Ziua Logo
  Nr. 4479 de vineri, 6 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Chiliman bun de plata in scandalul Cathedral Plaza
-- Millenium Building Development se afla la un pas de a nu-si mai putea ridica monstrul de otel langa Catedrala * Autorizatia de construire semnata pe 24 februarie 2006 de primarul Sectorului 1 este ilegala
Vechile dispute, la vedere si mai ales de culise, legate de construirea imobilului de birouri Cathedral Plaza in imediata vecinatate a Catedralei Romano-Catolice "Sf. Iosif", din Bucuresti, sunt inca departe de finalizare. Pe 27 februarie, Tribunalul Dambovita a anulat autorizatia de construire nr. 179/18/ B/43074 din 24 februarie 2006, emisa de Primaria Sectorului 1, dar decizia nefiind irevocabila a fost atacata cu recurs de firma beneficiara, Millenium Building Development (MBD). Dupa judecarea recursului, daca vor avea castig de cauza, avocatii Arhiepiscopiei vor solicita demolarea constructiei prin mijloace mecanice.
Mugur Popescu, avocat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, a declarat ieri ca s-a facut publica si respingerea unei noi actiuni aflate pe rol la Curtea de Apel din Ploiesti, prin care se cerea reluarea lucrarilor. Daca in justitie lucrurile se misca in ritmul firesc, totusi adevaratele "lupte" se dau pe alte fronturi, mai putin transparente. Motivul real ar fi, potrivit unor surse, un imens interes imobiliar, in fata caruia valoarea spirituala si cea de patrimoniu a cladirilor din jurul constructiei dispar. Cathedral Plaza, deja ridicata in buna parte, se afla la numai opt metri de zidurile din caramida ale Catedralei "Sf. Iosif", avand patru subsoluri (circa 20 metri in subteran), parter si 19 etaje (75 metri supraterani), elemente care, potrivit unor experti in seismologie italieni, in caz de cutremur ar amplifica vibratiile, astfel putandu-se ajunge chiar la prabusirea monumentului istoric. Costul total al lucrarii a fost estimat la 25 milioane euro, din care circa 8,5 milioane ii revin constructorului, firma Bog'Art.
Manevrele lui Bold
Exista un lung sir de evenimente impinse pana la limita legalitatii si dincolo de ea. Amintim faptul ca, terenul vizat de MBD fiind insuficient pentru o constructie de amploarea celei in discutie, au fost incheiate doua contracte de concesiune, cu incalcarea obligatiei de organizare a licitatiei si cu declararea in fals ca este acordata concesiunea pentru extinderea constructiei existente; constructie care evident ca nu exista la data incheierii contractelor. In cursul autorizarii s-au folosit permanent avize al caror termen de valabilitate (de numai doi ani) expirase sau avize care, prin incalcarea legii, transleaza problemele de contencios administrativ in sfera penalului, potrivit avocatului Popescu. Cu referire la acesta situatie, sunt de remarcat doua avize avand acelasi numar (14/39) si aceeasi data (20.07.2005), emise sub semnatura arhitectului-sef al Capitalei, avize cu indicatori urbanistici diferiti: procentul de ocupare a terenului de 46% si respectiv 53%. Se actiona insa fara teama ca ridicarea imobilului s-ar fi putut sa nu primeasca aviz favorabil. O demonstreaza, printre altele, si faptul ca planul de urbanism zonal fusese pregatit de arhitectul-sef Adrian Bold, inainte de a fi aprobat, proiectul fiind facut pentru intreaga suprafata de teren, fara a se mai astepta votul consilierilor. Interesul imens al unor grupuri de oameni de afaceri a dus pana la folosirea unor strategii nepermise. S-a invocat de pilda ideea falsa ca de fapt Catedrala "Sf. Iosif" nu ar fi monument istoric, desi e clasificata astfel inca din anul 1955, zona sa de protectie fiind de 100 metri, de jur-imprejur. Mai mult, s-a ajuns pana la a se cere ca Monseniorul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit, sa nu mai aiba dreptul de a face referiri publice la problema Cathedral Plaza. Nici concluziile anchetei ordonate de Senatul Romaniei in 2006, nici declaratia Parlamentului European din 2007, luarea de atitudine de catre Vatican, personalitati publice si cetateni obisnuiti nu au putut pune capat disputei, in sensul corect si legal.
MBD a pierdut 13 procese
Pana acum, MBD a deschis 13 procese, din dorinta de a finaliza lucrarea, dar toate au fost pierdute. Raspunzand ziarului ZIUA, Monseniorul Robu a declarat fara echivoc ca toate numele celebre implicate in afacerea Cathedral Plaza ar trebui sa plateasca pentru erorile comise din diverse motive: "Legea sa-i aduca la rampa si sa-i intrebe de ce au facut acest lucru".Intr-o reactie la recenta decizie a Tribunalului Dambovita, reprezentantii firmei Millenium declara: "Andrei Chiliman a emis o autorizatie fara a avea com�petenta. Pana la judecarea recursului, MBD se abtine de la comentarii."
Adrian-Nicolae POPESCU 
 Afisari: 1491  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
de ce nu spuneti tot ???????   de enzo
Acolo unde B.O.R. se medializeaza cu propria voie inseamna ca interesele sunt altele !   de ionion
Monseniorii nu sunt ai nostri?   de Gheorghe F.
Adevarul este ca ...   de Liviu2002j
A r h i v a
  Tratamente la secret    4 comentarii
  Tradatorul Floricel era pasionat de armata    8 comentarii
  Axa raului trece prin Rusia    17 comentarii
  Italienii dau vina pe politistii romani    4 comentarii
  MOL virusat de rau-platnici    
 Top afisari / comentarii 
 Tratamente la secret (5823 afisari)
 Axa raului trece prin Rusia (3242 afisari)
 Basescu si Asociatii (1821 afisari)
 Tradatorul Floricel era pasionat de armata (1786 afisari)
 Chiliman bun de plata in scandalul Cathedral Plaza (1491 afisari)
 O eleva de 12 ani s-a pozat goala si a trimis fotografiile colegilor (FOTO) (4994 afisari)
 Cum arata Michelle Obama alaturi de primul ei iubit! (FOTOGRAFII INEDITE) (3544 afisari)
 Soferul Tarzan a ajuns vedeta internationala, dupa ce a condus ca un nebun (VIDEO) (3061 afisari)
 Socant: Fetita violata cu acordul mamei - "Le dadea bani si bautura si il lasau la mine in pat"  (2509 afisari)
 Cotidianul ucrainean Segodnia: Romania a decis sa dea gata Ucraina (1310 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01078 sec.