Bineinteles, Rosenberg, 47 de ani, nu mai este acum in viata. A fost impuscat mortal duminica, in timp ce se plimba cu bicicleta prin centrul capitalei. Banuia ce urma sa i se intample pentru ca fusese colaboratorul apropiat al unui proeminent om de afaceri, Khalil Musa, asasinat in luna aprilie impreuna cu fiica sa. Au fost ucisi, spune avocatul, pentru ca au refuzat sa ia parte la actele de coruptie coordonate de presedinte. "Sunt tatal a patru copii divini, am cel mai bun frate din lume, prieteni incredibili si imi doresc foarte mult sa traiesc in aceasta tara", mai spune avocatul in inregistrarea video, adaugand insa ca nu poate trai impacat cu el insusi daca nu spune intregul adevar.
In randul celor responsabili pentru asasinarea sa si a omului de afaceri, Rosenberg o nominaïżœlizeaza, alaturi de alte trei persoane, si pe sotia presedintelui, Sandra Colom. Presedintele spune insa ca nu are nicio legatura cu aceste asasinate pe care le atribuie "crimei organizate" si solicita ajutorul ONU si FBI-ului pentru prinderea vinovatilor.
"Stiu ca ma vor omori"
Inregistrarea video si transcrierea acesteia, realizate in cursul saptamanii trecute, au fost postate, luni, pe YouTube si distribuite altor canale media de catre ziarul "El Periodico de Guatemala", imediat dupa inmormantarea lui Rosenberg. Chiar in ziua inmormantarii sale, avocatul urma sa-si detalieze o serie de acuzatii grave facute anterior la adresa presedintelui intr-o populara emisiune radiofonica "Hablando Claro", dupa cum a precizat pentru CNN chiar realizatorul emisiunii cu pricina, Mario David Garcia. Acesta a mai povestit ca Rosenberg venise personal in biroul sau pentru a discuta despre aceste acuzatii si ca i-a cerut avocatului sa-si sustina afirmatiile prin dovezi, fapt care urma sa se produca in cadrul emisiunii mai sus mentionate. Mario Gonzalez, managerul afacerilor detinute de Musa, a precizat pentru CNN ca Rosenberg i-a dezvaluit vinerea trecuta planurile sale de a trimite presei inregistrarea. "Stia ca este luat in colimator. Se simtea amenintat, dar nu se temea. Fusese avertizat si stia ca mai devreme sau mai tarziu va fi ucis. Mi-a spus: "Stiu ca ma vor omori", a povestit Gonzalez.
Resedinta prezidentiala a fost inconjurata ieri de sute de protestatari - prieteni, rude si sustinatori anonimi ai avocatului Rosenberg - care au scandat "Asasinii!" si au cerut "Dreptate pentru victime!".
17 oameni pe zi
"Guatemala este renumita pentru complicitatea guvernului cu fortele oculte ale tarii", precizeaza analistul politic american Larry Birns. De altfel, in materialul sau video, Rosenberg pune la un moment dat accentul pe faptul ca "traficantii de droguri, asasinii si hotii" au pus stapanire pe tara. "Acesti hoti care distrug Guatemala si care ucid oamenii ca pe niste caini. (...) In aceasta tara nu exista nici macar un singur bancher onest", mai spune avocatul. Potrivit unui raport al ONU, 17 persoane sunt ucise zilnic in aceasta tara cu 13 milioane de locuitori, unde 98% din cazurile de crima raman nesolutionate. Din 1970, aproximativ 200.000 de oameni si-au pierdut viata, victime ale crimei organizate si violentelor rezultate din lupta pentru suprematie pe piata drogurilor, mai precizeaza Birns. Violenta a atins cote alarmante dupa ce presedintele mexican Felipe Calderon a hotarat sa spulbere cartelurile de droguri, in urma cu cativa ani de zile. Mexicul si Guatemala au frontiera comuna pe o distanta de 871 de kilometri astfel ca traficantii mexicani si-au transferat mare parte a activitatilor in tara vecina. "Este o tara unde, din nefericire, unul din doi presedinti a fost implicat in acte grave de coruptie", a precizat Peter Hakim, presedintele grupului de Dialog Inter-American. Alvaro Colom, ales presedinte in noiembrie 2007, le-a promis guatemalezilor onesti sa-i scape de ingrozitoarea saracie in care se zbat. Dar nu s-a intamplat nimic bun in directia asta. "S-a dovedit a fi o mare dezamagire", conchide Larry Birns.