Seful ISMB demis
Inspectorul general scolar al Capitalei, Cristian Alexandrescu, a fost demis, joi, de catre conducerea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, pentru organizarea defectuoasa a licitatiei privind reabilitarea si construirea de unitati scolare, a declarat consilierul ministrului, Mihaela Suciu, informeaza Mediafax. Aceasta a precizat ca, in urma unui control privind activitatea manageriala a sefului Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), au fost constatate nereguli privind desfasurarea licitatiei pentru reabilitarea si constructia de unitati scolare, a adaugat aceasta. La randul lui, Cristian Alexandrescu a declarat ca va contesta decizia de demitere in Comisia de disciplina a MECT. Alexandrescu, care a fost numit in ianuarie 2006, a precizat ca exista un raport al Corpului de control al premierului privind o evaluare a activitatii lui, in care nu s-a constatat nici o neregula, si un altul, al Curtii de Conturi, care a avut, de asemenea, un aviz favorabil. (M.S.)
Romani imbolnaviti la munca
Peste 350.000 de lucratori romani au fost suprasolicitati la locul de munca anul trecut, media persoanelor identificate cu afectiuni musculo-scheletice (AMS) fiind mai mare decat media inregistrata in Uniunea Europeana. Potrivit inspectorului general adjunct din cadrul Inspectiei Muncii, Nicolae Dantes Bratu, in anul 2006, conform datelor raportate de autoritatile de sanatate publica, peste 350.000 de lucratori au fost expusi la conditii de suprasolicitare a aparatului locomotor. Astfel, in 2006 au fost declarate, la nivel national, 49 de cazuri noi de imbolnavire profesionala cauzata de suprasolicitare, cele mai frecvente fiind discopatiile, varicele si spondilartrozele. AMS reprezinta cea mai frecventa problema de sanatate legata de munca din Europa, circa 24% dintre lucratorii UE acuzand dureri de spate, iar 22% plangandu-se de dureri musculare. "Ambele afectiuni inregistreaza o pondere mai mare in Romania, 39 si respectiv 36%", afirma Dantes Bratu. (C.S.)
Garanti Bank lanseaza Bonus Card
Subsidiara din Romania a bancii turce Garanti Bank a lansat pe piata Bonus Card, primul card de credit multi-brand cu chip. Banca are ca obiectiv sa emita pana in 2011 peste 500.000 de astfel de carduri si isi propune sa atinga o cota de 10% din piata cardurilor in urmatorii ani. Cardul Bonus are o limita de credit cuprinsa intre 400 si 9500 de lei, putand creste in functie de veniturile solicitantului. Posesorii cardului beneficiaza la fiecare tranzactie efectuata de bonusuri cuprinse intre 1% si 2% pentru tranzactiile efectuate in magazinele partenere si de un bonus de 0,5% din valoarea cheltuita in peste 25 de milioane de magazine la nivel mondial, care accepta Mastercard. Din totalul platilor efectuate in Romania, doar 9,5% sunt realizate prin carduri, in timp ce in Turcia ajunge la circa 60%, potrivit datelor prezentate de Ion Matei, directorul diviziei carduri din cadrul Garanti Bank Romania. "Avand in vedere aceste cifre consideram ca exista suficient spatiu pentru noi produse electronice pe piata din Romania", a afirmat Matei. (E.I.)
Milcov exclusiv la Zarea
Compania Zarea a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca a castigat in instanta procesul cu SC Vincon Vrancea pentru revendicarea marcii Milcov, avand exclusivitate asupra acestei marci. Hotararea Tribunalului Bucuresti din 11 ianuarie 2006, care dispunea interzicerea producerii, comercializarii si oferirii spre vanzare de catre Vincon a produselor alcoolice sub marca Milcov a fost reconfirmata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in mod definitiv si irevocabil. Bautura consacrata pe piata romaneasca inca din anul 1968, Milcov este produs din distilat de vin, invechit. Reteta dupa care este produs la ora actuala face din Milcov singura bautura din segmentul mainstream obtinuta 100 la suta pe baza de distilat de vin invechit. "Ne bucuram sa vedem ca increderea noastra in justitia romana a fost confimata prin acesta decizie", a declarat Rodica Draghici, director de marketing Zarea SA. (E.I.)