Condamnare cu cantec
Cartea condamnarii comunismului a aparut pe piata, dar principalul subiect al raportului - victimele regimului criminal - reclama incorectitudinea datelor publicate. Volumul "Raport final al comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste in Romania" a fost lansata sambata, la Targul de carte Gaudeamus, eveniment la care a participat si presedintele Basescu. Mai multi fosti detinuti politici care au rasfoit lucrarea au apreciat ca numarul victimelor comunismului este subestimat. Contactat de ZIUA, presedintele AFDPR, Constantin Ticu Dumitrescu (foto) ne-a declarat ca forul decizional al Asociatiei va analiza, astazi, datele cuprinse in raport si le va compara cu propriile statistici. "Valoarea Raportului nu poate fi pusa la indoiala si nici contributia domnului Tismaneanu. Exista, totusi, semne de intrebare pe care Consiliul National al AFDPR va incerca sa le clarifice in sedinta de luni (astazi - n.red.)", ne-a declarat liderul fostilor detinuti politici. (O.B.)
liescu: Oferta catre PSD, negociatasi discutata
O eventuala oferta pentru intrarea PSD la guvernare poate fi discutata si negociata, a declarat ieri dimineata, dupa vot, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Intrebat daca se pronunta pentru intrarea la guvernare a PSD, Iliescu a spus ca nu s-ar pronunta "din start" pentru o "astfel de chestiune", el inclinand mai degraba catre un sprijin in Parlament oferit de PSD. Fostul presedinte a mentionat ca o eventuala oferta de intrare la guvernare a PSD "nu se poate respinge", ci "se poate discuta, se poate negocia". "Depinde de oferta. Sa vedem oferta cu care vin ei", a adaugat el, neprecizand la care partid se refera. (R.A.)
Marea foamete din Ucraina, comemorata la Kiev
O ceremonie funebra, la care au asistat presedintele Viktor Iuscenko si numerosi politicieni de la Kiev a deschis, sambata, sirul comemorarilor consacrate marii foamete din anii 1932 - 1933, care a ucis milioane de persoane. Ucrainenii au fost chemati sa depuna lumanari aprinse in doua piete din centrul Kievului, dar si in propriile locuinte, in semn de omagiu fata de compatriotii lor ucisi de foamete. In 1932, autoritatile sovietice au declansat o campanie de colectivizare fortata, in cadrul careia au rechizitionat cerealele, faina, graul, legumele si animalele, lasandu-i pe tarani prada foametei. De mai multi ani, Kievul incearca sa impuna recunoasterea de catre ONU a marii foamete din anii 1932-1933, drept "genocid" impotriva ucrainenilor, insa proiectul este contestat de Rusia, ca si de o parte dintre ucraineni, in special de cei rusofili. (D.E.)