul la banii europeni. Iar o buna parte din "societatea civila", care nu-si putea justifica existenta decat injurand in orice fel Romania, se pregateste sa intre in Parlamentul European, pentru a-si injura si discredita tara de la Bruxelles oferind pe mai departe, pe tava, motive celor puternici, pentru a ne exclude de pe lista fondurilor la care contribuim si care ni se cuvin de drept?
Cum se va vedea acest fapt in lumina votului care sta sa vina? Si, sa nu uitam un fapt uluitor! Pentru prima data, de la Ceausescu incoace, ni se atrage atentia la modul grav ca in tara noastra nu se respecta Drepturile si Libertatile Fundamentale ale Omului! Procesele pierdute de Romania la Strassbourg, folosirea Justitiei ca arma politica vor fi oare importante pentru acest popor care se pregateste de alegeri? In momentul acesta ne aflam, ca relatii externe, in masura de a ne considera o tara inexistenta, la nivel european. Injurati si scuipati de italieni, fara nici o replica, avand relatii tensionate cu Ungaria si Republica Moldova, ignorati de Europa si America, pare ca suntem o tara mica, din America Latina, unde presedintele face talk-show-uri tv, impreuna cu o parte din intelectuali sedusi de bani si putere, fara sa-i pese de efectele catastrofale ale izolarii internationale. Va conta asta in alegerile ce vin?
Sau va conta mai mult ca pe la colturi se vehiculeaza schimbarea primului-ministru, Emil Boc, cu un economist cu state vechi pe la "institutii serioase", despre care ani in sir, inainte de 1989, se vorbea in soapta. Adica schimbarea singurului politician care in istoria postdecembrista a tarii nu a fost niciodata suspectat de coruptie, sau favorizarea acesteia, in momentul cand aceasta calitate rarissima ar putea insemna mult pentru imaginea Romaniei careia Europa ar putea (sau nu!) sa-i acorde un sprijin substantial. Dar, nici o noutate: aceleasi glasuri, aceleasi incaperi?
 Afisari: 165  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Locomotivele de protocol ale PSD si PNL    1 comentariu
  Basescu si analistii lui    2009-05-05
  Hienizarea societatii romanesti    2009-04-28
  Asa merg lucrurile    2009-04-13
  Afara cu nemtii din tara!    2009-04-06
  Miros de sange peste Romania    2009-03-31
 Top afisari / comentarii 
 Sedinta secreta a Guvernului mondial (6921 afisari)
 Austria scapa a doua scrisoare despre Basescu (6520 afisari)
 Scenariul B: Romania contraataca! (4169 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (2274 afisari)
 Comunicatul Ambasadei (1692 afisari)
 Tito i-a lasat vaduvei 2 miliarde de dolari in conturile elvetiene. Asteptam banii lui Ceausescu! (2798 afisari)
 S-a razbunat pe amantul nevestei sale, incercand sa-i violeze sotia! (VIDEO) (2518 afisari)
 Mostenitoarea imperiului BMW cade a doua oara victima santajului sexual (2411 afisari)
 Incredibil: A cazut de la aproape 1.900 de metri si a supravietuit (FOTO/VIDEO) (1829 afisari)
 Au incalcat legea americana ce interzice sexul cu porcii spinosi si s-au ales cu inflamatii la organele genitale! (1581 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06292 sec.