Ziua Logo
  Nr. 4095 de sambata, 24 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Cum au devenit romanii romi
-- Impunerea apelativului "romi" pentru tigani a creat o confuzie paguboasa pentru imaginea Romaniei
Asistam zilele acestea la o adevarata campanie de inoculare la nivel european a ideii ca tiganii sunt romani. Sau invers. Denumirea tiganilor drept romi/romani ajuta foarte mult.
Discutand cu un sociolog tigan, consilier al unui important lider al tiganilor din Romania si din lume, ni s-a explicat foarte clar ca multe dintre organizatiile militante in numele lor nu le slujesc interesele; dimpotriva. De exemplu, operatiunea de schimbare a numelui tiganilor in romi, realizata prin concursul Retelei Soros (Soros Open Network) creeaza neplaceri astazi si romanilor si tiganilor, atat in Romania, cat si, mai ales, in Europa. Un alt exemplu este legat de apropierea celei mai vocale si mai inzestrate asociatii - Romani Criss - cu grupuri de anarhisti si alte minoritati extremiste, producand noi daune imaginii si asa afectate a tiganilor din Romania. Nici asimilarea, un fel de integrare fortata - botezata mai nou "incluziune" - nu este pe placul tiganilor, care-si pastreaza identitatea si traditiile proprii de secole, indiferent pe unde i-a purtat viata lor nomada. Un principiu de baza al Europei, de altfel, subliniaza chiar prezervarea identitatii nationale a popoarelor europene. In acest context, asa-zisa integrare a romilor - cu miza unor lichiditati exprimate prin cifre cu multe zerouri in coada - pare mai mult un proces de dezintegrare si a tiganilor. Dar si a romanilor. Solutia este si la nivel european sI national. Tiganii, pike, sinti, zingaro, zigeuner, bohemiens, gitano, gypsy, raspanditi in toata Europa, au nevoie de un reprezentat la Bruxelles. Iar romanii au nevoie, la randul lor, sa li se apere la acelasi nivel traditiile, identitatea si imaginea, distincte de cele ale tiganilor. Si aceasta incepand cu numele.
Legiferarea unei confuzii nefaste
In actele oficiale ale Romaniei si, apoi, la nivel international, romanii au devenit romi cu aportul lui Petre Roman, de pe cand era ministru de Externe, in 2000. Roman a preluat aceasta sarcina de la predecesorul sau, Andrei Plesu, dupa cum ne informeaza surse din MAE, care ne-au si oferit urmatorul Memorandum:
Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei Nr. D2 / 1094 29.02.2000
Domnului Mugur Isarescu, Prim-ministru al Guvernului Romaniei
Memorandum
De la: Petre Roman, ministru de stat,
Ministrul Afacerilor Externe
Tema: Termenii folositi pentru denumirea etniei romilor tiganilor
Recentele incidente din Italia au demonstrat cat de raspandita este confuzia dintre "romani" si "romi"
In ultima perioada, Ministerul Afacerilor Externe a fost confruntat cu o veritabila campanie declansata de unele asociatii de romi pentru reconsiderarea oficiala a pozitiei sale in privinta recomandarii pe care a facut-o prin Memorandumul MAE nr. H03/169 din 31 ianuarie 1995 catre primul-ministru, pentru utilizarea, in documentele oficiale, a termenului de "tigan", in detrimentul celui de "rom", care de-abia incepuse sa se impuna.
Preocuparea pentru acest memorandum a fost manifestata si de mediile internationale. Reprezentanti ai Consiliului Europei, ai Inaltului Comisar al OSCE pentru Minoritati Nationale, precum si ai organizatiilor neguvernamentale internationale militante pentru drepturile omului au facut referire, in discutiile lor cu autoritatile romane, la acest document. (...)
Avand in vedere cele de mai sus, propunem folosirea, cu precadere, a termenului rrom in corespondenta MAE, in paralel cu formulele alternative mentionate mai sus (Roma/Gypsies, Roms/Tsiganes, Roma and Sinti) in corespondenta cu organizatiile internationale care le utilizeaza.
Aceasta propunere:
- raspunde presiunii exercitate de majoritatea asociatiilor romilor din Romania pentru anularea Memorandum-ului - H(03) 169 / 1995, contribuind la - stingerea - unui conflict artificial si, mai mult, la construirea unor relatii, pe baze parteneriale, cu ONG-urile care reprezinta aceasta comunitate etnica;
- este rezultatul consultarilor dintre MAE si o serie de specialisti in domeniu, organizatii internationale (Consiliul Europei si OSCE), institutii nationale (Departamentul pentru Protectia Minoritatilor Nationale, Ministerul Educatiei Nationale, Avocatul Poporului) si asociatii ale rromilor".
Semnat: Petre Roman Ministrul de Externe al Romaniei
Rom/rrom/romani
Agresiunea lexicala rom/roman - romanes/romaneste a fost aplicata asupra tarii si natiunii noastre imediat dupa 1990, in cadrul unui program complex dezvoltat de Fundatia Soros in Romania. Beneficiind de numerosi membri ai etniei tiganesti in guvernarile Romaniei, dupa "Memorandumul" lui Petre Roman, care oficializa denumirile paralele, nimic nu le-a mai stat in cale "prelucratorilor" de limba si istorie. O prima disputa a fost legata inca de la inceput de cuvantul "romi", romanii fiind ametiti apoi ca acesta va fi inlocuit cu "rromi", o alta formula care doar a sporit debandada lexicala. De amintit, ca fapt divers, ca in anul 1995, limba cu care Soros vroia sa inlocuiasca tiganeasca primise numele de "romalli", forma care nici nu se putea declina si care a fost inlocuita ulterior cu "romani" si varianta "rromani". Apoi, a fost modificata cu "romanes".
Confuzia este generala, inclusiv la nivelele academice ale intelectualitatii din tarile afectate de valul de imigratie si/sau infractionalitate tiganeasca: rom/roma/roman cu limba romanes/romaneste, comunitatea Roma cu tara, evident, Romania. Vizualizati cuvintele si in varianta fara diacritice, dupa cum apare pe Internet sau in alte limbi. Cine ce sa mai inteleaga?!
Oficializarea in cadrul institutiilor de stat a denumirilor rom/rrom/romani s-a realizat cu titlu obligatoriu desi la nivel european avem doar simple recomandari in acest sens, venite din partea Consiliului Europei si nu a Uniunii Europene. In acelasi timp, confuzia rom-roman pe plan european a dus pana la situatii ridicole. Astfel, o delegatie oficiala a fost impiedicata sa intre intr-un stat UE, inainte de aderare, pentru ca pe pasaport prescurtarea tarii noastre era ROM. Aceasta situatie l-a determinat in 2002 pe secretarul de stat in Ministerul Culturii si Cultelor de la acea data, Ion Antonescu, sa solicite primului-ministru schimbarea prescurtarii, cel putin in pasapoartele noastre, ceea ce s-a si indeplinit, de atunci aceasta fiind ROU, pe criteriul apartenentei la spatiul francofon. Insa acest lucru nu se poate realiza in toate domeniile. De exemplu, chiar daca s-a reusit ca la Comitetul Olimpic sa se faca aceasta modificare, ROM-ROU, in baza de date mondiala pentru competitii sportive internationale sau in nomenclatorul diplomatiilor straine, prescurtarea este si azi aceeasi: ROM. Confuzia persista deranjant.
Nomazii evacuati de la periferia Romei sunt romi din Romania
Pe Internet suntem deja tigani
Pe Internet, o simpla cautare pe motorul Google folosind cuvantul "Romani" produce urmatorul rezultat: Romani - Wikipedia, Romani in UK si, pe locul trei "Romani CRISS - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii - Roma Center for Social Intervention and Studies". In baza aceleiasi pagini de cautare, la primele trei imagini-exemple oferite de Google cu textul "Rezultate imagini pentru romani" avem: o imagine cu un grup de tigani din Marea Britanie in fata unei carute cu coviltir si o fetita roma, ambele de pe site-ul de la Universitatea din Texas a lui Ian Hancock, descris drept "the official ambassador to the United Nations and UNICEF for the world's 15 million Romanies and the only Romani to have been appointed to the U.S. Holocaust Memorial Council" (ambasadorul oficial la ONU si UNICEF al celor 15 milioane de romi/romanies din lume si singurul rom/romani numit in cadrul Consiliului Memorialului Holocaustului); si o a treia imagine care prezinta trei domnisoare care predau "tribal bellydance in Oakland" (dans tribal din buric).
Cu alte cuvinte, romanii au ajuns deja, cel putin pe net, tigani. Iar, in urma avalansei mediatice anti-romanesti, in acceptul majoritatii italienilor romanii sunt deja tigani!
Programul de tiganizare a romanilor a fost conceput de Moscova
Portretizarea propagandistica a romanilor drept tigani nu este noua.
Este cunoscut de exemplu aportul ruso-maghiar pe acest front: Vladimir Jirinovski declara inca din deceniul trecut ca Romania este "un stat artificial locuit de tigani italieni", iar ungurii ne fac "olahi" gasind originea tiganeasca a acestora. Pana si bulgarii au ajuns sa ne strige pe stadioane "tiganii".
Tiganizarea Romaniei de catre Rusia are o istorie indelungata. Celebrul scriitor rus A. S. Puskin, trimisul special al Kremlinului la Chisinau, insarcinat printre altele si cu rusificarea romanilor, a scris la vremea respectiva un poem dedicat tiganilor din Basarabia, mediatizat de Rusia cu o putere uriasa in toata lumea. In "Tiganii", Puskin vorbeste despre originea tiganilor pe aceste pamanturi, inca de acum 2000 de ani, cand, dupa cum se confeseaza "Mosneagul" satrei, un om al Romei a fost surghiunit aici, la Gurile Dunarii - Ovidiu. Concluzia: romanii sunt, de fapt, tigani.
Aceeasi concluzie trebuia sa induca, in anii 60'-70', o campanie de propaganda "soft" realizata de URSS. Celebrul regizor Emil Loteanu, pe numele sau real Lotovici, originar din Soroca, scolit si la Bucuresti si la Moscova, a realizat o serie intreaga de filme ("Poienele rosii", "Lautarii", "O satra urca spre cer", si altele) in care erau prezentati tigani mitizati care cantau superb in... romaneste. Toate filmele au fost difuzate si premiate international. Un amanunt interesant: mama lui Emil Loteanu era in acea perioada angajata a Ambasadei URSS la Bucuresti. Unul dintre protagonistii filmelor lui Loteanu era Serghei Lunchevici, un mare violonist din Basarabia, interpret de muzica populara... romaneasca. Lunchevici avea si formatia de dans "Fluieras", infiintata imediat dupa 1944 si foarte promovata, cu care mergea in turnee prin URSS si intreaga lume. Miza se punea insa pe dansurile tiganesti, care erau de fapt dansuri traditionale romanesti. Cand a venit comunistul Vladimir Voronin la putere a preluat din zbor mesajul lui Jirinovski, repetand in toate aparitiile sale sintagma "romanii sunt tigani".
Lucratura Budapestei
Multi unguri, la randul lor, au aceeasi parere despre romani, injurati si cu apelativul "budos olah". Ian F. Hancock, cercetatorul mentionat mai sus si care se recomanda drept "rom cu descendenta britanica si maghiara", este profesor de Studii Romani la Universitatea din Texas. El incearca, si probabil reuseste, sa convinga multi naivi, inclusiv pe site-ul Universitatii americane, ca "olahii" sau "vlahii" sunt de fapt tigani, de unde ar veni si denumirea limbii "Vlax Romani", prezentata ca "un dialect al limbii romane" vorbit de populatia "Vlax/Vlach". Aici se practica o noua diversiune, prin incercuire si lovire pe la spate, ce are ca menire sporirea confuziei dintre tigani si romani, stiut fiind ca in Balcani termenul de "vlahi" desemneaza de fapt romanii. Tara de orgine a "Vlach Romani"-lor este, asadar, Romania.
Hancock nu se opreste aici: intr-un studiu intitulat "Lupta pentru controlul identitatii" si promovat de data aceasta pe site-ul Fundatiei Soros Ungaria (www.osi.hu), teoreticianul ideolog ne spune ca "Vlax (Vlach) sunt descendentii acelor populatii tinute in sclavie in statele Valahia si Moldova intre mijlocul secolului XIV si mijlocul secolului XIX". Acum vine si bomboana de pe coliva romanilor: Descendentii "vlach"-ilor, tigani care au uitat sa vorbeasca Romani/Romanes pentru ca le era interzis de stapanii lor, sunt "baieshii". Limba etnica a "baiesilor" din America este limba romana, spune Hancock. Iar, conform tiganilor autentici, baies e si presupusul criminal de la Roma, Romulus Mailat. Adica, ati inteles, Mailat este mai mult roman.
Ian F. Hancock, care este si presedinte al "International Romani Union" (in traducere, acordat, ar fi Uniunea Internationala a Romani-lor!) ne mai explica si ca "rrom, cu pluralul Rroma, este termenul adoptat oficial" de chiar Uniunea sa "pentru a se referi la oamenii de descendenta Romani/Roma". Totusi, mai spune cercetatorul tigan britanic si maghiar - "acolo unde populatia Roma are un nume al ei diferit, politica este sa se foloseasca acel nume". Conform propriului sau argument, daca alte popoare folosesc apelativul local, respectiv sinti, pike, zingaro, etc si noi ar trebui sa uzitam, nestigheriti, cuvantul "tigan", si nu cum ni se impune astazi de catre echipa lui Soros.
Intr-un autentic stil orwelian, studiul contine, printre altele, si o solicitare apoteotica: "Pentru a schimba aceste lucruri, imaginea tiganilor/gypsy trebuie sa fie deconstruita si o alta mult mai corecta sa fie pusa in loc, in structurile birocratice ca si in manuale."
MAE de la cap se-mpute
Propaganda de tip sovietic cu accente unguresti a fost continuata si de alti reprezentanti neloiali ai "Romaniei europene" din fruntea MAE. Fost membru in conducerea Fundatiei Soros si actual membru in "board"-ul Colegiului Noua Europa, Mihai Razvan Ungureanu, ca ministru de Externe, s-a ocupat si de "promovarea" tarii noastre in noua sa postura de proaspata membra a Uniunii Europeane. Astfel, in ianuarie anul acesta, cu ocazia "Saptamanii Romaniei in cadrul Comisiei Europene si Consiliului UE", MAE a aranjat un "concert de gala" desfasurat la Bruxelles. Concertul a fost sustinut, conform afisului si promovarii MAE de - tineti-va bine - Elvis the Bear (Elvis Ursul), Mariana Bidon, Sile the Philosopher (Sile Filosofu), The Tornado Rose (Trandafir Vijelie) si Leo Cascarache ca "invitati speciali ai lui Damian Draghici si Fratii sai - Filarmonika Rromanes". Cabinetul lui Ungureanu anunta la acea data: "Printre invitati se numara inalti oficiali comunitari, ambasadori ai reprezentantelor permanente pe langa Uniunea Europeana si ai misiunilor diplomatice de la Bruxelles. Sunt asteptati peste 700 de invitati, printre care si directori de think-tank-uri, ONG-uri de prestigiu, reprezentanti ai mass-media internationale si show-business etc". Cei 18 membri ai familiei muzicale a lui Draghici - un reprezentant valoros al culturii tiganesti universale - s-au deplasat la Bruxelles pe banii contribuabililor, pentru a prezenta proiectul "Radacini", care avea ca mesaj "sublinierea importantei exprimarii propriei identitati intr-o lume a diversitatii culturale". Emotionant, dar ce legatura are asta cu Romania si cu promovarea imaginii ei in lume (acesta era scopul declarat al manifestarilor de la Bruxelles)? In ce masura sunt Elvis the Bear, Sile the Philosopher si Trandafir Tornado-Vijelie reprezentativi pentru Romania si cultura romana? Si de ce are Ministerul de Externe roman interesul sa intretina confuzia, atat de raspandita in Europa, intre romani si tigani (autointitulati "rromi")? Intrebarile retorice erau puse MAE in 19 ianuarie de cativa jurnalisti din presa inca independenta, atunci. Raspunsurile ni le dam, singuri, astazi.
Deceniul Soros de Incluziune a Romilor
Problemele minoritatii tiganilor din estul Europei au fost remarcate aproape imediat dupa caderea comunismului. Extinderea Uniunii Europene a facut, normal, ca problemele tiganilor sa devina probleme comunitare.
Nu aceeasi este si parerea Magdei Matache, director la Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii (Romani CRISS), asociatie care a incasat, intre anii 1994-2007, 350.000 de euro si 730.000 de USD pentru proiectele desfasurate. Matache, citata de Evenimentul Zilei, sustine ca solutia "problemei rromilor" nu consta doar in acordarea unei asistari sociale, ci in integrarea lor in societate. Ea explica: "Incluziunea sociala a rromilor nu s-a facut in Romania. Problema rromilor romani e, in primul rand, problema Romaniei, si apoi a Europei".
Incluziunea, termen ce ar vrea sa insemne includerea, este insa, conform DEX, cu totul altceva, respectiv: "INCLUZIUNE, incluziuni, s.f. 1. Particula de metal strain continuta in masa unui corp solid. 2. Defect de fabricatie al unei piese, datorat prezentei unor incluziuni sau unor particule metalice izolate in masa ei".
Cuvantul a devenit "la moda" dupa ce s-a lansat la Budapesta "Deceniul de Incluziune a Romilor". Ideea acestui proiect de amploare pentru tigani a luat nastere in anul 2003, cu ocazia conferintei "Romii intr-o Europa care se extinde: Provocari pentru viitor". O "initiativa regionala inspirata de George Soros", dupa cum se prezinta pe site-ul Fundatiei Soros Romania. Decada a fost initiata in cursul conferintei de presedintele Open Society Institute - New York, George Soros si de presedintele de atunci al Bancii Mondiale, James Wolfensohn.
Nimeni nu i-a intrebat, insa, pe tigani daca vor sa fie "incluzionati". Daca ar fi sa urmarim legislatia UE, tiganii trebuie sa se bucure de dreptul de a-si prezerva propria identitate. Daca aceasta este cea nomada si traiul liber, cum poate fi considerata "incluziunea" lor - practic o integrare fortata in masa - drept o optiune democratica, pentru care se cheltuiesc zeci de milioane de euro anual? Aceasta sugereaza ca, de fapt, acest program de anvergura urmareste nu atat integrarea romilor cat dezintegrarea romanilor.
In programul Soros au intrat la comanda Romania lui Ion Iliescu si Adrian Nastase, Bulgaria, Ungaria, Croatia, Republica Ceha, Slovacia, Macedonia si Serbia - care au adoptat prima declaratie comuna in care s-au angajat sa imbunatateasca conditiile de viata ale tiganilor.
Money, money, money
Este foarte greu de spus care sunt banii alocati pentru Decada, semnaleaza si portalul Divers.ro. Intr-un interviu acordat agentiei de presa Mediafax, George Soros declara ca organizatiile pe care le finanteaza vor cheltui, in total, pentru programele si initiativele Decadei, in jur de 70 de milioane de dolari. Sursa principala de finantare ar trebui sa fie, insa, bugetele nationale, opina Divers.ro. Una dintre putinele intiative de implementare a "Deceniului de incluziune" despre care se stie exact ce buget are este Fondul pentru Educatia Rromilor (Roma Education Fund). Creat in decembrie 2004, REF are la dispozitie circa 42 de milioane de dolari (bani obtinuti de la diversi donatori), din care 5-6 milioane vor fi transe anuale pentru finantarea programelor de imbunatatire a nivelului de educatie a rromilor, informeaza Asociatia de Investigatii Media in Balcani. Pentru anul 2007 Roma Education Fund a alocat 2.722.000 de euro pentru proiecte care sa sprijine educatia tiganilor din Romania.
Romania a aprobat in anul 2001 Hotararea de Guvern 430 privind Strategia de Imbunatatire a Situatiei Romilor, iar Mariea Ionescu, presedinta Autoritatii Nationale a Romilor (ANR), s-a plans permanent ca fondurile alocate de guvern pentru indeplinirea Planului general de masuri sunt aproape inexistente. "Alocarile bugetare romanesti au constituit numai contributii la programele PHARE ale Comisiei Europene", declara Mariea Ionescu, pentru "Transitiononline". Insa fondurile au fost substantiale: in 2001 Phare a furnizat 7.000.000 euro si Guvernul Romaniei 1.330.000; in 2002 Phare a furnizat 6.000.000 euro si Guvernul Romaniei 1.600.000; in 2003 Phare a furnizat 9.000.000 euro si Guvernul Romaniei 2.300.000; in 2004 Phare a furnizat 8.500.000 euro si Guvernul Romaniei 1.000.000.
Cum fura minoritarii maghiari pozitiile minoritarilor tigani
De-a lungul anilor s-a observat, insa, ca responsabilii de fonduri si acaparatori ai "marcii" minoritatilor, in loc sa fie cei mai defavorizati, adica tiganii, au fost ungurii. Pe langa faptul ca maghiarii au fost cei care au ocupat constant pozitiile de conducere ale Departamentului Guvernului pentru Relatii Interetnice si ale celor pentru minoritati din cadrul ministerelor si altor agentii guvernamentale, administrand si fondurile acordate, un alt caz este cel al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.
CNCD a fost infiintat chiar in baza Strategiei de Imbunatatire a Situatiei Romilor, elaborata in 2001, in care se prevedea "includerea de reprezentanti ai romilor in aceasta structura". Din componenta Colegiului Director fac parte urmatorii: Csaba Ferenc ASZTALOS, Corina Nicoleta COMSA, Dezideriu GERGELY, Istvan HALLER, Gheorghe IONITA, Dragos Tiberiu NITA, Anamaria PANFILE, Paula Roxana TRUINEA, Ana Monica VASILE, conform site-ului CNCD. Dupa cum se observa, din 9 membri, 3 sunt de etnie maghiara, deci 33%. Aceasta cu toate ca procentajul de unguri in Romania este de 6,6%, conform recensamantului din 2001 aflat pe site-ul MAE. Ca atare, pentru a se respecta acest procent, in cadrul Colegiului Director al CNCD ar fi putut fi permisa prezenta unui singur cetatean roman de etnie maghiara. In lipsa de reprezentant, Romani Criss l-a desemnat pe maghiarul Istvan Haller - care este si co-presedinte al Ligii Pro-Europa impreuna cu Smaranda Enache - , sa reprezinte si tiganii.
Discriminarea pozitiva se intoarce impotriva tiganilor
Tot in cadrul aceleiasi Strategii guvernamentale pentru romi s-a elaborat si baza pentru asa-numita "discriminare pozitiva". Astfel, la Capitolul D. Sanatate, Punctul 8, se cere: "Cresterea numarului de cadre medicale provenite din etnici romi, prin alocarea de locuri speciale pentru studentii romi in invatamantul medical de stat". Si, la Capitolul H. Educatie, se stipuleaza, printre prioritati: "7. Adoptarea de masuri legislative in sprijinul romilor, in scopul acordarii de facilitati in domeniul educatiei pentru romi si din perspectiva promovarii romilor in posturi ale administratiei scolare (directori de scoli si inspectori scolari). 8. Acordarea in continuare de facilitati si de locuri subventionate speciale pentru tinerii romi care doresc sa urmeze colegii universitare si facultati". Si, la punctul 11: "Stimularea accesului la educatie prin asigurarea gratuit a unei mese pentru toti elevii din ciclul primar si secundar" - (Asta ca sa aflati cand si cum s-a hotarat de fapt "Cornul si laptele").
Scolarizarea, educatia tiganilor este, evident, una dintre solutii pentru apropierea de valorile comune, mai ales prin cultura. Insa, in ceea ce priveste masura facilitatiilor acordate in invatamantul superior de stat, respectiv desemnarea unor locuri speciale pentru tigani, se observa ca aceasta provoaca de fapt serioase probleme in dezvoltarea naturala a tinerilor tigani si se intoarce chiar impotriva minoritatii favorizate. Astfel, s-a relevat ca, pe langa dezinteresul constatat pentru ocuparea acestor locuri rezervate, tinerii romi, lipsiti de spiritul competitiei, nu reusesc sa se ridice la inaltimea asteptarilor creandu-se practic, din start, un handicap major care poate duce apoi la abandonarea studiilor.
Pe langa aceasta, masura este anti-democratica si discrimineaza majoritatea, prin blocarea accesului la educatie in mod echitabil a tuturor tinerilor, indiferent de sex, rasa sau altceva. Tocmai de aceea se impune, pe langa eliminarea discriminarii tiganilor prin impunerea unor norme anti-naturale - integrare fortata versus libertate prin nomadism si prezervarea identitatii - si ameliorarea discriminarii majoritatii printr-o politica strategica care sa lucreze in interesul ambelor popoare milenare.
Sa-i scoatem pe "tigani" din DEX? Nicidecum!
In concluzie, se cere declansarea unei campanii internationale culturale - fara impostori - de tipul celei concepute de Nicolae Iorga si guvernele interbelice pentru definirea si impunerea valorilor romanilor in spatiul Europei. Apoi, daca denumirea tiganilor in Europa este "zigeuner" in germana, "gypsy" in engleza, "gitan" in franceza, "gitano" in spaniola, "cigany" in maghiara, sau "zingaro" in italiana, de ce am impune noi schimbarea oficiala a cuvantului tigan, cand chiar majoritatea tiganilor se gratuleaza cu acest apelativ? Daca acesta pare sa aiba conotatii peiorative, este normal ca, in spiritul bunei conlocuiri, sa fie si majoritatea tarii inteleasa ca nu vrea ca "roman" sa capete nuante similare. Exista oricum un alt cuvant intrat in circuitul international prin intermediul limbii engleze: "gypsy". De altfel, chiar si Apelul lansat zilele trecute Romei de catre organizatiile tiganilor din Romania este titrat in presa straina drept un "Appeal to Stop Anti-Gypsyism", nu "anti-Roma". Ar suna, de altfel, extrem de caraghios: "Un apel catre Roma de oprire a actiunilor anti-Roma".
Cu toate nemultumirile de rigoare si protestele zgomotoase care vor fi generate, este imperios necesara revocarea obligativitatii folosirii inventiei rom/roma/romani in documentele oficiale ale Statului Roman, eliminarea ei acolo unde se mai poate si pastrarea cuvantului tigan (un parlamentar se gandise sa il scoata si din DEX!) sau a altui termen acceptabil atat pentru minoritatea in cauza cat si, evident, pentru majoritate. Pana la urma, denumirea de "tigan" nu capata nuante peiorative decat atunci cand cei care o poarta fac fapte reprobabile.
Suntem impreuna de cateva sute de ani, vom fi si mai departe. Important este ca romanii si tiganii sa se respecte reciproc fara a cadea in plasa dezintegratorilor identitatilor nationale, oricare ar fi ele.
Victor RONCEA 
 Afisari: 5204  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 24 Afiseaza toate comentariile  
Fratilor voi chiar puneti subiecte pe care eu le discut de ani zile   de crusho
Celac, Nastase, Roman, Plesu, iar Roman, Ungureanu etc   de Harkonen
asadar Petre Roman este nashul (nanasul ) !   de sandu gmail
Ungureanu i-a dus pe fratii rromanes si la Roma sa sarbatoreasca Romania in UE!   de Harkonen
Nu aud, ca ascult muzica electronica inventata dupa al doilea razboi mondial   de Atamild
Buna dimineata dragi rromani nu mergeti sa votati pentru viitorul de Aur al RRomania!   de Huhurianu
Tziganii ar trebui sa se simta jigniti cind sunt porecliti ...romani...romi ..rromi ..etc   de jan dinu
"Concertul de gala de la Bruxelles", dar si "FANFARE SAVALE"(Roumanie)   de Dan Ottiger Dumitrescu
Forma bate fondul   de Mozaik
Vreti sa va spun ceva?   de Atamild
corect   de sndrgyrgy
Tiganii   de contele
Cum au devenit romanii romi   de Ion Caramache
Excelent articol. Ce parere aveti de GITAN sau ZNGARO sau GYPSY ?   de Socrate
   de Viorel
Sa nu exageram, sint si situri internet exl wikipedia care   de DanBruma
nota zece dom Roncea, pentru articol   de georgems
Inapoi la tigani !   de demetrius
Ba sa avem pardon ! Numai denumirea de roman si nu de rom asta nu inseamna   de ionion
Tapi ispasitori   de Anticomie
Iarasi   de roy
I-am infiat pe bune!   de dan-gabriel
Romani lucrati   de contele
fara iluzii   de mirapo
A r h i v a
  Paul Goma - trei decenii de refugiu politic    31 comentarii
  Tiganii, o istorie framantata si enigmatica    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cum au devenit romanii romi (5204 afisari)
 Tiganii, o istorie framantata si enigmatica (4699 afisari)
 Zero barat (1923 afisari)
 De ce il contestam pe presedintele Basescu (1837 afisari)
 Patriarhia Romaniei, intre Moscova si Vatican (1661 afisari)
 "Passion du Brasil" pe catwalk-ul Bucharest Fashion Week (341 afisari)
 Kasparov, condamnat la cinci zile de inchisoare (337 afisari)
 Violente la derbyul Steaua-Dinamo (303 afisari)
 PF Daniel se intalneste cu ambasadorul SUA (255 afisari)
 Tragere delicata pentru "tricolori" (186 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03000 sec.