Furtul armelor de la Ciorogarla a scos la iveala o situatie dezastruoasa in privinta asigurarii mijloacelor de paza si protectie a depozitelor de armament din Ministerul Apararii Nationale.
Gabriel Oprea, ministrul Apararii Nationale, are de rezolvat o problema spinoasa din acest punct de vedere. Numai ca, fiind vorba de foarte multi bani ce urmeaza a fi cheltuiti pentru securizarea depozitelor, mai mult ca sigur se vor face presiuni din partea anumitor firme pentru a le fi incredintate aceste contracte care depasesc 10 milioane de euro.
Potrivit unui document oficial aflat in posesia Ziarului Ziua, in interiorul armatei au fost semnalate disfunctio�nalitati majore privind securitatea depozitelor de munitii si armament inca de acum doi ani de zile.
Revenind la documentul intitulat "Studiul privind eficientizarea sistemului de paza si interventie si reducerea vulnerabilitatilor la depozitele de armament si munitii", realizat de reprezentantii MApN, rezulta ca armata are nevoie de 253 de milioane de lei pentru perioada 2008-2015 pentru cresterea securitatii depozitelor si o crestere a efectivelor care asigura paza cu 946 de militari. Intr-un alt raport care a ajuns la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se solicitau alte 27 de milioane de lei pentru remedierea deficientelor si repararea infrastructurii unor obiective militare.
Prioritatea zero
Dupa disparitia armelor de la Ciorogarla, MApN a initiat un plan de masuri generale si specifice (in doua etape) pentru imbunatatirea sistemelor de paza la depozitele de armament si munitii.
Astfel, MApN si-a stabilit ca prioritate zero, sa duca la bun sfarsit programul care vizeaza distrugerea si delaborarea munitiilor si a substantelor chimice periculoase in perioada 2009-2015. In al doilea rand, armata intentioneaza sa investeasca bani pentru intretinerea, reabilitarea si securizarea incintelor tehnice si a magaziilor si depozitelor destinate pastrarii armamentului si munitiilor. A doua faza a proiectului MApN de securizare a depozitelor militare cuprinde un plan in doi pasi cu masuri specifice pentru fiecare obiectiv militar in parte. Astfel, MApN considera ca intarirea pazei si securitatii depozitelor si magaziilor poate fi indeplinita prin "mijloace proprii ale unitatilor militare si pe masura identificarii si alocarii fondurilor necesare" in doua etape: una urmand sa se deruleze pe parcursul anului 2010 si cealalta, intre anii 2011-2014.