La o zi dupa ce a recunoscut ca a pierdut sustinerea electoratului bucurestean
si dupa ore intregi de negocieri cu partidele si grupurile parlamentare, seful statului a iesit in fata presei anuntand ca va respecta doleantele noii majoritati:
va numi primi-ministru un primar ales cu 80% din sufragiile electoratului
si bun gospodar.
Numai ca acesta nu a fost Klaus Iohannis, primarul Sibiului, ci omologul sau din Sectorul trei - pedelistul Liviu Negoita.
"Am hotarat sa fac un pas in intampinarea majoritatii, dar conditionat de asumarea politica a guvernarii. Nu putem sta la adapostul criticilor, ascunzandu-ne dupa un Guvern de tehnicieni si spunand ca ei sunt responsabili", a spus Basescu in motivarea alegerii sale. Seful statului a facut si o gafa, prezentandu-l pe Negoita primarul Sectorului 4 (condus de fapt de catre conservatorul Piedone-Cristian Popescu), desi liderul PDL este la cel de-al doilea mandat de primar al sectorului 3. De cealalta parte, Negoita s-a aratat grabit sa formeze un nou Executiv, optand pentru un Guvern de uniune nationala. "Sunt deschis fortelor politice din Parlament", a spus premierul desemnat, adaugand ca in acest weekend se va dedica consultarilor, urmand ca luni sa depuna lista de ministri la Parlament. Ulterior, el a afirmat ca daca nu va reusi sa formeze un Executiv de uniune nationala va merge pe varianta unui Guvern majoritar, iar in ultima instanta Cabinetul politic alcatuit exclusiv din membri PDL.
Surse din randul liderilor PDL sustin ca noul Executiv va fi asemanator cu Guvernul Croitoru. "Va fi de fapt aproape la fel, cu putine "plombe". Adica s-a inlocuit premierul si va mai fi inlocuit ministrul Agriculturii", ne-a spus un pedelist. Surse convergente sustin ca miscarea a fost atent planuita de catre pedelisti, care mizeaza pe faptul ca de aceasta data parlamentarii nu vor indrazni sa pice un al treilea Guvern, riscand ca presedintele sa dizolve Parlamentul. "Daca la votarea Guvernului Croitoru au fost cativa tradatori din noua majoritate, cu siguranta numarul acestora va creste considerabil, mai ales din randurile celor care au prins un fotoliu de parlamentar de pe locul doi sau trei si care stiu ca, in eventualitatea unui nou vot, nu vor mai fi alesi", ne-a spus un lider al partidului. Mai mult, PDL incearca sa creasca in sondaje profitand de situatia creata. Potrivit unei note interne transmisa de la centru, pedelistii sunt sfatuiti sa spuna cat mai des la televizor cum PDL incearca sa rezolve criza politica si economica, in timp ce "lupii moralisti" din opozitie sunt preocupati numai de campania electorala pentru alegerile prezidentiale.
Opozitia il vrea pe Iohannis
PNL, PSD, PC si UDMR i-au intors spatele premierului desemnat Liviu Negoita si au refuzat sa participe la negocierile de la Palatului Victoria pentru formarea viitorului Guvern. La unison, toti si-au indreptat tirul spre Traian Basescu pe care l-au acuzat de comportament dictatorial, deoarece nu a tinut cont de pozitia majoritatii parlamentare care il sustine pe Klaus Iohannis (foto). Ei i-au recomandat premierului desemnat sa nu mai vina in fata Legislativului sa ceara votul de investitura pentru ca este clar ca reprezinta un singur partid si se afla in minoritate. Conform unor surse parlamentare, este posibil ca votul pentru Cabinetul Negoita sa fie amanat dupa data alegerilor prezidentiale. "Nu va pica nici Guvernul si nici Basescu nu va putea dizolva Parlamentul daca va castiga un al doilea mandat. Totul se va decide dupa 6 decembrie", ne-au dezvaluit sursele citate. Candidatul Sorin Oprescu a criticat nominalizarea lui Liviu Negoita, afirmand ca este o "palarie prea mare pentru el".