Ziua Logo
  Nr. 4095 de sambata, 24 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
ZIUA de Weekend
CRONICA DE FILM
Lumea Noua (Nuovomondo)
-- Distributia: Vincenzo Amato, Charlotte Gainsbourg, Aurora QuattrocchiMontaj: Maryline Monthieux Imagine: Agn�s GodardRegia: Emanuele Crialese
America, tara a fagaduintei, a marcat imaginarul colectiv al europenilor foarte multa vreme si inca mai sunt destui care viseaza sa ajunga in Lumea Noua. Au fost realizate multe filme despre imigrantii care isi parasesc tara si parcurg un drum lung pe uscat si pe apa pentru a ajunge in locul unde toate idealurile lor par ca se vor implini.
Am putea aminti aici "America, America" al lui Elia Kazan, despre unchiul regizorului armean care viseaza cu ochii deschisi la lumea de peste ocean si care, dupa multe umilinte, reuseste sa ajunga aici.
Eroii filmului realizat Emanuele Crialese sunt o familie de sicilieni care, fascinati de pozele din America in care morcovii sunt mari de un metru (acum am spune ca sunt iradiati) hotarasc sa plece intr-o lunga calatorie spre o tara de basm. Suntem la inceputul secolului 20, cand oamenii nu aveau nici televizoare, nici radiouri, asa ca singura lor sursa de stiri sunt povestile fanteziste ce circulau din gura in gura. Intr-o astfel de poveste se spunea ca in California sunt rauri de lapte. Pentru acesti sicilieni needucati, care toata viata au cultivat pamantul, America pare intruchiparea raiului de pe pamant. Emanuele Crialese isi priveste cu duiosie personajele. Iar ca spectator, stand alaturi de ei doua ore cat dureaza pelicula incepi sa ii intelegi si sa le accepti superstiile.
Filmul "Nuovomondo" nu aduce pe ecrane o poveste noua. Ceea ce face aceasta pelicula buna este abordarea antropologica pe care o adopta Emanuele Crialese. Este interesant sa vezi cum o astfel de imagine nastrusnica a Americii patrunde in mintea unor oameni care au trait generatii de-a randul in acelasi loc si cum aceasta imagine ii face sa lase tot ce aveau si sa plece spre ceva complet diferit lumii lor. Aceasta imagine fantezista se pliaza pe supertitiile lor ancestrale si in momentul in care in mintea acestor oameni simpli se produce un declic nu mai e cale de intoarcere.
Nuovomondo este in acelasi timp si drama, si comedie, un film presarat cu viziuni suprarealiste in care imaginile au un rol important in creionarea povestii.
Filmografie regizor Emanuele Crialese
Nuovomondo (2006)
Respiro (2002)
Once We Were Strangers (1997)
Vlad BASALICI 
A r h i v a
  La plimbare in parcul lui Carol I    3 comentarii
  Maria Filotti, actrita nuantelor    
  Joc de masti sau despre pierderea identitatii    
  Sfarsitul a venit din Est    
  Invitatie la reverie    
 Top afisari / comentarii 
 Cum au devenit romanii romi (5204 afisari)
 Tiganii, o istorie framantata si enigmatica (4699 afisari)
 Zero barat (1923 afisari)
 De ce il contestam pe presedintele Basescu (1837 afisari)
 Patriarhia Romaniei, intre Moscova si Vatican (1661 afisari)
 "Passion du Brasil" pe catwalk-ul Bucharest Fashion Week (341 afisari)
 Kasparov, condamnat la cinci zile de inchisoare (337 afisari)
 Violente la derbyul Steaua-Dinamo (303 afisari)
 PF Daniel se intalneste cu ambasadorul SUA (255 afisari)
 Tragere delicata pentru "tricolori" (186 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02005 sec.