Ministerul Apararii Nationale a emis un ordin prin care se suspenda temporar plata sporului de confidentialitate si a sporului de radiatii, pentru intreg personalul ministerului, incepand cu 1 aprilie, respectiv odata cu plata soldei din data de 15 mai. Scaderea sumei primite va fi de 20-25%. Sporul de confidentialitate este de 10-15% din solda de baza, in functie de nivelul de acces la informatii al personalului si se plateste pentru intreaga luna, iar sporul de radiatii este de 10% si se plateste in functie de orele lucrate.
De aceste sporuri beneficiaza intreg personalul ministerului. Potrivit lui Constantin Spanu, purtatorul de cuvant al MApN, masura a fost luata ca urmare
a rectificarii bugetare.
Se prefigureaza demisii in masa
Ordonanta de Urgenta a fost emisa cand statele de plata erau deja finalizate, valorile soldelor incluzand si cele doua sporuri si drept urmare acestea au trebuit sa fie refacute. Conform unor surse din armata, momentul ar fi fost ales in�tentionat, pentru a diminua nemultumirile si eventualele reactii adverse ale personalului, produse de taierea sporurilor.
Cu toate acestea, starea de spirit din unele unitati militare este exploziva, ne-au mai informat sursele noastre. Soldatii si gradatii voluntari se pare ca isi vor inainta demisii in masa, iar activitatea zilnica ar putea fi paralizata printr-un act de o gravitate extrema pentru mediul militar: neexecutarea ordinelor. Ieri la pranz, comenzile unitatilor au fost informate de Statul Major General ca situatia este temporara, insa personalul considera ca toate incercarile de linistire a spiritelor, venite de la esaloanele superioare, au rolul unor perdele de fum si ca decizia de sus�pendare a sporurilor este una definitiva. Informatia a fost publicata in cel mai recent numar al revistei "Observatorul militar" si adusa la cunostinta militarilor, a afirmat Spanu.
Explicatiile nu tin de foame
General-maior Constantin Nastase, seful Directiei Financiar-Contabile din MApN, a declarat ca "in actualul context al crizei economice si financiare, au aparut o serie de constrangeri, pe care trebuie sa le suporte in solidar intreaga populatie, inclusiv personalul armatei".
Prin OUG nr. 34/2009, cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, bugetul MApN a fost diminuat cu suma de 696,424 milioane lei, la toate titlurile de cheltuieli.
Conducerea ministerului a analizat efectele acestei rectificari, in conditiile unui buget de austeritate deja existent, si a dispus reprioritizarea (sic, n.n.) unor activitati, fie prin anulare, in scopul reducerii cheltuielilor si incadrarii in bugetul astfel rectificat. Intrucat cheltuielile de personal au fost diminuate cu 196,44 milioane de lei, pentru incadrarea in bugetul aprobat si in alocatia bugetara pe trimestrul II/2009, incepand cu luna mai se vor amana temporar, la plata, sporul de radiatii si sporul de confidentialitate de care beneficiaza personalul care isi desfasoara activitatea in locurile de munca din armata, care dau drepturi, potrivit legislatiei in vigoare, la aceste sporuri". Nastase a adaugat ca se va tine evidenta timpului lucrat in aceste conditii, astfel ca sporurile sa poata fi platite ulterior personalului. Potrivit MApN, 95% dintre angajatii structurilor militare primeau sporuri de confidentialitate, iar 90% primeau spor de radiatii.
Solda 450 de lei, hrana 740 de lei
Solda unui soldat sau gradat voluntar este acum de 600 de lei si va ajunge la 450 de lei, dupa reducerea sporurilor. O situatie bizara, deoarece norma de hrana este de 740 de lei. Din deschiderile de credite pe anul 2009, se pare ca nu exista bani nici pentru plata acestei norme de hrana, dar si ca urmeaza sa mai fie taiate sporul pentru specialitate de clasa in valoare de 6-10% si indemnizatia de comanda in valoare de 20-30%. Sursele noastre sustin ca nu ar fi bani suficienti nici pentru plata compensatiei de chirie. Mai mult, militarii au si ei credite la banci, iar in imposibilitatea de a le mai plati risca grave masuri executorii. Daca un sergent pierde la salariu 150 de alei, un capitan pierde 500 de lei. Iar un colonel 1000 de lei. (A.N.P.)