Ziua Logo
  Nr. 4718 de marti, 22 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
22
Dan PAVEL, dan.pavel@ziua.ro 
Acum douazeci de ani, am devenit o natiune libera. Caderea regimurilor comuniste totalitare din Europa Centrala si de Est a fost descrisa drept "efectul domino" sau "the snowball effect". A atras dupa sine si prabusirea comunismului din Romania, iar peste alti doi din URSS, megastatul comunist cu 15 republici.
A fost un efect neintentionat, care i-a maturat de la putere chiar si pe aceia care de fapt intentionasera reformarea si salvarea comunismului, in frunte cu Gorbaciov. In afara de certitudinea prabusirii regimului comunist totalitar si de dobandirea libertatii, aproape tot ce s-a petrecut acum doua decenii este incert, ambiguu.
Au reinceput sa apara franturi de adevar. Ca si in primii ani, se amesteca mai multe "agende". Unii vor sa afle doar adevarul. Altii vor razbunare cu orice pret. Daca ar mai exista pedeapsa cu moartea, n-ar ezita sa o foloseasca, chiar daca responsabilitatile si meritele sunt contradictorii, ambigue. Unii vor sa foloseasca parti din adevar pentru a-si elimina adversarii politici, pentru a se razbuna sau pentru ca sunt resentimentari.
Apar tot mai multe confirmari cu privire la rolul agentilor sovietici din serviciile de politie politica, KGB si GRU, dar si al numeroaselor "cartite" ale acelor servicii din PCR, armata, Securitate, diplomatie, presa, "uniunile de creatie", economie, organizatiile de tineret s.a.m.d. Este de neinteles de ce se mira unii cu privire la aceste adevaruri sau de ce le considera teorii conspirationiste altii, din moment ce Romania comunista a fost un stat creat de comisarii politici sovietici, NKVD, Armata Rosie, Cominform, PCUS, toti aflati sub comanda lui Stalin, dimpreuna cu comunistii romani si toti oportunistii colaborationisti care s-au facut comunisti peste noapte. Trebuie sa fii chiar imbecil ca sa crezi ca inainte de a-si retrage armatele, in 1958, sovieticii nu si-au intarit "retelele" in toate structurile de rezistenta ale statului comunist roman, cu precadere in PCR, armata si Securitate, inclusiv in celebra unitate de lupta anti-KGB. Iar dovada cea mai clara a fost usurinta cu care a cazut Ceausescu. Structurile respective au fost paralizate. "Patriotismul" securistilor este o poveste de adormit copiii. Politia politica a fost creata pentru a apara comunismul totalitar si liderii comunisti, dar l-a tradat pe dictator.
Au existat tensiuni intre ramuri ale nomenclaturii, armatei, Securitatii, cu privire la optiunea fundamentala: Romania trebuia sau nu sa urmeze drumul reformist sovietic al lui Gorbaciov. Obsedat de putere, nu din patriotism, asa cum sustin unii revizionisti azi, Ceausescu s-a impotrivit lui Gorbaciov. Si-a semnat singur condamnarea la moarte. Marea dilema "morala" a celor care rescriu istoria in mod partizan este ca nu pot raspunde logic, onest, fara resentimente, unor intrebari simple: trebuia sa ne impotrivim sovieticilor si lui Gorbaciov, sustinandu-l in continuare "patriotic" pe Ceausescu?; exista in Romania vreo alta forta capabila sa-l doboare pe Ceausescu de la putere, in afara de sovietici?; dupa declansarea catastrofei prabusirii, mai puteau oamenii sa suporte regimul comunist?
Nu mi-a placut niciodata de Ion Iliescu. Rolul lui in decembrie 1989 a fost ca a ajuns la locul potrivit, la timpul potrivit. Daca nu era Iliescu, ar fi fost Dascalescu sau alt nomenclaturist in functie. Cu ajutorul singurei televiziuni, Iliescu a fost recunoscut de populatie drept noul lider. Si asta a fost tot. Mortul de la groapa nu se mai dezgroapa.
 Afisari: 369  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Dle Dan Pavel va supraestimati...putintel   de temistocle temistocle
Acum douazeci de ani, am devenit o natiune libera ?   de M_D_L
Nu te mira atata tovarsele.. Ceasca a cazut fiindca devenise si ptr ei insuportabil    de Ghita Bizonu'
A r h i v a
  Dupa 20 de ani    4 comentarii
  Cu Baconschi inainte    8 comentarii
  "Prostanacul" vs. "Sceleratul"- antologia campaniei negative    2009-12-02
  Cele mai echilibrate alegeri prezidentiale    2009-11-24
  Crin vs. Traian - o campanie improvizata    2009-11-17
  O campanie si patru populisti    2009-11-10
  Catastrofali la fotbal si politica    2009-10-12
 Top afisari / comentarii 
 Republica lui Traian Basescu (3860 afisari)
 Basescu s-a intors cu pofta de schimbare (2870 afisari)
 Procurorii militari, salvatorii criminalilor din decembrie (2547 afisari)
 Alba-neagra cu F-16 second-hand (1726 afisari)
 Cu Baconschi inainte (1144 afisari)
 Mircea Badea, gol și cu pene in Piața Victoriei: Boc, trezește-te! Să faci o autostradă și mai mare (VIDEO) (8563 afisari)
 L'Express: Revolutia romana, o lovitura de stat data de armata (2860 afisari)
 Catherine Zeta-Jones, aproape goala pe Broadway (2687 afisari)
 Hrebenciuc catre Baconschi: Ce a vrut Papa Ioan Paul al II-lea sa spuna prin ''Romania este Gradina Maicii Domnului''? (2601 afisari)
 A murit handbalista Victorita Dumitrescu (2073 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03354 sec.