Ziua Logo
  Nr. 4725 de miercuri, 6 ianuarie 2010 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cazanesti, un oras doar pentru parlamentari
-- Desi abia 11% dintre gospodarii au robinet, in casa sau in curte, in fisa "oficiala" cifrele au fost masluite si astfel aproape jumatate dintre locuitori, nomazi sau nu, s-au trezit racordati la reteaua de apa curenta
Orasul Cazanesti din judetul Ialomita este atestat documentar din 1596, iar pe raza asezarii au fost descoperite vestigii ale civilizatiei Boian. Conform legendei vatra satului a fost intemeiata de niste ciobani condusi de baciul lor, un anume Cazan, de unde si numele localitatii. Vreo cincisute de ani mai tarziu, prin 2004, a fost declarat oras.
In timpul dezbaterii legii prin care Cazanesti a fost declarat oras, parlamentarii au avut si o serie de obiectii "puerile". In timpul discutiilor senatorii au sesizat in repetate randuri faptul ca localitatea nu indeplineste conditiile cerute de lege pentru a fi ridicata in rang. Chiar si Guvernul a dat aviz negativ. Cea mai plastica descriere a localitatii apartine fostul senator Trita Fanita: "Am trait in Baragan doi'spe ani si cunosc comuna asta. Cu indulgenta se poate numi comuna. Ar trebui sa spunem un...sat. In orice caz nu are figura de oras. Inseamna ca ne facem de ras. Va scrie acolo orasul Cazanesti si o sa vedeti ce comuna este". Cu toate acestea parlamentarii au votat legea, iar Cazanesti a devenit unul din celelate douasute de orase cu acte in regula din Romania, avand pe statul de plata 53 de angajati, la care se adauga 13 consilieri locali. Conform legii.
Povestea orasului Cazanesti incepe odata cu initiativa unor parlamentari, deputatii social- democrati Dorel Bahrin si Silvian Ciuperca, respectiv senatorul Elena Sporea, care impreuna cu fostul primar al localitatii, Ion Mihalteanu au decis sa inventeze un oras dintr-un sat aflat in mijlocul Baraganului.
Urbe cu acte false
S-a organizat chiar si un referendum care a fost contestat de o parte a localnicilor. In timpul campaniei ce a precedat referendumul, cetatenilor li se spunea ca ei trebuie sa voteze "da", ca altfel nu vor primii bani de la Uniunea Europeana. Rezultatul consultarii populare a fost validat. Astfel, din cei 2761 de cetateni cu drept de vot au participat 1451, din care 1401 s-au declarat dornici sa-si vada satul natal pe cele mai inalte culmi ale civilizatiei.
Paralel cu referendumul, administratia locala a intocmit o fisa a localitatii necesara pentru un astfel de demers. Prima varinata a fisei a fost refuzata de Prefectura si Consiliul Judetean Ialomita. Conform legislatiei in vigoare datele din aceasta prima fisa abia treceau baremele impuse pentru infintarea unei comune. In acest document au fost trecute indicatorii reali, care ulterior au fost cosmetizate prin falsificarea unor cifre. De exemplu, la rubrica "numarul locuitorilor" apare cifra 3642, care ulterior, intr-un document depus la Parlament, a fost umflata la 4841. Diferenta a fost justificata prin faptul ca in comuna traieste o importanta comunitate de romi nomazi care la intocmirea fisei tocmai nu se afla in comuna. Cifrele reale au fost furnizate chiar de primaria orasului in primavara acestui an - numarul locuitorilor este de 3524. Si datele despre dotarea locuintelor cu instalatii de alimentare cu apa au fost falsificate. Legea cere ca o comuna care solicita statutul de oras trebuie sa aiba 70% din locuinte racordate la reteaua de alimentarea cu apa. Conform fisei intocmite de fostul edil, de doar 11% gospodarii au robinet, in casa sau in curte. In fisa "oficiala" cifrele au fost masluite si astfel, aproape jumatate din locuitorii Cazanestiului, nomazi sau nu, s-au trezit racordati la reteaua de apa curenta. Dar, nici macar cu aceasta modificare nu a fost suficienta pentru a indeplini criteriul legal. Un alt capitol privind normele de civilizatie se refera la dotarea locuintelor cu baie si WC. In fisa initiala s-a precizat ca doar 11% din gospodarii au aceste dotari. Ulterior, si acest indicator a fost "imbunatatit", ajungand la 40%.
Ghilea vs. Cazanesti
Primarul "orasului", Alexandru Gavrila, contactat telefonic, ne-a declarat ca nu stie daca datele din fisa coincid cu realitatea. Intrebat cati locuitori are orasul Cazanesti, raspunsul a fost unul scurt: "Nu stiu!" Nici la celelate neconcordante din documentele emise de primarie si folosite de Parlament in procesul legislativ edilul nu a reusit sa ne ofere vreun raspuns de doamne-ajuta. In schimb, Gavrila a dorit sa precizeze ca totul porneste de la un locuitor al orasului, Anatol Ghilea, care este "cel mai amarat si nenorocit om din oras si are o datorie la bugetul local de aproximativ 120 de milioane de lei vechi, reprezentand impozitele si taxele impreuna cu dobanzile aferente si neachitate incepand cu anul in care Cazanesti a devenit oras".
Anatol Ghilea este unul dintre orasenii nemultumiti. El a luat masuri extreme: a strans semnaturi prin sat pentru revenirea localitatii la statutul de comuna, a atacat in instanta deciziile consiliului local si a depus mai multe plangeri penale impotriva fostilor si actualilor edili si refuza sa achite impozitele si taxele locale. "Nenorocitul profita de mass-media. Nu are nici gard. Este vai de capul lui. Cainii lui ataca oamenii pe strada. Este un nenorocit, este omul nimanui" - spune in replica primarul de Baragan despre Ghilea.
Laszlo KALLAI, laszlo.kallai@ziua.ro 
 Afisari: 2280  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Vedere din Cazanesti   de Olga Khan
Voluntari   de Andrei1232000
A r h i v a
  Taxa pe hamburger    17 comentarii
  Foame tiganeasca    5 comentarii
  Sanatatea in coma    1 comentariu
  Directorii se intorc la catedra    3 comentarii
  Bugetul carpit a trecut de comisii    3 comentarii
  Locuintele ANL in "Prima casa"    1 comentariu
  BNR reduce dobanda    1 comentariu
  Guvernul nu mai vrea orase noi    3 comentarii
  Cadrul legal ignorat    
  Impozit pe nunti, botezuri si xerox    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Scrisoare catre cititorii ZIUA (6791 afisari)
 Iliescu s-a dezis de Geoana (4068 afisari)
 Prigoana jr pune PDL pe jar (3364 afisari)
 Impozit pe nunti, botezuri si xerox (2808 afisari)
 Cazanesti, un oras doar pentru parlamentari (2280 afisari)
 Stiristul Lucian Mandruta si-a cerut scuze in direct familiei, pentru ca a fost prins cu amanta! (VEZI VIDEO) (7721 afisari)
 Sufletul unui copil, ridicat la ceruri de doi ingeri? - VIDEO (5026 afisari)
 Un PSD pentru Basescu (3579 afisari)
 Ramas bun - la ultimul ziar din Sarindar (3261 afisari)
 Jurnalul pe luni al unei femei de 30 de ani, care timp de un an si-a cautat dragostea pe Internet (2683 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2010 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01333 sec.