Ziua Logo
  Nr. 4534 de joi, 14 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
CSM a reclamat Guvernul la Curtea Constitutionala
-- Guvernul Romaniei si Ministerul Justitiei au fost acuzate ieri de CSM ca subfinanteaza sistemul judiciar in mod voit, iar prin aceasta atenteaza grav la independenta Justitiei. Presedintele CSM, judecatorul Virgil Andreies, a sesizat ieri Curtea Constitutionala cu o cerere prin care a solicitat sa se constate existenta unui conflict juridic intre CSM - in calitate de garant al independentei Justitiei, si Executiv, si sa se dispuna masurile necesare pentru stabilirea ordinii constitutionale.
CSM a semnalat faptul ca, in mod repetat, Guvernul Romaniei si Ministerul Justitiei au incalcat legea si au afectat grav independenta Justitiei "prin subfinantarea cronica a sistemului judiciar", prin omisiunea de a se solicita avizul CSM pe actele normative care privesc functionarea Justitiei. Dar si prin desfasurarea unor controale de audit ale Ministerului Justitiei cu depasirea competentelor. Despre misiunile de audit ale Ministerului Justitiei, CSM acuza faptul ca auditorii nu s-au limitat doar la verificari pe tematica financiara, ci "au solicitat, printre alte documente, fisele posturilor pentru personalul care detine functii de conducere sau care exercita atributii de control intern" etc.
Bani si acte
In sesizarea adresata instantei constitutionale, CSM acuza Executivul ca prin OUG nr. 34/2009 a diminuat drastic bugetul instantelor si parchetelor, iar prin Legea nr. 76/2009 taxele judiciare de timbru au fost luate Justitiei si date primariilor. Despre aceste taxe, Virgil Andreies a precizat ca asigurau circa 68 - 70% din bugetul Justitiei. De asemenea, s-a aratat ca in perioada 2005 - 2009, Guvernul a adoptat 77 de acte normative in domeniul Justitiei, fara sa solicite avizul CSM prevazut de lege. Guvernul este acuzat ca incalca principiul separatiei puterilor in stat, prin nesocotirea puterii judecatoresti si impiedicarea functionari ei, prin taierea de fonduri. Presedintele CSM a subliniat faptul ca prin subfinantarea cronica a sistemului judiciar, multe instante nu mai au bani de citatii, iar personalul acestora a facut cheta in unele cazuri pentru a se putea acoperi costurile utilitatilor. ZIUA a avertizat in premiera asupra faptului ca in mai multe zone ale tarii, datorita reducerii drastice a bugetelor Justitiei, exista curti de apel care au ramas fara bani de citatii si care risca, intr-o luna, doua, sa-si inchida portile.
Buget secat de sporuri
Conflictul financiar dintre Executiv si puterea judecatoreasca s-a declansat anul trecut, ca urmare a valurilor de hotarari judecatoresti care au obligat statul la plata unor drepturi salariale restante, constand in diferite sporuri si prime. Ex-premierul Calin Popescu Tariceanu a fost primul care a contestat public aceasta modalitate a magistratilor de a-si acorda singuri drepturile banesti. Aceleasi acuzatii au fost reluate si de presedintele Traian Basescu. Prin OUG nr. 75/2008, Guvernul a decis esalonarea platii drepturilor banesti restante, evaluate la peste 300 de milioane de euro, pe o perioada de 18 luni. Deoarece Executivul nu a respectat termenele din OUG 75/2008, sindicatele personalului auxiliar din Justitie au declansat recent mai multe greve de avertisment. In urma unor sesizari de neconstitutionalitate, formulate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta constitutionala a decis marti ca esalonarea platilor restante prevazuta de OUG 75/2008 incalca legea fundamentala.
Replica lui Predoiu
Ministrul Justitiei, Catalin Marian Predoiu, a replicat ieri ca CSM ar trebui sa abandoneze atitudinea de necooperare si ca reclamatiile acestuia ar fi "partial neintemeiate". Ministrul Predoiu a calificat demersul CSM de a sesiza Curtea Constitutionala drept "o incercare de a recastiga credibilitatea colegilor magistrati. In opinia mea, sustinerile sunt partial neintemeiate iar in ceea ce ma priveste, cred ca CSM ar trebui sa abandoneze aceasta atitudine de necooperare". (R.S.)
Razvan SAVALIUC 
 Afisari: 820  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
tov. securist sef Andreies...    de bolovan gheorghe
Javrele naibii!   de Gargantua
CSM   de avarfreson
Nu are dreptate CSM-ul   de DAT
A r h i v a
  Razmerita in Armata    46 comentarii
  Meditatiile sapa in buzunarele parintilor    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Razmerita in Armata (7003 afisari)
 Razboi Maia-Caramitru (2087 afisari)
 Manastirea Sfintilor Inchisorilor (1896 afisari)
 Meditatiile sapa in buzunarele parintilor (1732 afisari)
 Abureala (1546 afisari)
 Cei mai frumosi sani din lume! (FOTO) (3790 afisari)
 Asa arata Mariah Carey fara machiaj! (FOTO) (2259 afisari)
 Blonda de 19 ani, partenera de distractie pentru Radu Mazare (FOTO) (2220 afisari)
 Pedofil batut mar de doua fetite de 13 ani, pentru ca a incercat sa le violeze (1835 afisari)
 Ministrul Muncii propune ca 11 instituții să nu intre in Legea unică de salarizare, Boc se opune (1779 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01013 sec.