Sunt usor de facut, si trebuie neaparat incercati de Craciun. Pentru carnati, ca despre ei este vorba, trebuie sa aveti o masina de tocat si o "tulumba", o teava de tinichea montata in capul masinii. Luati mate de porc, fie chiar si de import. In functie de grosimea matului, socotiti 7-800 grame carne la un metru de mat. Le inmuiati in apa, iar apoi suflati in ele printr-unul din capete, sa se umfle. Apoi bagati matul pe tulumba si il trageti pe tot. Carnatii se umplu cu carne tocata. La carnea de porc puteti sa adaugati si vita sau oaie, dupa gust. Respectati proportiile: cam 65%-70% carne, restul slanina. Daca nu faceti cantitati mari, secretul e sa taiati slanina de mana, din cutit. Se va vedea frumos in carnat, ca un mozaic, iar apoi grasimea tocata la masina se topeste, fie in tigaie, fie la gratar. Tocata de mana va tine. Bagati usturoi, sare, piper, boia, cimbru, enibahar, sau daca va place oregano sau coriandru. Carnea tocata se amesteca impreuna cu supa de oase, pentru a se face pasta. Dupa ce umpleti carnatii, ii lasati o zi sa se zvante si abia apoi ii scoateti la ger.