Au fost ridicate prea de tot in slavi in vremea monarhiei meritele acestei institutii, dar felul in care romanii de azi si-au tratat trecutul mai recent si pe monarhii care l-au ilustrat explica abisul de prostie, vulgaritate si necinste din care Romania de azi cu greu poate iesi. Sistemul de valori al vechii Romanii nu mai poate fi restaurat, e prea tarziu... dar e bine sa se stie din cand in cand ca a existat pana cu 60 de ani in urma o institutie care in decurs de numai trei generatii (nici macar atat!) a impins Romania din obscuritatea Balcanilor in pragul Occidentului - pe atunci monarhic - in atentia marilor puteri si a realizat idealul national, o Romanie intregita...
Iata de ce faptul ca la 5 iunie 2008 regelui Mihai i s-a restituit domeniul regal de la Sinaia are o importanta simbolica; Ministerul Culturii si al Cultelor urmeaza sa foloseasca mai departe aceste imobile (impreuna cu RAPPS).
Din pacate, parte din inventarul castelelor Peles, Pelisor si Foisor (unde s-a nascut regele Mihai) a fost instrainat de regimul comunist, o comisie speciala coordonata de Ana Pauker si de profesorul George Oprescu asumandu-si aceasta misiune infama.
Dupa cum subliniaza ziarele, Domeniul Regal Sinaia a fost cumparat de primul rege al Romaniei Carol I din averea sa personala - familia Hohenzollern-Sigmaringen fiind bogata din mosi-stramosi; ca urmare, Domeniul Regal Sinaia n-a facut niciodata parte din domeniile Coroanei, donatie a statului facuta primului rege ca recunostinta pentru meritele sale. Cu castelul Peles poporul roman s-a mandrit insa cel mai mult si nu a fost roman care trecand pe Valea Prahovei sa nu intoarca privirea spre acest simbol admirat.
De remarcat mai este in acest context ca Guvernul Tariceanu care face acest act de dreptate istorica este - printr-o coincidenta mai mult decat printr-o deschidere speciala - unul liberal. Sa fie intr-un ceas bun!