Ziua Logo
  Nr. 4722 de miercuri, 30 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Preda, armurierul de la Ciorogarla
-- Luptatorul dinamovist, angajat al MI, si alti cinci complici au furat cele 62 de arme si le-au impartit intre ei
Eugen Preda are acum o problema mai mare decat bataia de la Mall, din februarie 2009, cu BGS-ul lui Bogdan Oprea
Eugen Preda impreuna cu cinci persoane dintre cele 14 arestate luni de Tribunalul Bucuresti in dosarul furtului de arme au intrat, intr-o noapte din ianuarie, in UM 01916 Ciorogarla, prin taierea gardului unitatii si a lacatului, si au furat o cantitate mare de arme, potrivit instantei.
Astfel, potrivit motivarii deciziei Tribunalului Bucuresti de luni, prin care Adrian Preda a fost lasat liber iar celelalte 14 persoane propuse pentru mandat de DIICOT au fost arestate, Eugen Preda este liderul grupului infractional care "actiona pe doua paliere", respectiv traficul de droguri si traficul de armament.
In ceea ce priveste furtul armelor din unitatea militara din Ciorogarla, Ilfov, instanta arata in motivare ca Eugen Preda, alaturi de Nicolae Iordan, Marius Costea, Doru Tabarca, Sandu Chirita si Marian Scarlat, a "sustras prin efractie (taind gardul imprejmuitor al unitatii si lacatul de la usa de acces) dintr-un depozit de armanent aflat in incinta UM 01916 Ciorogarla, Ilfov, o mare catitate de arme militare de foc letale". Ulterior, se arata in motivarea deciziei, armele au fost impartite intre cei sase. Preda a primit ulterior, de la apropiati ai lui Sandu Chirita, dupa arestarea acestuia in alta cauza, si partea de arme care ii revenise acestuia.
Hot serios, vand arme
Din datele aflate la dosar, instanta a retinut ca Marius Costea, unul dintre cei sase care a participat la furtul armelor din unitatea militara din Ciorogarla, pe parcursul lunii noiembrie, "a vandut persoanei autorizata in calitate de colaborator si informator sub identitatea de "Guta Marian", un numar de 27 de arme, constand in urmatoarele: un pistol Carpati calibrul 7.65 mm, 11 pistoale mitraliera calibrul 7,62 mm si 15 pistoale model TT calibrul 7,62 mm". Potrivit motivarii, "din probele administrate rezulta ca toate aceste arme de foc au fost sustrase de invinuitul Costea Marius (...) din depozitul militar situat in incinta UM 01916 Ciorogarla". De asemenea, Mincu si Costea i-au dat colaboratorului "Marian Guta" si o mostra de heroina, pe 14 decembrie, pentru ca in noaptea urmatoare sa ii vanda o cantitate de peste 100 de grame de heroina, pentru 2000 de euro. Costea este cel acuzat ca a incercat sa polizeze armele, pentru nu putea fi identificate ca cele de la Ciorogarla.
In ceea ce il priveste pe Alexandru Iordan, care a participat si el la furtul armelor din unitatea militara, acesta este acuzat si ca, dupa arestarea in alte cauze a lui Doru Tabarca si a lui Marian Scarlat, a preluat si a pastrat si armele care le revenisera acestora. Mai mult, s-a implicat alaturi de Marius Costea in vanzarea armelor.
De asemenea, Alin Caca este acuzat de procurori ca a cumparat una dintre armele furate de la Ciorogarla si a incercat instigarea altor membri ai retelei la cumpararea ilegala de armament din Spania, potrivit motivarii deciziei TB de luni.
Referitor la acuzatiile de trafic de droguri, instanta retine, in motivare, ca Eugen Preda era liderul grupului infractional organizat care se ocupa cu transportarea de droguri pe filiera Turcia-Bul�garia-Romania - Europa de Vest, cu ajutorul unor autoturisme modificate special in acest scop.
Ce lipsea? Droguri
Pe de alta parte, se arata in motivarea TB, apararile inculpatilor potrivit carora nu se cunosc intre ei nu pot fi retinute, avand in vedere ca la dosar exista indicii ca acestia au colaborat, indicii sustinute si de "probe stiintifice". Mai mult, armele gasite la o parte dintre inculpati sunt cele furate de la UM Ciorogarla, fiind identificate dupa seriile furnizate de MApN. in ceea ce priveste "constatarile tehnico stiintifice biocriminalistice efectuate in cauza", instanta retine ca, desi acestea nu au "forta probanta" a unor expertize, se pot constitui in indicii care sa arate actiunile inculpatilor, potrivit NewsIn. Totusi, se arata in motivare, instanta a apreciat ca nu toate interceptarile aflate in dosar au fost confirmate de catre procuror, insa se apreciaza de catre judecator ca aceasta conditie va trebui realizata in momentul trimiterii in judecata a inculpatilor.
De asemenea, intercep�tarile sunt relevante in ceea ce priveste infractiunea de constituire de grup infrac�tional, precum si pentru a stabili rolul fiecarui inculpat in cadrul acestui grup, potrivit Tribunalului Bucuresti.
Doru DRAGOMIR, dorud@ziua.ro 
 Afisari: 1697  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Bai prapaditilor aburiti lumea cu Ciorogarla dar ca banditul Nastase are 120 de arme,   de ionion
A r h i v a
  "Teroristul" din pom    2 comentarii
  "Carne de tun" pentru legitimarea emanatilor    1 comentariu
  Inca 45 de zile fara taxa de mediu    1 comentariu
  Bad boy Putin    1 comentariu
  Pariu castigat cu Berlusconi    
  Inarmare nucleara pana-n dinti    2 comentarii
  Planurile armatei pentru securizarea depozitelor    
 Top afisari / comentarii 
 Ordin de lupta: Impuscati-va intre voi! (4686 afisari)
 Preda, armurierul de la Ciorogarla (1697 afisari)
 "Teroristul" din pom (1581 afisari)
 Europa 2010. Batalia pentru resurse (1535 afisari)
 Executie in China (1333 afisari)
 Un membru al echipei Carcotasilor, in coma din cauza gripei porcine  (3325 afisari)
 Tot personalul bugetar va fi reincadrat de la 1 ianuarie 2010 (2588 afisari)
 Doi banditi iranieni, eliberati din spanzuratoare de catre multimea furioasa, chiar in timpul executiei (VIDEO INTERZIS MINORILOR) (2533 afisari)
 Rusia vrea sa atace un asteroid care ameninta Pamantul (2508 afisari)
 Foto-soc: Cum va arata Madonna la 60 de ani (FOTO) (2260 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01005 sec.