Ziua Logo
  Nr. 4699 de miercuri, 25 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Sanatatea este gata sa intre in coma
Sistemul de sanatate publica din Romania este in pericol de a intra in colaps, dupa ce bugetul alocat acestui sector in 2009 a scazut cu aproape 20% fata de anul trecut, afirma Societatea Academica Romana (SAR) in ultimul raport, facut public ieri. Calitatea serviciilor medicale din Romania este mult sub standardele europene, iar pacientii se plang de tratamentul prost din spitale si de nevoia de a plati informal pentru servicii teoretic gratuite. Singurele tari care aloca pentru sanatate un procent din PIB mai mic decat al Romaniei (3,2%) sunt Bangladesh si Mauritania (cu 3,8 % respectiv 2,7%).
Din punct de vedere al starii generale de sanatate, conform Raportului Dezvoltarii Umane publicat de UNDP in 2009, Romania se situeaza cu 17 pozitii sub medie, dintre 182 de tari luate in analiza, si pe ultimul nivel din Europa. Si la indicatorii Organizatiei Mondiale a Sanatatii stam prost, sub Ucraina sau Serbia la mortalitate infantila, decese cauzate de cancerul de col uterin, incidenta a tuberculozei si imbolnaviri din infectii sau infestare cu paraziti.
Situatia pentru anul viitor se prevede a fi si mai neagra decat acum, deoarece in septembrie s-a permis angajarea de cheltuieli in cuantumul sumei de 2,8 miliarde de lei, suma ce va fi scazuta din bugetul anului viitor.
"Eficientizarea alocarii resurselor in sector este imposibila, daca ii alocam doar jumatate din cat se aloca in Europa, ca procent dintr-un PIB oricum mai mic. In acest ritm, nu se vor mai putea acoperi in curand nici serviciile medicale de azi, iar inechitatea accesului la servicii medicale se va agrava", se arata in raportul SAR.
Ca solutii pentru aceasta situatie grava in care se afla sistemul de sanatate publica, SAR propune construirea unui sistem de colectare si prelucrare a datelor din sistemul sanitar, initierea unor dezbateri pentru a stabili care sunt optiunile acceptabile pentru Romania de structurare a sistemului de sanatate si a modului de construire a unui sistem de asigurari.
De asemenea, ar fi nevoie de definirea "pachetului de servicii" pentru asigurati, in prezent prea generos pentru finantarea existenta, fara prioritati si nesustenabil, mai propune SAR.
Farmacistii in greva
Si la capitolul "consum de medicamente" Romania ocupa penultimul loc in randul tarilor europene. Astfel, daca in tara noastra se duc din buzunar circa 100 de euro pe cap de locuitor, media UE este de 430 euro, in imp ce in Bulgaria cheltuiala este de 85 de euro. Mai mult, prelungirea termenului in care farmaciile isi vor primi banii pe medicamentele compensate, de la 180 la 210 zile, duce la blocaj financiar, datoriile mergand in lant spre distribuitori. De fapt, circa 10% dintre farmacii sunt date in judecata de furnizori pentru incapacitate de plata, urmarind a fi declarate falite.
Timp de doua zile, 24-25 noiembrie, farmacistii sunt in greva japoneza. Ei poarta banderole negre pe brat, pentru a protesta fata de "situatia muribunda in care se afla sistemul farmaceutic", anunta Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR). Ei fac apel catre Guvernul Romaniei sa gaseasca urgent solutii pentru evitarea falimentarii farmaciilor din Romania si continuarea asigurarii medicamentelor catre populatie.
Corina SCARLAT, corina.scarlat@ziua.ro 
 Afisari: 408  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Supraestimare la comunicatii    
  Leasing in crestere    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Intre cine si cine se joaca finala? (5506 afisari)
 Geoana si Antonescu fac turul tarii (2985 afisari)
 Geoana i-a dat sah lui Basescu cu turnul Antonescu (2460 afisari)
 Iluzoriul Quebec romanesc (2214 afisari)
 ZIUA l-a invins pe Patapievici (1537 afisari)
 Si-a filmat vecinii in timp ce faceau sex in curte! (ATENTIE, IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (5999 afisari)
 Sex in tufisuri! Nu au mai rezistat pana acasa! - VIDEO (5479 afisari)
 Din seria locurilor ciudate pentru placeri sexuale: masturbare la volan, chiar in timpul mersului - VIDEO INTERZIS COPIILOR (4634 afisari)
  Basescu se jura ca i-a prins pe "moguli" asupra faptului. Domnule presedinte, lasati-o jos, ca macane! (VIDEO) (4510 afisari)
 Au incins o partida de sex fierbinte in turnul cu ceas din Sydney! - FOTO (3467 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01325 sec.