Ziua Logo
  Nr. 4095 de sambata, 24 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Patriarhia Romaniei, intre Moscova si Vatican
George DAMIAN 
-- Dupa nebunia mediatica legata de alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane s-a lasat o liniste profunda. BOR a intrat din nou in atentia ziarelor saptamana trecuta, cand s-a aflat ca tocmai ce a semnat la Ravenna un document prin care sunt demarate discutii legate de primatul papal.
Initial, informatia a ajuns la presa pe canalele Vaticanului, Patriarhia de la Bucuresti fiind oarecum timida si intarziata in reactie. In principiu, "Primatul Papal va fi luat in discutie de aceasta comisie in urmatoarele etape: 2007-2009 - Primatul in primul mileniu crestin; 2009-2011 - Primatul in al doilea mileniu crestin" - dupa cum afirma un comunicat oficial al Patriarhiei. Mai trebuie mentionat ca Biserica Ortodoxa Rusa s-a retras de la discutiile de la Ravenna. Pe scurt: BOR se indreapta cu pasi repezi catre intrarea in subordinea Vaticanului - cel putin daca comparam termenele de mai sus cu vesnicia.
A doua problema: BOR a anuntat de curand reactivarea a trei noi episcopii in subordinea Mitropoliei Basarabiei: Episcopia de Balti (fosta a Hotinului), cu sediul in orasul Balti, Episcopia Basarabiei de Sud (fosta de Cetatea Alba-Ismail), cu sediul in orasul Cantemir, si Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a toata Transnistria (fosta Misiunea Ortodoxa Romana din Transnistria), cu sediul la Dubasari. Reactia Patriarhatului de la Moscova a fost imediata si mult mai violenta decat de obicei, mergand pana la amenintari. Iar ieri, la manastirea Troyan din Bulgaria a avut loc o intalnire intre reprezentantii Patriarhiilor de la Bucuresti si Moscova - intalnire ramasa fara rezultat. La aceasta intalnire s-a petrecut un eveniment care indica lipsa totala de diplomatie si tact in care se afla in prezent BOR: delegatia romaneasca a cerut ca gazda - mitopolitul bulgar Gavril - sa iasa din sala, ceea ce a fost apreciat de agentiile ruse de presa drept un scandal.
Toate aceste date trebuie decodificate. In primul rand reactia violenta a Patriarhiei ruse - care s-a manifestat si nu prea impotriva Mitropoliei Basarabiei, insa Episcopia Dubasarilor va genera cu adevarat o problema. Daca celelalte episcopii sunt unele istorice, Episcopia Dubasarilor reia Misiunea Ortodoxa Romana din Transnistria, infiintata la 15 august 1942, in mijlocul celui de-al II-lea Razboi Mondial, in conditiile in care Romania era tara ocupanta a acestui teritoriu. Orice amintire legata de aceasta perioada provoaca reactii violente in Rusia - iar reactivarea acestei episcopii nu foloseste decat unor scopuri politice de la Chisinau, nicidecum BOR. In plus, n-am prea auzit de inalti ierarhi romani care sa fi ajuns in zona sa vada situatia cu ochii lor.
Plecarea genunchiului in fata Vaticanului merita atentie din foarte multe puncte de vedere. In primul rand: de la primele coagulari de forme politice in zonele locuite de romani, Vaticanul a dus o politica agresiva de "recrestinare". Alte elemente istorice: disparitia nobilimii romanesti din Transilvania prin convertire fortata la catolicism, impunerea confesiunii greco-catolice cu tunul prin satele care vroiau sa-si pastreze credinta. Iar acum aerul "ecumenic" al unor elite ingrijorate ca presa romaneasca "musteste de ortodoxism", de parca a fi ortodox este o boala de care trebuie sa fii vindecat - chiar cu forta la nevoie. "Politica externa" a Bisericii Ortodoxe Romane nu pare a fi totusi haotica daca o rezumam la elementele principale: genuflexiune in fata Vaticanului si agresivitate gratuita fata de Moscova. Ca si cum palaria de cardinal ar fi mai inalta decat mitra patriarhala.
 Afisari: 1661  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
Habar nu aveti ce vorbiti   de CALUGARUL
piata rosie   de Dan Iasi
sie   de Dan Iasi
cine sintem   de Dan Iasi
Nu stiu ce are de cautat in frazeologia ta VATICANUL   de Lefter.Popescu
Sunt pentru unirea bisericilor crestine.   de balota
Sa luam aminte!!!   de Kermit
patriarhia autocefala a Estoniei   de George-Felix
Rugaminte.   de alwis46
la naiba   de vladimkir
Istoria se repeta   de Ion Caramache
Toata Romania este cu ....in doua luntre nu numai Patriarhia.   de ionion
Dle Damian   de demetrius
Dle Damian   de demetrius
"Genuflexiunile"   de Paul din Ohio
ce e rau in asta?   de George-Felix
A r h i v a
  Conteaza cine nu voteaza    13 comentarii
  De ce il contestam pe presedintele Basescu    57 comentarii
  Situatia culturii scrise. Informare si dezinformare    5 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  O initiativa pentru viitor    2 comentarii
  O repetare stupida a istoriei - cazul tiganilor in Europa    2007-11-17
  Bun simt pentru Basarabia    2007-11-10
  Romania - in afara jocului UE    2007-10-13
  Provocarea Marii Negre    2007-10-06
  Din nou despre cetatenia romana a basarabenilor    2007-09-29
 Top afisari / comentarii 
 Cum au devenit romanii romi (5204 afisari)
 Tiganii, o istorie framantata si enigmatica (4699 afisari)
 Zero barat (1923 afisari)
 De ce il contestam pe presedintele Basescu (1837 afisari)
 Patriarhia Romaniei, intre Moscova si Vatican (1661 afisari)
 "Passion du Brasil" pe catwalk-ul Bucharest Fashion Week (341 afisari)
 Kasparov, condamnat la cinci zile de inchisoare (337 afisari)
 Violente la derbyul Steaua-Dinamo (303 afisari)
 PF Daniel se intalneste cu ambasadorul SUA (255 afisari)
 Tragere delicata pentru "tricolori" (186 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15415 sec.