Ziua Logo
  Nr. 4479 de vineri, 6 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Strangeti cureaua!
-- Expertii Bancii Mondiale recomanda majorarea unor taxe, privatizarea companiilor de utilitati si vanzarea de "aer curat"
Romania se confrunta cu riscuri legate de politica fiscala, salarii, finantarea externa si reducerea cererii externe, care pot conduce la o spirala de contractie economica si de probleme in sectorul bancar, potrivit unei analize intocmite de Banca Mondiala (BM) pentru Guvernul Romaniei, citate de Mediafax. Analiza transmisa autoritatilor romane contine o serie de recomandari referitoare la politicile salariale, sociale, fiscale, bugetare, precum si la sistemul de pensii, sectorul energetic, transporturi si sanatate.
Analiza BM recomanda adop�tarea unor politici fiscale prudente, care sa corecteze dezechilibrele actuale si sa pastreze deficitul sub control, masuri care sa fie sprijinite de programe de reforma pe termen mediu. Pentru impulsionarea veniturilor la bu�get, BM recomanda continuarea procesului de modernizare si simplificare a fiscalitatii, majorarea anumitor taxe, precum cea pe viciu, reluarea privatizarii com�paniilor de stat, inclusiv a celor de utilitati si vanzarea surplusului de drepturi de emisie de dioxid de carbon (n.r. - "aer curat").
Potrivit analizei, daca situatia economica se deterioreaza si mai mult, ar putea fi nevoie de intensificarea procesului de protectie sociala. Principiul de baza al politicii sociale ar trebui sa fie acela al protejarii populatiei si nu a industriilor, firmelor sau locurilor de munca. Cheltuielile pe cap de locuitor destinate protectiei sociale sunt reduse in Romania si nu exista premise pentru cresterea acestora in viitor, avand in vedere constran�gerile bugetare. Pe de alta parte, expertii BM propun stabilirea unor reglementari clare de indexare a pensiilor, precum si cresterea varstei de pensionare.
Reforme obligatorii
In domeniul transporturilor, masurile recomandate de BM vizeaza cresterea productivitatii si competitivitatii, reducerea si eficientizarea cheltuielilor publice si a costurilor legate de protectia mediului. BM noteaza ca sunt posibile economii de pana la 40% pentru sumele alocate constructiei si intretinerii drumurilor si ca economii si servicii mai bune ar putea fi obtinute, in cazul unor lucrari de mai mica amploare, prin achizitii transparente si descentralizate, un alt efect al unei asemenea practici fiind evitarea coruptiei.
Analistii BM considera ca infiintarea Companiei Energetice Nationale comporta "un risc ridicat", recomandand, in schimb, alinierea strategiei de dezvoltare a Electrica, astfel incat sa sprijine parteneriatele de tip public-privat destinate dezvoltarii sectorului energetic.
Conform expertilor Bancii Mondiale, pentru reducerea cheltuielilor, pe termen scurt Guvernul Romaniei ar trebui sa limiteze cresterile salariale la nivelul inflatiei, sa inghete angajarile si sa infiinteze un birou care sa coordoneze reforma administratiei publice si, in special, a celei care vizeaza sistemul de compensatii acordate angajatilor din sectorul public.
Pe termen mediu, Guvernul ar trebui sa stabilileasca limite ale costurilor angajatilor publici, prin eliminarea sporurilor. BM arata ca absenta unei strategii coerente in domeniul salarizarii din sectorul public a permis sindicatelor sa aiba solicitari excesive, sa existe compensatii inechitabile si a determinat aparitia unor distorsiuni pe piata muncii.
In ceea ce priveste cresterea salariilor profesorilor, BM considera ca este "cu adevarat necesara", cu conditia implementarii unor reforme precum remunerarea in functie de performante, iar curricula trebuie adaptata la nevoile pietei muncii.
Iulian SIMBETEANU 
 Afisari: 302  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Banca Mondiala   de lastexit
Astia de la BM sunt niste jigodii si pe deasupra sunt si niste evrei prosti !   de M_D_L
A r h i v a
  Amanare la asigurare    
  Romanii executati de banci    2 comentarii
  Abonament mai scump    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Tratamente la secret (5823 afisari)
 Axa raului trece prin Rusia (3242 afisari)
 Basescu si Asociatii (1821 afisari)
 Tradatorul Floricel era pasionat de armata (1786 afisari)
 Chiliman bun de plata in scandalul Cathedral Plaza (1491 afisari)
 O eleva de 12 ani s-a pozat goala si a trimis fotografiile colegilor (FOTO) (4994 afisari)
 Cum arata Michelle Obama alaturi de primul ei iubit! (FOTOGRAFII INEDITE) (3544 afisari)
 Soferul Tarzan a ajuns vedeta internationala, dupa ce a condus ca un nebun (VIDEO) (3061 afisari)
 Socant: Fetita violata cu acordul mamei - "Le dadea bani si bautura si il lasau la mine in pat"  (2509 afisari)
 Cotidianul ucrainean Segodnia: Romania a decis sa dea gata Ucraina (1310 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01034 sec.