Ziua Logo
  Nr. 4047 de sambata, 29 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Fugind de Musharraf
Pramit Pal Chaudhuri 
-- Presedintele de neclintit al Pakistanului, Pervez Musharraf, a spus odata: "Eu nu sunt deloc politician. Nu cred ca sunt facut pentru politica".
La opt ani dupa ce a preluat puterea si si-a exilat principalii adversari civili, generalul se chinuie din rasputeri sa isi mentina functia.
Desi a preluat puterea in urma unei lovituri de stat lipsite de varsari de sange, la acea vreme existau putine semne de intrebare referitoare la popularitatea lui. Publicul se saturase de un regim civil atins de coruptie, ce aruncase tara intr-un haos economic. Franchetea si integritatea lui Musharraf au cucerit masele si i-au conferit o legitimitate de facto.
Generalul (...) parea, de asemenea, sa reprezinte o viziune ce combina cresterea economica cu sprijinul pentru tendintele seculare. Insa, avand in vedere lipsa dispozitiei de a cauta sprijinul atat pentru regimul sau, cat si pentru politicile promovate, in urna de vot, Musharraf a reusit sa submineze ambele aspecte. (...)
In martie, l-a concediat pe seful Curtii Supreme, Iftikhar Mukammad Chaudhry, probabil pentru obiectiile exprimate cu privire la faptul ca Musharraf dorea un al treilea mandat prezidential, contestabil din punct de vedere constitutional. Acest lucru s-a dovedit a fi hotarator, atragand valuri de proteste in pricipalele orase ale Pakistanului. Aflata in imposibilitatea de a-l da jos din functie pe general prin vot, populatia a luat strazile cu asalt. Sondajele arata ca o treime din pakistanezi il sprijina pe Musharraf, in vreme ce celelalte doua treimi se opun initiativei acestuia de a se inscrie in cursa pentru un nou mandat.
Simultan, s-a constatat o erodare accentuata a sprijinului acordat lui Musharraf de catre SUA. (...)
In disperare de cauza, generalul este dispus acum sa faca orice pentru a obtine legitimitate politica, inclusiv din partea a doi lideri civili aflati in exil. Cea mai ambitioasa strategie a sa a fost sa incerce sa incheie un parteneriat cu Benazir Bhutto, seful unuia dintre cele doua mari partide democratice ale Pakistanului. Initial, Bhutto a considerat aceasta drept o oportunitate pentru a reveni din exil si a se alatura unui partener vulnerabil din punct de vedere politic, in postura de prim-ministru.
Celalalt lider civil, Nawaz Sharif, si-a infruntat exilul si a revenit in Pakistan pentru a fi deportat din nou. Insa Sharif a reusit sa submineze planul Bhutto-Musharraf, pozitiondandu-se intr-un adevarat campion al democratiei in Pakistan. (...)
Potrivit declaratiilor facute de avocatul sau in fata Curtii Supreme, Musharraf intentioneaza sa renunte la uniforma dupa alegerile prezidentiale indirecte programate pe 6 octombrie. Avand aceasta in vedere, deja i-a inlocuit pe generalii cu state vechi in Armata cu ofiteri apropiati lui, sperand ca astfel isi va asigura loialitatea Armatei dupa renuntarea la grade.
Si, totusi, optiunile de care dispune se imputineaza rapid. SUA, preocupate de asigurarea stabilitatii in eventualitatea unei tranzitii la un nou guvern, pastreaza in continuare tacerea cu privire la preferinta lor ca Musharraf sa ramana in continuare seful Guvernului si al Armatei. (...)
Musharraf nu poate conta nici pe Armata, in pofida numirilor recente la varful acesteia. Generalii au plasat intotdeauna Armata deasupra a orice altceva, inclusiv deasupra liderilor rezultati din randurile acesteia. Daca vor ajunge sa creada ca Musharraf pierde teren, se poate conta pe ei in privinta unei debarasari de general, in special daca acesta devine civil.
Copyright: Project Syndicate/
The Asia Society, 2007
www.project-syndicate.org
 Afisari: 528  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Politicienii..............   de Aladin
A r h i v a
  Animalul politic Traian Basescu a mirosit pericolul    34 comentarii
  Din nou despre cetatenia romana a basarabenilor    22 comentarii
  "Penser l'Europe"    7 comentarii
  Declaratia zilei    1 comentariu
  Pogorarea in colonie    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Animalul politic Traian Basescu a mirosit pericolul (4607 afisari)
 Isteric show (3672 afisari)
 Faptele penale ale "eliberatorilor" sovietici (3221 afisari)
 Bucurestiul Zarazei (2795 afisari)
 Comitetul Democratic Evreiesc - o facatura comunista (2438 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.83127 sec.