Ziua Logo
  Nr. 4419 de vineri, 19 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Creditare de avarie
-- Cu toate ca romanii prefera imprumuturile in euro, bancherii sustin ca, anul viitor, clientii, stransi cu usa, vor accepta si creditele in lei
Chiar daca leul se depreciaza in aceasta perioada, romanii nu sunt speriati atat de tare incat sa imbratiseze creditul in lei, asa cum si-ar dori bancile. Cei mai multi vor imprumut in euro, pentru ca dobanzile sunt mai mici. Bancherii sustin ca, de anul viitor, acestia vor fi nevoiti sa se multumeasca si cu imprumuturi in moneda nationala, pentru ca oferta de creditare in valuta se va restrange.
Liniile de finantare ale bancilor au ajuns sau urmeaza sa ajunga la scadenta in perioada urmatoare si acum se mizeaza pe economiile romanilor. Astfel, in functie de ce si cat a fost "pus la saltea", bancile vor continua sa acorde credite. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), sustine ca "problema este una singura in acest moment: nu dobanzi, nu decizii, nu regulamente, problema este resursa financiara". Iar ca sa se primeasca credite in euro, trebuie sa se fi economist euro. "Principala chestiune ramane resursa. Acum, resursele s-au restrans. Accepti ce exista. Daca romanii nu vor intelege ca, timp de 9 ani, au trait din economisirile altor populatii, criza asta va trece peste noi fara sa lase nimic bun. Nevoia te schimba, te invata sau nu te schimba si ramai sarac", este de parere Adrian Vasilescu. Exista insa persoane care sustin ca bani ar fi, la BNR, sub forma de rezerve minime obligatorii, iar daca se va "umbla" la acestea, adica BNR le va reduce, se va vedea in urmatoarea perioada. "Toata lumea spune acum ca bine a facut BNR ca a avut aceste rezerve mari. Ca, daca nu le avea, astazi bancile erau in aer. Nimic nu e mai important decat ca sistemul sa ramana solid", este de parere Vasilescu.
Euro sau deloc
Puse in fata unor alternative restranse, bancile vor fi nevoite sa-si redefineasca ofertele si spera ca si clientii sa urmeze trendul. "Cred ca o parte dintre clienti vor trece la lei, pentru ca nu va mai fi multa finantare in euro", sustine Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, care recunoaste ca nu va fi chiar usor. "Exista un tip de client care intotdeauna cere credite in euro, pentru ca dobanzile sunt mai atractive si accepta un risc valutar mai mare", spune Rekkers. Dificultatea bancilor de a convinge clientii despre cat de bun este creditul in lei este subliniata si de Dragos Cabat, managing partner la Financial View. "Romanii nu vor lua credite in lei pentru ca sunt mai scumpe. Poate doar daca cineva va fi constrans si aceasta pentru ca nu exista oferta la euro acum", sustine Cabat. El considera ca romanii nu percep riscul valutar, decat in cazul unei deprecieri semnificative.
Leasing in lei
Nu doar bancile vor sa impru�mute lei romanilor, companiile de leasing se gandesc, de aseme�nea, sa se orienteze spre finantari mai facile. Dan Constantinescu, managing director la Unicredit Leasing, ne-a declarat ca intitutia intentioneaza ca, in cursul anului care urmeaza, sa deschida si o linie de finantare in lei. "De indata ce colegii mei vor reusi sa structureze produsul si sa atraga o finantare in lei, noi ne vom apuca de treaba aceasta. Parerea mea e ca acest lucru va avea loc undeva la sfarsitul trimestrului intai al anului viitor, prin martie - aprilie", sustine Constantinescu. Produsul va fi destinat companiilor, iar daca se va dovedi un succes, ar putea fi oferit si clientilor persoane fizice", a mai spus Dan Constan�tinescu.
George BANCIULEA 
 Afisari: 231  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
BNR si bancile din Romania ...   de Bumerang
A r h i v a
  Demisioneaza Farmache    
  Ajutor pentru automobile    
  Cont curent cu dobanda de depozit    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Scantei in PDL (4101 afisari)
 Ceausescu si-a sfidat sfarsitul (3939 afisari)
 Afacerea Stanisoara (3418 afisari)
 Portocala rosie (2764 afisari)
 Stefan Andrei: "Daca ramanea in tara, erau mai putine victime" (2542 afisari)
 Securitatea, catre Nicolae Ceausescu: La Malta se va stabili "un nou echilibru pe continentul european" (4350 afisari)
 Roberta Anastase, de la candidatura la Miss Univers, la cea de presedinte al Camerei Deputatilor (VIDEO) (3416 afisari)
 Tineri EMO se automutileaza si posteaza pozele pe Internet (IMAGINI SOCANTE) (3144 afisari)
 Ca la nebuni: Ascultati imnul Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chisinau (Audio) (2591 afisari)
 In urma dezvaluirilor din presa, postul History nu mai difuzeaza documentarul cu Decebal si Burebista (2269 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00916 sec.