Ziua Logo
  Nr. 4095 de sambata, 24 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editie speciala online - Europarlamentare 2007
Romania alege
-- Potrivit exit poll-ului realizat de TNS CSOP, Partidul Democrat a castigat alegerile pentru Parlamentul European cu 31,5% din sufragii, urmat de PSD-21,1%, PNL-15,6%, PLD-6,9%, UDMR-6,2%, PNG-4,6%, Laszlo Tokes-3,7%, PRM-3,4%, PC-2,4%, PIN-1,6%.La referendumul pentru introducerea votului uninominal, 89,2% din cetateni au votat pentru, in timp ce numai 10,8% au votat impotriva. Referendumul nu va fi insa validat, prezenta la vot fiind sub 27%.
21.30
Theodor Stolojan: Am salvat liberalismul
"Votul pe care l-am primit ne responsabilizeaza... Am ajuns al patrulea partid, dar nu vom cadea intr-o euforie", a declarat Theodor Stolojan, presedintele PLD.
"Ne-am indeplinit unul dintre obiectivele de la infiintare, am salvat liberalismul de dreapta", a mai spus Stolojan.
21.25 Vadim demisioneaza
Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anuntat ca demisioneaza din Parlament maine dimineata, sustinand ca alegerile au fost fraudate. C.V. Tudor a spus ca va convoca un Consiliu national al partidiului si va solicita tuturor parlamentarilor din PRM sa il urmeze.
21.20
Calin Popescu Tariceanu: Este o seara minunata
De cealalta parte, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a declarat mandru de rezulatul primit de partidul pe care il conduce. ''Este o seara minunata pentru PNL, pentru ca am reusit sa depasim asteptarile. Este o seara a succesului si a victoriei'', a declarat Tariceanu.
''Romanii incep sa simta efectele prosperitatii, iar ei au acordat PNL un vot de incredere. Romanii trimit parlamentarii liberali cu un mesaj clar in PE: Promovati Romania. Romanii ne-au incredintat visurile lor, iar noi vom fi prezenti in PE pentru a le indeplini", a incheiat liderul liberal.
21.10
Mircea Geoana: Romanii au fost scarbiti
Mircea Geoana a declarat ca PSD a realizat un scor "relativ bun". "Satui de criza, majoritatea romanilor nu s-a prezentat la vot. Un vot de blam pentru guvern, presedinte si politicieni. Un referendum inutil s-a suprapus peste prima noastra experien�a europeana...", a apreciat liderul social-democrat, la inchiderea procesului electoral pentru cele doua scrutine.
21.05
Emil Boc: Suntem cei mai tari
"Partidul democrat a castigat alegerile pentru PE. Oficial PD este cea mai importanta for�a politica din Romania si a ob�inut cel mai bun rezultat din istoria sa", a spus fericit presedintele PD, Emil Boc.
Boc a subliniat ca acest lucru "a fost posibil pentru ca ceea ce am promis, am si facut. Am ramas solidari cu presedintele Basescu in realizarea obiectivelor politice din 2004".
"Suntem cei mai tari din Europa, iar PD va trimite 14 paralmentari in cel mai putrenic grup din PE. Este un moment de bucurie dar si de mare responsabilitate pentru ca trebuie sa confirmam", a conchis Emil Boc.
19.35 Prezenta de la referendumul de azi, mult mai slaba decat cea din mai
Doar 22,79% dintre romanii cu drept de vot au participat la referendum, pana la ora 18, fata de 28,95%, care participasera pana la ora 17.00, in luna mai, la referendumul privind demiterea lui Traian Basescu.Potrivit BEC, la orase s-a inregistrat o prezenta de 18,87%, in mediul rural fiind vorba despre 28,20%.
18.25 Romanii din Italia si Spania nu sunt interesati de vot
Aproximativ 300 de romani au votat la cele patru sectii (doua pentru referendum si doua pentru europarlamentare) de la Madrid, iar peste 30 - la Alcazar de San Juan. Reprezentantii Ambasadei Romaniei la Madrid nu au putut sa ofere, insa, date despre prezenta la vot din capitala Spaniei si nici de la cele sapte sectii din aceasta tara, deoarece, conform legii, aceste informatii pot fi furnizate doar de Biroul Electoral Central.
Aproximativ jumatate dintre cetateni si-au exprimat optiunile in jurul pranzului, intre 12,00-14,00 (ora Spaniei), iar membrii comisiilor electorale au estimat ca numarul votantilor s-ar putea diminua pe durata consacrata, in Spania, in mod obisnuit, siestei, urmand sa creasca dupa ora 16,30. Referitor la scrutine, singura nelamurire a unora dintre cetateni a fost daca, in declaratia pe propria raspundere, trebuie sa completeze cu adresa din Romania sau din Spania.
Si in Italia, procesul de votare pentru Parlamentul European si referendumul privind votul uninominal se desfasoara fara incidente deocamdata. Oficiali din cadrul sectiei de votare organizate la Torino au declarat, ca, desi pana la ora 10.00 prezenta la urne a fost foarte scazuta, romanii de aici au inceput sa se prezinte la vot in numar mai mare fiind deja formate cozi. Oficialii de la Torino precizeaza insa ca nu s-au inregistrat incidente si ca oamenii sunt calmi si inteleg eforturile necesare pentru ca votul sa se desfasoare normal. Oficialii romani de la Milano au declarat la randul lor, ca cel putin deocamdata prezenta la urne este mai scazuta comparativ cu situatia inregistrata la referendumul din 19 mai. Ei au precizat ca sectia nu este aglomerata si ca nu s-au format cozi. De asemenea, potrivit acestora, nu s-au inregistrat situatii speciale.
In Italia au fost organizate noua sectii de votare si au fost trimise 29.370 de buletine de vot pentru referendum si alte 29.370 de buletine pentru europarlamentare. Buletinele aferente unui singur tip de scrutin au fost repartizate astfel: 5.500 la fiecare dintre cele doua sectii de votare din Roma, cate 2.200 la Bari, Florenta,Genova, Treviso-Asolo si Padova, 4.070 la Milano si 3.300 la Torino.
17.50 Date electorale raportate de curieri calare
Mai multe sectii de votare de la tara raporteaza datele de la alegeri catre centrele de comuna cu ajutorul curierilor care se folosesc de autoturisme, biciclete sau chiar cai. Avand in vedere ca exista localitati in care transmiterea datelor nu se poate face cu ajutorul telefoanelor sau a statiilor radio, iar drumurile impracticabile fac imposibila deplasarea cu masina, oamenii au mers calare pana la centrele de comuna.
17.32 Interes foarte scazut fata de algererile europarlamentare
Potrivit BEC, pana la ora 16.00, au votat 19,61% dintre alegatori (16,12% in mediul urban si 24,45% in mediul rural). In continuare, municipiul Bucuresti isi patreaza pozitia din coada clasamentului cu o participare de 13,85%.
15.40 Prezenta scazuta la referendum
Potrivit BEC, pana la ora 14, au votat la referendum 12,88 % dintre alegatorii inscrisi pe liste (10,95 % in mediul urban si 15,54 % in mediul rural). Participarea cea mai mare s-a inregistrat in Vaslui, cu 17,68%, iar cea mai mica in Bucuresti, cu 9,79%.
15.20 Si-a mancat buletinul de vot
Un barbat din municipiul Piatra Neamt a mancat buletinul de vot pentru alegeri, suparat ca membrii comisiei din sectia de votare i-au explicat ca acesta trebuie indoit inainte de a fi depus in urna.
14.45 BEC: La europarlamentare, pana la ora 13.00, au votat 11,67% dintre romani
Potrivit Biroul Electoral Central, pana la ora 13.00, la alegerile privind Parlamentul European, au votat 11,67 % dintre aleg�tori (in mediul urban - 10,11% si 13, 84% in mediul rural). In judetul Harghita s-a inregistrat cea mai mare prezenta (Harghita 17,83 %), pe ultimul loc fiind Bucurestiul cu 9,12%
14.15 Nereguli la vot constatate in toata tara
Pana la orele pranzului au fost inregistrate diverse nereguli la sectiile de votare, atat in Bucuresti cat si in teritoriu. La Pitesti o stampila de la sectia nr. 18 de votare, destinata referendumului pentru votul uninominal, a ramas, duminica, fara partea cauciucata, in conditii ramase necunoscute. Membrii comisiei au sesizat faptul ca partea cauciucata a uneia dintre stampile lipseste dupa ce a fost utilizata in exercitiu electoral.
"Este posibil sa fi cazut in urna, este posibil sa se fi si lipit pe buletin si sa fi fost introdusa cu totul in urna de votare de catre un alegator. Nu este nicio problema in acest sens, oricum mai sunt 3 stampile in sectia respectiva, iar daca este nevoie numarul stampilelor va fi completat, iar procesul de votare continua la sectia nr. 18 in conditii normale, a declarat Catalin Carstea, purtatorul de cuvant al Prefecturii Arges.
Buletine de vot stampilate gresit
PSD semnaleaza ca in localitatea Hulubesti (Dambovita) cateva taxiuri din Bucuresti au adus la vot persoane despre care exista suspiciunea ca nu ar fi din judetul mentionat, iar soferii taxiurilor impart fluturase electorale cu insemne ale PLD. La Satu Mare
aproximativ 1.200 de buletine de vot au fost stampilate gresit de membrii din trei sectii de votare din judetul Satu Mare, reprezentantii Biroului Electoral Judetean sustinand ca stampilele au fost incurcate din cauza unei pene de curent. Loctiitorul presedintelui Biroului Electoral Judetean Satu Mare, Simona Haiduc, a declarat ca membrii a trei sectii de votare din localitatile Cionchesti, Medisa si Tataresti din comuna Viile Satu Mare au incurcat stampilele de la alegerile pentru Parlamentul European cu cele de la referendum, in urma unei pene de curent. Tot PSD semnaleaza ca, in localitati din judetele Caras Severin si Dolj sunt cazuri in care primarul le indica alegatorilor cum sa voteze, campania electorala continua sau masinile destinate elevilor sunt folosite pentru transportul alegatorilor.
Vot dublu
La Vaslui, Inspectoratul Judetean de Politie a declansat duminica o ancheta in cazul unei stampile disparute de la sectia de votare 311 din localitatea Lipovat, comuna Capusneni. Purtatorul de cuvant al IPJ Vaslui a precizat ca in momentul disparitiei stampilei, presedintele sectiei de votare nu se afla in incinta, fiind plecat pentru cateva minute la sectia de votare pentru referendum. "In momentul de fata, se desfasoara o ancheta sub aspectul savarsirii infractiunii de furt prevazuta de articolul 105 din legea 373/2004 privind alegerile. In momentul disparitiei stampilei, in incinta sectiei de votare nu se afla nicio persoana straina", a precizat Mihaela Straub.
In Bucuresti un barbat este cercetat pentru vot dublu, dupa ce, duminica, a incercat sa voteze de mai multe ori la doua sectii de votare din sectorul 4 al Capitalei. Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan, a declarat a barbatul - Andrei Mihai Munteanu - a votat, pentru referendumul pentru uninominal, la sectia 640 si apoi la sectia 641, din incinta Scolii speciale nr 4, de pe Soseaua Oltenitiei. Comisarul Ciocan a anuntat ca urnele au fost desigilate, iar buletinele de vot numarate. Barbatul este audiat de politistii Sectiei 15 pentru stabilirea cu exactitate a imprejurarilor comiterii faptei. Barbatul risca o pedeapsa cuprinsa intre sase luni si cinci ani de inchisoare.
La fiecare din cele doua sectii, potrivit unor surse din cadrul Biroului Electoral Municipal, barbatul ar fi declarat, pe proprie raspundere, ca nu a votat in alta parte.
Afise electorale langa sectiile de votare
Revenind in teritoriu, peste 60 de buletine de vot de la Sectia de votare nr. 292 din comuna Baciu, judetul Cluj, au fost anulate deoarece au fost stampilate cu "Votat", in locul stampilei de control a sectiei de votare, a declarat presedintele BEJ pentru europarlamentare, Petru Urs.
In Bihor, observatori ai Asociatiei Pro Democratia au sesizat Biroul Electoral Judetean Bihor, reclamand prezenta unor afise electorale in apropierea unor sectii de votare din judet. In comuna Biharia, Asociatia a remarcat prezenta unor afise electorale la o distanta mai mica de 20 de metri de sectia de votare. "La circa 20 de metri departare de sectia de votare inca mai existau afise electorale PD si UDMR, care au fost indepartate la sesizarea noastra", a declarat Daniel Varga, observator APD in comuna Biharia. O alta neregula a fost sesizata in comuna Tamaseu, unde sectia de votare se afla in imediata apropiere a sediului UDMR.
Parlamentari acreditati ca reporteri
Reprezentantul PNL in Birorul Electoral Judetean din municipiul Targoviste a depus o sesizare la BEJ cu privire la faptul ca mai multi membri ai PLD Dambovita au fost acreditati ca reporteri ai unei televiziuni locale, printre acestia regasindu-se presedinti de filiale si consilieri locali.
In sesizare se arata ca 22 de membri ai PLD Dambovita, printre care Gheorghe Cigaran, Elena Manolescu, Paul Briceag, Valentin Cicani sau Valentin Calcan sunt acreditati ca ziaristi. Presedintele PSD Dambovita, deputatul Ion Stan, a depus si el o sesizare cu privire la faptul ca la sectia de vot nr. 277 din localitatea damboviteana Moroieni, doi cetateni pe numele lor Andreoiu Dumitru si Tiberiu Mosor, aflati in vecinatatea sectiei amintite, "abordeaza oamenii oamenii si incearca sa influenteze optiunile de vot ale celor care se prezinta la vot".In sesizarea depusa de PSD la sediul BEJ se mentioneaza ca unul este membru al PD, iar celalalt este membru al PNL.
"VOTAT" vs "TATOV"
ZIUA foto
Si PSD Mures a depus o contestatia la BEJ, reclamand ca la sectia de votare pentru referendum din Vatava exista o stampila cu inscriptia "tatoV", in loc de "Votat", aceasta situatie nefiind singulara in judet.
Reprezentantii PSD sustin ca au astfel de semnale si de la sectiile de votare din Saschiv si Deda. Presedintele Biroului Electoral Judetean Mures pentru referendum, Virgil Ogrean, a declarat ca biroul a decis ca si buletinele de vot stampilate cu "tatoV" sunt acceptate. El a spus ca din fiecare din sectiile care l-au sesizat referitor la stampilele inscriptionate invers exista si alte stampile inscriptionate corespunzator. Ogrean a adaugat ca a fost sesizat din trei sau patru sectii din Targu Mures si din teritoriu si ca stampilele cu "tatov" vor fi utilizate doar in situatia in care se aglomereaza sectia.
Funar cere anularea procesului electoral
Reprezentantul PRM in BEC pentru euroalegeri, Gheorghe Funar, cere intreruperea procesului electoral in toata tara, timp de maximum o ora, dupa ce a semnalat neregulile inregistrate in municpiul Ploiesti.
Potrivit unei intampinari adresate de Funar BEC pentru alegerile europarlamentare, in toate scolile si liceele din municipiul Ploiesti au fost organizate doua sectii de votare diferite in aceeasi clasa, in conditiile in care exista sali de curs neutilizate. Pornind de la acest caz, reprezentantul PRM solicita intreruperea procesului de vot in toata tara, pentru maximum o ora, astfel incat sectiile de votare pentru referendum si cele pentru alegerile europlamentare sa fie organizate in sali diferite. Potrivit reprezentantului PRM in BEC pentru alegerile europarlamentare, organizarea in aceeasi sala a unei sectii pentru referendum si a uneia pentru euroalegeri ar incalca o hotarare anterioara a Biroului Electoral Central.
Senatorul PRM cere BEC sa oblige Birourile Electorale Judetene si BEM ca, impreuna cu MIRA, cu prefectii si primarii, sa treaca de indata la aplicarea hotararii BEC. In opinia lui Funar, presedintii sectiilor de votare ar trebui "sa intrerupa procesul electoral timp de maximum o ora, pana cand o sectie de votare (din cele doua) este mutata intr-o sala de clasa vecina".
Funar a mai mentionat ca respectiva hotarare a Biroului Electoral Central ar fi "sfidata si incalcata in numeroase localitati din judetele Gorj si Mehedinti, in special acolo unde sunt primari PD si PLD".
13.40 MAE: In Australia si Noua Zeelanda s-a incheiat votul
ZIUA foto
Ministerul de Externe a anuntat ca procesul de vot pentru alegerile pentru Parlamentul European si pentru referendum s-a incheiat oficial in sectiile de votare din Sydney, Canberra si Melbourne la ora 12.00, ora Romaniei si Brisbane, la ora 13.00. De asemenea, procesul de votare s-a incheiat la ora 10.00, la Wellington, Noua Zeelanda.Ultimele birouri de vot vor fi deschise la Los Angeles si San Francisco, duminica la ora 17.00, ora Romaniei, urnele urmand sa fie inchise luni, la ora 07.00, ora Romaniei.
12.40 Prezenta la referendum la ora 11.00 era 5,43%
Potrivit BEC au votat la referendum 5,43 % dintre alegatorii de pe liste, din care 4,56 % in mediul urban si 6,63 % in mediul rural. Participarea mai mare s-a inregistrat in Tulcea 8,01 %, Vaslui 7,57 %, Covasna 7,38 %, Botosani 7,20 %, iar redusa - Bucure�ti 4,11 %, Ilfov 4,15 %, Prahova 4,38 %, Maramures 4, 53 %.
12.10 BEC: Sectorul 4 este cel mai "harnic"
Prezenta cea mai ridicata in Capitala s-a inregistrat, la ora 10.00, in sectorul 4, la polul opus fiind sectorul 5.Prezenta la urne in sectorul 4 a fost de 3,23 %, in timp ce, in sectorul 5 a fost de 1,76%. Potrivit BEC, in sectorul 1 prezenta a fost de 3.05 %, in sectorul 2 - 3,21%, in sectorul 3 - 2,48 % si in sectorul 6 - 2,42%.
11.30 Prezenta scazuta la vot
Biroul Electoral Central a facut publice primele date privind prezenta estimativa la urne. Este vorba despre cati romani au venit la urne pana la ora 10.00 pentru a-si alege reprezentantii in Parlamentul European. Au votat 3,79% dintre aleg�tori, 3,13 % in mediul urban si 4,72 % in mediul rural. Participare mai mare la urne pentru PE s-a inregistrat in judetele Teleorman 5,48 %, Tulcea 5,37 %, Harghita 5,25 %, Vrancea 5,08 %, Vaslui 4,35 %, iar participare redusa, in Bucuretti 2,69 % si judetele Ilfov 2,79 %, Prahova 3%, Maramures 3,12%, Satu Mare 3,17 %.
11.25 Elena Udrea a votat la Pitesti
Secretarul executiv al Partidului Democrat, Elena Udrea, a votat la Pitesti, afirmand ca in acest fel a vrut sa sustina organizatia judeteana a partidului.
11.05 Ion Iliescu a venit singur la vot
Nina "are niste treburi", a declarat presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, duminica dimineata, in jurul orei 10:50, dupa ce jurnalistii l-au intrebat de ce a venit singur la vot. Nina Iliescu nu a lipsit niciodata de la exercitarea dreptului de vot.
10.40 Tariceanu: E inutil sa votam la referendum
ZIUA foto
Premierul Calin Popescu Tariceanu a votat la liceul Dimitrie Cantemir din Bucuresti. Acesta a declarat ca a votat "ceea ce crede ca este important pentru Romania, si anume sa trimitem cei mai buni reprezentanti in Parlamentul European". De asemenea, premierul a afirmat ca nu si-a exprimat votul si la referendum. "Am propus Parlamentului o lege a votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Parlamentul a aprobat legea, deci, in momentul de fata avem o lege a votului uninominal. Mi se pare ca e inutil sa mai votam la referendum", a spus Tariceanu.
10.30 Sorin Oprescu: Votam in ture
"Intai a venit Mircea Geoana, apoi eu, urmeaza sa vina Iliescu. Votam in ture", a declarat vicepresedintele PSD Sorin Oprescu, duminica dimineata, in jurul orei 10:15, aflat la sectia de votare de la Liceul Jean Monnet din Capitala.
09.30 Mircea Geoana este optimist
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a votat, in aceasta dimineata, la Liceul Jean Monnet. Liderul PSD preconizeaza un rezultat foarte bun al social democratilor la europarlamentare. "Urmariti rezultatele, dupa ora 21.00. Diseara va fi veselie in Kiseleff", s-a adresat Geoana jurnalistilor.
09.15 Sesizare la BEM
Reprezentantul PD in Biroul Electoral Municipal pentru votul uninominal, Cristin Nicolae Popa, a sesizat faptul ca la mai multe scoli din Bucuresti unde au fost organizate sectii de votare nu exista indicatoare care sa arate care din ele sunt pentru europarlamentare si care pentru referendum.
08.30 Basescu a votat printre primii
Presedintele a fost primul lider politic care si-a exprimat votul, mergand intai in sectia pentru euroalegeri, la ora 08.16, si apoi in cea organizata pentru referendum, la 08.19. "Sa vina sa voteze, pe urma sa nu fie suparati degeaba", a declarat Traian Basescu dupa ce a fost intrebat de jurnalisti ce mesaj are pentru alegatori.
Sectiile de votare au fost deschise la ora 07.00
Aproximativ 18.200.000 de romani sunt asteptati duminica la vot pentru a-si alege reprezentantii in Parlamentul European, cat si pentru a-si exprima optiunea privind varianta de vot uninominal la referendumul convocat de presedintele Traian Basescu. Chiar daca romanii merg in aceleasi sec�ii de vot, vor fi, conform legii, doua comisii de numarare a voturilor, doua buletine de vot si doua urne. Sectiile de votare sunt deschise intre ora 7:00 si 21:00, accesul fiind posibil numai pe baza buletinului sau cartii de identitate. In toata tara vor fi organizate pentru ambele evenimente 34.678 de sectii de votare. La nivelul Capitalei, cele mai multe sectii de votare vor fi in sectorul 3, in numar de 258. La misiunile diplomatice ale Romaniei din strainatate au fost organizate 190 de sectii de votare. Peste 50.000 de jandarmi si politisti asigura desfasurarea in conditii normale a procesului electoral.
Europarlamentarele
Europarlamentarele nu sunt foarte diferite de alegerile cu care ne-am obisnuit deja. Alegatorii trebuie sa puna stampila ''VOTAT'' pe buletinul de vot in dreptul listei partidului pe care vor sa il voteze. Partidele ai caror candidati se regasesc pe buletinele de vot sunt: cinci parlamentare - PSD, PNL, PRM, PD si PC - sase neparlamentare - PNTCD, PIN, PNG-CD, Partidul Verde, Partidul Alianta Socialista si PLD -, doua organizatii ale minoritatilor nationale, UDMR, respectiv Partida Romilor "Pro Europa" si candidatul independent Ladislau Tokes.
Referendumul
In privinta referendumului, alegatorii vor putea raspunde cu "DA" sau "NU" la intrebarea: "Sunteti de acord ca, incepand cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul Romaniei, toti deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar in doua tururi?". Pentru ca referendumul sa fie validat, este necesar ca aproximativ 9.150.000 de cetateni cu drept de vot sa se prezinte la urne, reprezentand jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise pe listele electorale.
Alegatorii care doresc sa voteze in ambele cazuri, pot face acest lucru in aceeasi cladire, insa trebuie sa treaca pe la doua comisii, sa primeasca doua buletine de vot si sa introduca buletinele in doua urne distincte.
Procedura de vot
Romanii cu drept de vot aflati in tara pot vota pe baza cartii de identitate, a cartii de identitate provizorii, a buletinului, a pasaportului diplomatic sau a celui de serviciu, iar cei aflati in strainatate pot folosi si pasaportul turistic. Cei care vor sa voteze si nu au acte de identitate sau valabilitatea acestora a expirat trebuie sa stie ca birourile pentru Evidenta Persoanelor sunt deschise, in toata tara, intre orele 7.00 si 21.00.
Persoanele care nu se afla in localitatea de domiciliu pot vota pe listele electorale suplimentare, dupa ce vor completa o declaratie pe proprie raspundere prin care precizeaza ca nu au votat si in alte circumscriptii.
Persoanele care se afla, din motive medicale, in imposibilitatea de a se prezenta la vot pot solicita sa voteze cu ajutorul unei urne mobile.
Potrivit Ministerului Internelor (MI), numarul persoanelor cu drept de vot la europarlamentare este de 18.267.639, iar la referendum este de 18.267.634. ''Diferenta este data de cei cinci cetateni ai unor state membre UE care au optat sa voteze, pe liste speciale, la europarlamentare'', au explicat oficialii MI.
Inchisoare pentru fraudarea alegerilor
In ziua votului, persoanele care ofera bunuri sau bani alegatorilor risca sa primeasca pana la cinci ani de inchisoare. Pedeapsa se aplica si in cazul celor care voteaza de mai multe ori sau merg la scrutin fara a avea drept de vot. Tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu inchisoare de la doi la sapte ani.
Alte articole
  Basescu fericit pentru ucenica EBa: "Gata, ai terminat? Ai intrat?"    (2009-06-06 21:37)
  INSOMAR: PSD-PC 31%, PDL 30,4%, PNL 16,6%, UDMR 9,1%, PRM 7,2 %, EBa 3,4 %. CCSB: PSD 30,7%, PDL 30,4%, PNL 15,4%, UDMR 10, 4%, PRM 6,8%, EBa 3,6%    (2009-06-06 20:59)
  Bucuresti: Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a pregatit 104 autospeciale de pompieri pentru alegerile europarlamentare    (2009-06-06 18:25)
  Vadim se roaga la Dumnezeu sa ajunga la 50% intentii de vot la prezidentiale    (2009-04-17 15:39)
  PSD respinge sugestia PDL de suprapunere a alegerilor prezidentiale cu europarlamentarele    (2009-03-25 20:01)
 Afisari: 820  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
10 %   de sndrgyrgy
La New York 92 % din votanti au votat pentru votul uninominal !   de Aladin
Metoda absenteismului de descurajare a Postcomunistilor   de ionescu
O surpriza placuta: bucurestenii   de Roman Liber
Bucurestenii au nevoie de Psiholog gratuit   de marin2
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cum au devenit romanii romi (5204 afisari)
 Tiganii, o istorie framantata si enigmatica (4699 afisari)
 Zero barat (1923 afisari)
 De ce il contestam pe presedintele Basescu (1837 afisari)
 Patriarhia Romaniei, intre Moscova si Vatican (1661 afisari)
 "Passion du Brasil" pe catwalk-ul Bucharest Fashion Week (341 afisari)
 Kasparov, condamnat la cinci zile de inchisoare (337 afisari)
 Violente la derbyul Steaua-Dinamo (303 afisari)
 PF Daniel se intalneste cu ambasadorul SUA (255 afisari)
 Tragere delicata pentru "tricolori" (186 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02722 sec.