Federatia Educatiei Nationale (FEN) ii cere premierului Emil Boc sa-l demita pe secretarul de stat din Ministerul Educatiei, Augustin Mitu, pentru ca "a savarsit fals in acte si a mintit Guvernul, trimitand o adresa catre Ministerul Muncii, prin care spune ca a analizat cu partenerii sociali proiectul de ordonanta privind reducerea cheltuielilor, iar acestia au exclus negocierea".
Totodata, FEN ii solicita premierului sa-i ceara explicatii ministrului Ecaterina Andronescu "fata de mimarea discutiilor cu sindicatele", pe care nu le-a consultat nici in legatura cu transformarea SAM-urilor (Scoli de Arte si Meserii - n.red.) in licee tehnologice, nici in cazul noilor planuri-cadru de invatamant - aprobate prin Ordin de ministru - ce se vor aplica din toamna.
Teodor Firtonea, presedintele executiv al FEN, sustine ca secretarul de stat Mitu, invocand aceleasi discutii avute cu partenerii sociali, "prezinta unele observatii cu scopul de a proteja interesele de natura financiara ale unor functionari publici din MECI, care doresc sa cumuleze mai multe salarii de la stat sau sa beneficieze de anumite sporuri pentru atragerea fondurilor comunitare". "Consideram ca Augustin Mitu a savarsit fals in acte publice, prin invocarea partenerilor sociali si a observatiilor cu care acestia ar fi fost de acord fara macar a se intruni Comisia de Dialog Social pe aceasta tema. Prin adresa trimisa, secretatul de stat minte cu nerusinare si, sub asa-zisa intelegere cu sindicatele, pune interesele unor angajati din Ministerul Educatiei inaintea intereselor celor peste 300.000 de salariati din invatamant, carora li se cere, pe toate canalele, sa stranga cureaua", precizeaza Firtonea, intr-un comunicat. In aceste conditii, Federatia cere premierului Emil Boc sa-l demita pe Augustin Mitu pentru "sabotarea politicilor sociale si de parteneriat social ale Guvernului".
Pe de alta parte, FEN solicita premierului sa ceara explicatii ministrului Ecaterina Andronescu "fata de mimarea discutiilor cu sindicatele de la nivelul Ministerului Educatiei". "Trebuie spus ca noua conducere a Ministerului Educatiei nu a consultat partenerii sociali nici in legatura cu transformarea SAM-urilor (Scoli de Arte si Meserii - n.r.) in licee tehnologice, nici in cazul noilor planuri cadru care se vor aplica din toamna", sustine FEN in comunicat.
Ping-pong cu sporurile
Reamintim ca ministrul Andronescu a anuntat marti, la Comisia pentru Invatamant a Camerei Deputatilor, ca premierul Emil Boc nu este de acord cu reducerea sporurilor pentru cadrele didactice si ca a solicitat in mod expres Ministerului Muncii mentinerea sporurilor existente. "Nu este vorba de nicio reducere a sporurilor. Precizez ca am trimis catre Ministerul Muncii, care elaboreaza aceasta ordonanta, un document din partea ministerului, in care solicitam acest lucru in mod expres", a spus Andronescu.
Aurel Cornea, presedintele FSLI, a acuzat si el ca afla despre decizii ale ministrului Educatiei din presa, iar, in privinta proiectului OUG de sistare a sporurilor, reclama ca Guvernul "si-a aratat dispretul fata de dialogul social". "In discutiile anterioare cu Executivul s-a convenit asupra posibilitatii de eliminare a indemnizatiei de spor in valoare de 75 % pentru cei care lucreaza cu fonduri europene sau a indemnizatiei de 15% pentru limba straina, nicidecum despre eliminarea salariului de merit, de orele suplimentare sau de sporul de 2% acordate in invatamant. In cazul introducerii acestor prevederi, pierderile salariale pentru personalul din invatamant ar fi de aproximativ 60%, ceea ce inseamna o curba de sacrificiu nemaiintalnita nici in perioada interbelica", a precizat Cornea.