Persoanele care nu consuma deloc alcool sunt cele mai predispuse la artrita reumatoida, o boala a articulatiilor care afecteaza numai in Marea Britanie peste 400.000 de persoane. Riscul de artrita reumatoida scade invers proportional cu cantitatea de alcool consumata cu regularitate, spun cercetatorii. Acestia explica fenomenul prin faptul ca alcoolul reduce inflamarea in organism protejand articulatiile in acelasi mod in care vinul protejeaza inima. Cercetatorii de la Intitutul Karolinska, din Stockholm, au analizat rezultatele a doua mari studii la care au participat peste 2.750 de persoane din Scandinavia si care au avut in vedere factorii de risc genetici si de mediu pentru artrita reumatoida. Specialistii au descoperit ca persoanele care consuma cel putin cinci pahare de alcool pe saptamana prezinta cu 40 - 50% mai putine riscuri de a dezvolta boala. Efectul este valabil atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. Abstinentii prezinta un risc usor ridicat de a dezvolta artrita, in timp ce persoanele care consuma 1 - 5 pahare de alcool saptamanal prezinta un risc mediu. Studii anterioare au sugerat ca alcoolul poate impiedica artrita reumatoida sa se dezvolte, insa noua lucrare a scos la iveala si faptul ca fumatul contribuie la cresterea riscului de dezvoltare a bolii la pacientii care au o predispozitie genetica. Profesorul Robert Moots, de la Campania de cercetari asupra artritei din Marea Britanie, avertizeaza, insa, ca un consum excesiv de alcool poate afecta sanatatea. In cazul pacientilor care iau medicamente impotriva artritei reumatoide, un consum excesiv de alcool poate afecta ficatul. Artrita reumatoida, diferita de osteoartrita comuna, este o maladie inflamatorie degenerativa in care sistemul imunitar ataca incheieturile. (D.M.V.)