De ce s-au cheltuit 20 de milioane de euro pentru un referendum despre care se stia ca e inutil? De ce fiecare cetatean, incepand cu nou-nascutul, a fost silit sa ofere unei cauze pierdute, in mod oficial, un euro? De ce s-au mai cheltuit alte zeci de milioane, alti euro donati de fiecare roman pentru propaganda desantata, in limitele sau in afara legii, oficiala ori mascata, facuta de Traian Basescu pentru o consultare, fara nici un rost, a populatiei? Cetateanul are dreptul sa stie cum de a fost posibil ca seful statului sa se afle prezent, de cate ori a vrut si unde a vrut, lafaindu-se pe sticla tuturor statiilor de televiziune si care sunt consecintele politice ale timpului si energiei astfel consumate, in schimbul unui esec rasunator. Cetateanul are dreptul sa stie de ce imense energii organizatorice, de inteligenta ale oamenilor politici si reprezentantilor mass-media au trebuit sa fie irosite pentru a intoarce pe toate fetele circumstantele unui referendum fara rost. Motiv pentru care opinia publica nu a putut sa fie suficient de atenta si preocupata de singurul eveniment cu adevarat relevant, si anume alegerile pentru Parlamentul European. In fine, daca este adevarat ca intreg circul initiat de Basescu, si a carui consecinta la vedere este scarba electoratului si neprezentarea la urne, a avut drept obiectiv malefic propulsarea Partidului Democrat, cine le va explica romanilor cum de este posibil ca formatiunea politica prezidentiala sa voteze, asa cum a facut-o recent in Parlamentul European, impotriva interesului acestei tari? Condamnandu-i, practic, pe romani pentru cele petrecute in Italia. Si de ce, in aceste conditii, ar mai fi necesar ca frontul popular din Parlamentul European, in mod constant adversar al interesului nostru national, sa fie in continuare intarit prin pedisti? Care este principalul vinovat pentru ca, in ciuda faptului ca avem o lege a votului uninominal votata de Parlament, acest nou sistem a fost compromis si, probabil, nu va mai putea fi aplicat la viitoarele legislative? Si, pana la urma, aceste oale sparte n-ar trebui platite de cineva?
Consemnam, asadar, sume imense de bani, carora li se adauga investitii de inteligenta, fantezie, mari eforturi organizatorice, pentru un la fel de mare fas. Atata vreme cat balciul declansat de Basescu, inca de la alegerea sa - la limita si, probabil, frauduloasa - ca presedinte, are ca unic efect discreditarea clasei politice, a Parlamentului, a societatii civile, a Bisericii si a mass-media, concluzia nu poate fi alta decat ca in fruntea statului s-a instalat un om anti-sistem. Un dezintegrator. De aici, si scarba fara precedent a electoratului. Care, pur si simplu, a refuzat sa mai iasa din casa. Boicotand referendumul, oamenii au boicotat implicit si alegerile pentru Parlamentul European.
Sa incercam sa transformam raul in bine. Sa vedem si care poate fi partea plina a paharului. Daca aceasta a fost acum, in aceasta "duminica a chiorului", reactia romanilor, daca ei, asa cum o dovedesc cifrele, au boicotat demersurile clasei politice si, in primul rand, pe cele ale presedintelui, ce este de facut pentru ca, in viitor, acest lucru sa nu se mai repete? Pentru ca, daca se repeta, vom asista la suprimarea democratiei. Poate pentru inca 50 de ani. Urmeaza alegerile locale, parlamentare si prezidentiale. Pentru ca ele sa fie incununate de succes, reprezentand inca un pas in directia consolidarii statului de drept, este obligatoriu ca rezultatele sa fie expresia reala a vointei cetatenilor. Cu alte cuvinte, sila si scarba trebuie transformate in preocupare si interes. La locale, legislative si prezidentiale, cetatenii acestei tari vor trebui sa inteleaga ca votul lor conteaza cu adevarat. Si ca o sa traiasca asa cum voteaza. Ei bine, pentru aceasta spectaculoasa rasturnare de atitudine, este indispensabil ca romanii sa inteleaga cine sunt vinovatii pentru rasunatorul esec al democratiei inregistrat ieri. Si, inainte de toate, cine este capul rautatilor. Si cine trebuie sa plateasca primul oalele sparte. De raspunsul rapid la aceasta intrebare depinde viitorul Romaniei.