Ziua Logo
  Nr. 4011 de sambata, 18 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Dupa 25 de ani
-- In 1982, uzinele Philips au declansat o adevarata revolutie tehnologica, scotand pe piata primul compact disc * In doar 25 de ani s-au vandut peste 200 de miliarde de CD-uri
In urma cu 25 de ani, la 17 august 1982, primul CD (compact disc) iesea din uzinele Philips din Hanovra (Germania), declansand o revolutie in lumea muzicii la nivel mondial, transmit agentiile de presa straine.
"La sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980, nu ne-am gandit niciodata ca, intr-o zi, industriile divertismentului si informaticii vor opta pentru CD-urile digitale in vederea stocarii volumului in crestere de continuturi", a spus Piet Kramer, care a participat in calitate de inginer la dezvoltarea compact discului. Din anii 1990, CD-ul a eliminat de pe piata discul de vinil, utilizarea sa extinzandu-se la noi aplicatii, precum CD-Rom si DVD.
In 25 de ani, peste 200 de miliarde de CD-uri au fost vandute in intreaga lume.
"A inceput incet, ca majoritatea revolutiilor", a declarat Paul Solleveld, purtator de cuvant al organizatiei olandeze a industriei divertismentului - NVPI.
Initial, Philips a dezvoltat ideea inregistrarii digitale de imagini si a creat un CD color, care nu a avut succes la public. Esecul i-a determinat pe inginerii companiei sa realizeze un disc de dimensiuni mici dedicat exclusiv sunetului, ceea ce a dus la nasterea compact disc-ului. La inceput, CD-ul a fost utilizat pentru inregistrarea albumului "The Visitors" de ABBA, o formatie-vedeta a studiourilor Polygram, si la inregistrarea unei simfonii de Richard Strauss sub bagheta lui Herbert von Karajan.
Intr-o prima faza, Philips nu a produs decat 200 de CD-uri, in principal cu muzica clasica, destinate melomanilor. De altfel, amatorii de muzica clasica au fost mai entuziasti in ceea ce priveste CD-urile decat pasionatii de muzica pop sau rock si, potrivit previziunilor Philips, mai inclinati sa achizitioneze CD-uri, care costau mai mult decat discurile de vinil. Inregistrarile pe CD au relevat sunete imperceptibile pe discurile de vinil. "Una dintre primele inregistrari ale pianistului chilian Claudio Arrau pentru Polygram a aratat ca acesta fredona si mormaia in timp ce canta. Pe vinil, aceste sunete nu se auzeau, insa pe CD sunetul este cristalin", a explicat Frank van den Berg, membru al echipei Polygram care s-a ocupat de dezvoltarea CD-ului.
Utilizarea CD-ul a evoluat lent. Iar in 1985, unul dintre cele mai populare grupuri ale momentului, Dire Straits, a realizat albumul "Brothers in Arms", primul inregistrat exclusiv digital. Albumul s-a vandut in peste un milion de exemplare si a consacrat CD-ul drept suportul de viitor pentru muzica. "La sfarsitul anilor 1980, vanzarile de CD-uri s-au lansat treptat si au culminat in 1991, dupa care au inceput sa scada", a spus Solleveld. Odata cu explozia muzicii descarcate de pe Internet, a MP3 playerelor si a iPod-urilor, au crescut indoielile ca CD-ul va mai apuca a 30-a aniversare. In timp ce vanzarile de CD-uri regreseaza, vanzarile de muzica digitala cresc cu rapiditate si ar putea ajunge la un sfert din vanzarile totale de muzica pana in 2010, potrivit Federatiei internationale a industriei fonografice. (D.M.)
 Afisari: 506  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Turnul Eiffel si-a pierdut gloria de altadata    2 comentarii
  Eddie Murphy se cearta cu Mel Brown    1 comentariu
  S-a inventat masina de spalat rufe fara detergent    7 comentarii
  Instabilitate    
 Top afisari / comentarii 
 Arhiva comica a Securitatii (11618 afisari)
 Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsa, Presedintele Frantei (4609 afisari)
 S-a inventat masina de spalat rufe fara detergent (2771 afisari)
 Tariceanu trei (2548 afisari)
 Terorismul global sau globalizarea terorismului (2276 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00990 sec.