Ziua Logo
  Nr. 4095 de sambata, 24 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
ZIUA de Weekend
DE CITIT
Invitatie la reverie
O spledida fictiune despre calatoria lui Cristofer Columb poate fi un bun prilej de reverie, fie ca sunteti in metrou, fie ca stati in fotoliul comod de acasa. In cel mult doua ore cat dureaza lectura poemului in proza al scotianului Robert Finley veti pluti pe valuri lenese sau furioase, purtati de o fictiune care se alatura bogatei serii contemporane de romane care reimagineaza segmente ale istoriei mai indepartate sau mai apropiate. Din aceeasi categorie amintesc doar "Harpa si umbra", romanul prozatorului cubanez Alejo Carpentier, tradus anul trecut la Editura Leda, ce rescrie povestea exploratorului genovez.
Impreuna cu Cristophorus Columbus, pe numele sau latinesc, amatorii de aventuri si fineturi literare vor gasi in "Indiile accidentale" (The Accidental Indies) drumul spre Americi, vegheat de zeul care vede in trecut si in viitor: "Aceasta calatorie sta sub semnul lui Ianus, zeul roman cu doua fete, al inceputurilor, quadropticum, paznicul portii vorbitoare a acestui pod intre lumi pe jumatate construit, patron precaut al cadrului batut de vanturi al usii in care stau, ezitand, acesti navigatori, Ianus al pragului care vine si pleaca neincetat, print al paradoxurilor, stapan al pauzelor, zeu al intervalului, Ianus cel care are un dar ciudat al vederii, privind in doua directii opuse in acelasi timp: in spate si in fata, in trecut si in viitor, la rasarit si la apus, recte si verso (...)"
Fantezia scriitorului scotian care a petrecut zile bune ale copilariei navigand cu familia sa de-a lungul coastelor Noii Scotii si ale insulei Terra Nova aduce in prim-plan o bogata geografie imaginara. Descoperitorul apare ca personaj principal al unor tablouri statice si in miscare, care se succed intr-o stilistica demna de invidiat. Este doar una dintre placerile pe care vi le ofera Targul de Carte "Gaudeamus" in acest weekend. (I.D.)
A r h i v a
  La plimbare in parcul lui Carol I    3 comentarii
  Maria Filotti, actrita nuantelor    
  Joc de masti sau despre pierderea identitatii    
  Sfarsitul a venit din Est    
  Lumea Noua (Nuovomondo)    
 Top afisari / comentarii 
 Cum au devenit romanii romi (5204 afisari)
 Tiganii, o istorie framantata si enigmatica (4699 afisari)
 Zero barat (1923 afisari)
 De ce il contestam pe presedintele Basescu (1837 afisari)
 Patriarhia Romaniei, intre Moscova si Vatican (1661 afisari)
 "Passion du Brasil" pe catwalk-ul Bucharest Fashion Week (341 afisari)
 Kasparov, condamnat la cinci zile de inchisoare (337 afisari)
 Violente la derbyul Steaua-Dinamo (303 afisari)
 PF Daniel se intalneste cu ambasadorul SUA (255 afisari)
 Tragere delicata pentru "tricolori" (186 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00845 sec.