Romanii nu mai fac investitii consistente in bunuri de folosinta indelungata, cum sunt electronicele si electrocasnicele, pe care si le ofereau in anii trecuti de Sarbatorile de Iarna, limitandu-se la cadouri care doar "indulcesc" si infrumuseteaza bradul de Craciun.
Potrivit unui studiu realizat recent de GfK Omnibus, 56,5% dintre romani planuiesc sa cumpere dulciuri de sezon pentru a le pune sub brad, 39% opteaza pentru obiecte de imbracaminte, incaltaminte sau accesorii vestimentare, in timp ce 28% prefera decoratiuni si doar 24% jocuri, jucarii si produse cosmetice. Extrem de putini si-au exprimat interesul pentru cadouri de tip aparatura electrocasnica (9%), echipamente IT, teleco�municatii si dispozitive electronice (4%) sau alte servicii de telecomunicatii (1%).
Aparatura electrocasnica este achizitionata in principal pentru casa, dar exista si un procent mare de persoane care le cumpara pentru a le oferi cadou partenerilor, releva studiul realizat pe 1.000 de repondenti cu varste peste 15 ani. Echipamentele IT si de telecomunicatii sunt cumparate atat pentru a le avea in casa, cat si pentru a le oferi cadou copiilor, in vreme ce device-urile electronice si serviciile telecom sunt destinate, in mare parte, propriei gospodarii.
Printre aparatele elec�trocasnice, cel mai des mentionate sunt robotii de bucatarie, masinile de spalat rufe si cuptoarele cu microunde, iar in fruntea listei de echipamente IT&C se afla telefoanele mobile si desktop-urile. Cei interesati de cumpararea unor dispozitive electronice se vor orienta catre camere digitale si televizoare (in masura egala TV clasic si TV cu plasma sau LCD). Intrebati de unde cred ca vor cumpara de sarbatori aparatura electrica si electrocasnica sau echipamente IT&C pe care si le doresc sau vor sa le ofere de sarbatori, cei mai multi s-au orientat catre hipermarketuri si discounteri (53%), apoi catre magazinele mari de electronice (22%). Foarte multi romani vor ramane doar cu privitul vitrinelor, intrucat, potrivit studiului GfK, doua din zece persoane au declarat ca nu vor cumpara nimic pentru Sarbatorile de Iarna din acest an. Proportia este mai mare in randul persoanelor care au trecut de 50 de ani sau au venituri sub 700 lei, sunt din mediul rural, nu au copii in gospodarie ori locuiesc singuri.
Copiii nevoiasi din diverse zone ale tarii mai au, insa, o sansa: la Targul Mosului din Piata Unirii, cei mici pot darui o jucarie mai veche si vor primi in dar una noua, in cadrul campaniei umanitare "Undeva, cineva zambeste", lansata de Primaria Capitalei. De asemenea, la Atelierul Mosului, micutii pot confectiona singuri diverse cadouri pentru ei si familia lor. Si in Parcul Herastrau, in cadrul campaniei "Daruieste! Fii mai bun! si tu poti fi Mos Craciun!", primarul general Sorin Oprescu face apel la cei cu inima buna sa aduca o carte sau o jucarie pentru "un copil mult prea trist, care va zambi".